Klaipėdos rinkimų komisijai dėl sudarkyto rinkiminio leidinio gali tekti aiškintis teisme

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nagrinės kandidatės į Klaipėdos merus Lilijos Petraitienės skundą. Socialdemokratė pareiškė, kad jos kadidatavimo į merus programos pateikimas informaciniame leidinyje buvo iškraipytas sąmoningai. Už mokesčių mokėtojų pinigus išleistas informacinis leidinys atspausdintas su klaidomis, iki galo nesuderinus su kandidate ir kalbininkais.

Klaipėdos miesto savivaldybė. Odetos Venckutės nuotr.Klaipėdos miesto savivaldybė. Odetos Venckutės nuotr.

Kovo 8 dieną Klaipėdoje vykusiame VRK posėdyje kandidatė į merus pareiškė, kad Klaipėdos miesto rinkimų komisijos darbas – nepateisinamai nekokybiškas. 68 000 egz. tiražu išleistas leidinys neatitinka normų: kandidatams skirtuose puslapiuose panaudoti skirtingi ir skirtingo dydžio šriftai, tuo pažeidžiant kandidatų lygybės principą. Be to, programos atspausdintos su klaidomis, visiškai nederinant su kalbininkais. „Tai yra valstybės lėšų švaistymas ir pasityčiojimas iš mūsų, kandidatų“, – teigė Lilija Petraitienė.

Politikė pasiryžusi teisme įrodyti, kad jos programa buvo sutrumpinta sąmoningai. Ji mano, kad taip pasielgta dėl to, jog būdama tarybos nare ji kritikavo valdančiąją liberalų daugumą. Politikė įsitikinusi, kad tai – savotiška keršto akcija.

Komisijos pirmininku šiais metais paskirtas Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Adolfas Gritėnas.

„Reikalavimuose buvo nurodyta, kad partijų ir kandidatų programos turi būti apribotos iki 1800 spaudos ženklų. Kandidatė į merus Lilija Petraitienė šios nuostatos neįvykdė ir pateikė 4400 spaudos ženklų programą, todėl ji buvo sutrumpinta“, – teigia VRK narys.

Anot L. Petraitienės, toks programos pateikimas leidinyje turėjo įtakos rinkėjų balsams. Jos komisijai pateiktame skunde teigiama, kad „iš pateiktos programos savavališkai pašalintos esminės programinės nuostatos, mano giliu įsitikinimu turinčios lemiamos įtakos rinkėjų apsisprendimui ir galimiems rinkimų rezultatams“. L. Petraitienė VRK prašė svarstyti klausimą dėl Klaipėdos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininko ir/ar narių, atsakingų už padarytas nusikalstamas veikas, patraukimo baudžiamojon atsakomybėn.

Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Rokas Stabingis teigia, kad Klaipėdos miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas pasiaiškinime atsiprašo kandidatės ir padarytas klaidas teisina galimu maketuotojo nepatyrimu.

Vis dėlto, anot R. Stabingio, už tokį leidinio turinį atsakinga ne tik Klaipėdos savivaldybės rinkimų komisija, bet ir nukentėjusioji partija. „Reikalavimuose buvo nurodyta, kad partijų ir kandidatų programos turi būti apribotos iki 1800 spaudos ženklų. Kandidatė į merus Lilija Petraitienė šios nuostatos neįvykdė ir pateikė 4400 spaudos ženklų programą, todėl ji buvo sutrumpinta“, – teigia VRK narys.

Jo teigimu, norint išvengt tokių konfliktų, pageidautina, kad programos su kandidatais būtų suderintos iki galo, nors tokios nuostatos oficialiai nėra įteisintos. „Klaipėdos rinkimų komisija galėjo iš karto nepriimti pirmojo L. Petraitienės programos varianto arba po programos sutrumpinimo su kandidate suderinti antrąjį, o to jie nepadarė“, – leidinio rengimo peripetijas aiškino R. Stabingis.

Vis dėlto vargu, ar A. Gritėnas bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. „Nemanau, kad dabar turime užtektinai pagrindo atleisti komisijos pirmininką“, – skeptiškai kandidatės ketinimą vertino R. Stabingis.

Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas situacijos nekomentavo ir pareiškė įtarimus, jog publikacija veikiausiai yra dar vienas užsakomasis opozicijos straipsnis.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015