Prienuose marga išliko tiek valdančioji dauguma, tiek opozicija

Intriga po pirmojo rinkimų turo Prienuose dėl mero posto ir daugumos Taryboje buvo padidėjusi: prieš pat rinkimus buvo sudaryta „Penkių partijų“ koalicija, o po pirmojo turo – „Keturių koalicija“, kurią sudarė dabar valdančiųjų partijų lyderiai. Tačiau, praūžus dvejiems rinkimų turams Prienuose, galiausiai paaiškėjo, jog toliau ketverius metus vadovaus LSDP narys – Alvydas Vaicekauskas. Ar galime tikėtis stabilumo Taryboje, žinodami, jog daugumą nuo opozicijos skiria tik vienas balsas?

„Penkių koalicija“ (kvitrina.com nuotr.)„Penkių koalicija“ (kvitrina.com nuotr.)

Į antrąjį rinkimų turą, vykusį kovo 15 dieną, buvo išrinkti du kandidatai – Loreta Jakinevičienė („Tvarka ir teisingumas“) ir Alvydas Vaicekauskas (LSDP). Siekdami tęsti pradėtus darbus ir toliau stabiliai dirbti, kovo 5 d. koalicinę sutartį pasirašė Lietuvos socialdemokratų partijos, visuomeninio rinkimų komiteto „Nepriklausomų kandidatų sąrašas Prienų kraštas“, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) bei Darbo partijos lyderiai Prienuose.

Tokią pačią sutartį prieš rinkimus sudarė ir šiuo metu opozicijoje esantys Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, partijos „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos bei visuomeninio rinkimų komiteto „Už pasitikėjimą, atsakomybę ir sėkmę“ lyderiai Prienuose. Jie paskelbė, kad „po 2015 metų tiesioginių merų ir savivaldybių tarybų rinkimų suformuosime valdančiąją daugumą Prienų rajono Savivaldybės taryboje ir įgyvendins bendrą koalicijos programą“. Abi koalicijos turėjo po 12 Tarybos narių, tad kuri koalicija taps valdančiąja dauguma, sprendėsi kovo 15 d., paaiškėjus, kurios koalicijos lyderis – kandidatas į merus iškovojo persvarą suteikiantį 13-ąjį balsą.

„Keturių koalicija“ (kvitrina.com nuotr.)
„Keturių koalicija“ (kvitrina.com nuotr.)

Nors pirmąjį ir antrąjį rinkimų turą skyrė tik dvi savaitės, tai nepasirodė trumpas laikotarpis likusiems kandidatams į merus. Nepaisant to, jog žiniasklaidos dėmesio centre buvo Artūro Zuoko ir Remigijaus Šimašiaus dvikova Vilniuje, intrigų netrūko ir Prienuose.

Atmosfera šiame mieste ypač įkaito likus savaitei iki antrojo turo – kovo 8 d. prieniškiai ir miesto svečiai vienoje judriausių Prienų gatvėje, netoli turgaus, pamatė paniekinantį LSDP kandidatą į merus A. Vaicekauską užrašą. Ant gatvės didelėmis, baltomis raidėmis buvo užrašyta „Vaicekauskas galvažudys“. Buvęs Prienų meras, kandidatas į šį postą dėl šio išpuolio kreipėsi į prokuratūrą, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą. Vis dėlto kas galėtų paneigti, jog tai ne paties kandidato surežisuota „reklama“?

Taryboje sprendimus bus ganėtinai sudėtinga priimti, nes opoziciją sudaro 12 asmenų, o valdančiąją daugumą – 13. Taigi panašu, kad Prienuose vėl sunku tikėtis stabilumo.

Vėliau paaiškėjo, jog šiai kovai valdančioji koalicija ruošėsi iš anksto – Prienų rajono savivaldybės apygardos rinkimų komisijoje, kurią sudaro 8 nariai, 5 nariai priklausė valdančiajai daugumai, bet buvo „užsimaskavę“ po „Administracijos direktoriaus“ ir „Teisingumo ministro“ skyrimais. Nors šios komisijos turėtų būti nepriklausomos ir nešališkos, pasirodė, jog realybė neatitiko nuostatų ir reikalavimų.

