Migruojantys rinkėjai Alytaus rajone išrinko net keturis tarybos narius

Taip, kaip lietuviai prieš 5-10 metų plūdo dirbti į Didžiąją Britaniją ir Airiją, taip alytiškiai prieš pat savivaldos rinkimus emigravo iš miesto į rajoną. Daugiau kaip 2 tūkstančius rinkėjų likus kelioms savaitėms iki rinkimų nutarė, kad jų gyvenamoji vieta yra nebe Alytaus mieste, o rajone. Šiuo ydingu reiškiniu buvo nepatenkinta ir Vyriausioji rinkimų komisija, ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rinkimus stebinčios organizacijos „Baltosios pirštinės“ nuomone, migruojančiais rinkėjais labiausiai suinteresuotos laikinosios partijos.Rinkimus stebinčios organizacijos „Baltosios pirštinės“ nuomone, migruojančiais rinkėjais labiausiai suinteresuotos laikinosios partijos.

Teisę rinkti naująją savivaldą pagal įstatymą turi tik nuolatiniai vietos gyventojai. Alytaus rajonui, turinčiam apie 26 tūkstančius rinkėjų, 2 tūkstančiai papildomų biuletenių į balsadėžę yra didelis skaičius. Remiantis aktyvumo duomenimis, nesunku suskaičiuoti, kad mažiausiai keturias vietas Alytaus rajono savivaldos taryboje užims asmenys, už kuriuos balsavo naujieji Alytaus r. gyventojai. Kartu tai reiškia, kad mažiausiai keturi tarybos nariai nuolatinių rajono gyventojų interesų neatstovaus. Nors Vyriausiosios rinkimų komisijos darbuotojai buvo nuvykę į tuos rajonus, kuriuose gyventojų priešrinkiminė migracija buvo didžiausia, šis faktas buvo tik garsiai aptartas, o keli atvejai pateikti policijai.

Nepasitenkinimo neslepia ir Alytaus rajone veikiančių partijų atstovai. „Rinkėjų perrašymas į rajoną iš kitų vietų prieš rinkimus nulemia didelę dalį galutinių rezultatų, todėl kai kurie tarybos nariai neatstovauja rajono gyventojų interesams. Ši problema iškilo į viešumą per vėlai, nors mūsų vyriausybė atkreipė dėmesį į ją, tikiuosi, kad tai yra žingsnis į priekį ir ateityje neliks terpės tokiems nesąžiningiems veiksmams“, – situaciją komentavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas į Alytaus r. tarybą Andrius Jakimavičius.

Neigiamai šį reiškinį ir pavėluotus valstybinių institucijų sprendimus vertina ir rinkimus stebinčios „Baltųjų pirštinių“ organizacijos atstovai. „Siekdamos išlikti politiniame žemėlapyje, laikinos partijos, kurios pralaimi net tuose miestuose, kuriuose buvo sukurtos, naudoja įvairius metodus. Į tai privalu reaguoti operatyviai. Efektyvus atsakas lemtų balsus perkančių ir kitus neteisėtus metodus naudojančių partijų saulėlydį.“ – susidariusią situaciją komentavo Mykolo Romerio universiteto teisės fakulteto dėstytojas ir „Baltųjų pirštinių“ judėjimo narys Juozas Valčiukas.

„Rinkėjų perrašymas į rajoną iš kitų vietų prieš rinkimus nulemia didelę dalį galutinių rezultatų“, – situaciją komentavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ buvęs kandidatas į Alytaus r. tarybą Andrius Jakimavičius.

Galimybė rinkėjams lengvai persiregistruoti iš vienos savivaldybės į kitą atsirado dėl įstatymo spragų. Norint pakeisti gyvenamąją vietą svarbiausia, kad naujoji turėtų kitą adresą, o gyventojo sąsają su nauja gyvenviete patvirtintų jos seniūnas. Tiesa, pasitaiko atvejų, kai vienu adresu yra registruojami ir dešimt ar daugiau žmonių. Atlikti šią procedūrą galima pateikus ir užpildžius prašymą internetu, o tai leidžia abejoti miestelių seniūnų darbo skaidrumu. Įstatymų pataisos, kurios padėtų užkirsti kelią nesąžiningiems veiksmams numatytos tik ateityje.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015