Kita fronto pusė, o konkrečiau – partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė į merus Loreta Jakinevičienė taip pat nesnaudė. Artėjant antrajam rinkimų turui, buvo išleisti nauji kandidatės lankstinukai, kuriuose buvo paskleista tikrovės neatitinkanti informacija. Joje buvo rašoma, jog L. Jakinevičienę remia visi Prienų krašto bendruomenių primininkai, tačiau pasirodė, jog dalis pirmininkų, dirbusių rinkimų komisijose, apie tai visiškai nieko nežinojo. Kadangi rinkimų įstatymas draudžia agituoti rinkimų komisijų nariams ir pirmininkams, visiems jiems teko rašyti pasiaiškinimus ir laukti verdikto, ar nebus pašalinti iš rinkimų komisijų pirmininkų postų.

Loreta Jakinevičienė – kandidatė į Prienų miesto merus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ narė (nuotrauka iš asmeninio archyvo)
Loreta Jakinevičienė – kandidatė į Prienų miesto merus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ narė (nuotrauka iš asmeninio archyvo)

Paprašyta pakomentuoti rinkimų batalijas Prienuose L. Jakinevičienė teigė, jog koaliciją, jos manymu, sudaryti yra naudinga. „Rinkėjas turi turėti galimybę žinoti, kokios politinės jėgos sėkmės atveju kartu formuos valdančiąją daugumą, kuri deleguos savo atstovus į politinius postus“, –Universitetozurnalistas.lt teigė L. Jakinevičienė. Buvusi kandidatė ir būsima savivaldybės tarybos narė teigė pasitikinti koalicijos parneriais, tačiau jei pralaimėję jie pasirinks remti valdančiąją daugumą, jų nesmerks – tai bus partijų apsisprendimas.

Pasak vieno iš būsimos valdančiosios daugumos narių, visuomeninio rinkiminio komiteto „Nepriklausomų kandidatų sąrašas Prienų kraštas“ pirmininko Egidijaus Visocko, koaliciniai susitarimai naudingi ir reikalingi gali būti tiek, kiek yra naudinga ir reikalinga daugumos nuomonė, o jos progresyvumas priklauso nuo to, kokie žmonės sudaro daugumą. E. Visockas teigė, jog Prienuose prie valdančiosios koalicijos prisijungs ir daugiau partijų, tik dėl to ji stipresnė netaps. „Valdančioji dauguma gali būti stipri ir su trylika narių, svarbiausia, kad norai ir darbai būtų vieningi“, įsitikinęs „Nepriklausomų kandidatų sąrašo Prienų kraštas“ lyderis.

Egidijus Visockas - visuomeninio rinkiminio komiteto „Nepriklausomų kandidatų sąrašas Prienų kraštas“ pirmininkas. (nuotrauka iš asmeninio archyvo)
Egidijus Visockas – visuomeninio rinkiminio komiteto „Nepriklausomų kandidatų sąrašas Prienų kraštas“ pirmininkas. (nuotrauka iš asmeninio archyvo)

Tuo metu rinkimai Prienuose baigėsi, žmonės nusprendė, jog ketverius metus Prienų rajono savivaldybės vairą valdys Alvydas Vaicekauskas, surinkęs 5223 balsus (oponentė L. Jakinevičienė surinko 4567 balsus). Į klausimus, kokie šie metai bus, ar galime tikėtis permainų ir naujovių, kol kas niekas negali atsakyti. Taryboje sprendimus bus ganėtinai sudėtinga priimti, nes opoziciją sudaro 12 asmenų, o valdančiąją daugumą – 13. Taigi panašu, kad Prienuose vėl sunku tikėtis stabilumo, nes bet kas iš margos opozicijos gali sugalvoti prisijungti prie tokios pat margos valdančiosios daugumos, tuo sudarydamas didesnį stabilumą taryboje. Įmanomas ir priešingas variantas, kuomet valdančiosios daugumos nariai sugalvos pereiti į opoziciją, taip palikdami merą be daugumos. Prieniškiams belieka laukti.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015