Ar Lietuva pasiruošusi balsuoti internetu?

Seimas pavasario sesijoje vėl svarstys Vyriausybės pateiktą siūlymą dėl balsavimo internetu. Partijos kol kas savo pozicijų viešai neišsakė, o visuomenėje vyrauja įvairios nuomonės. Vieni palaiko internetinį balsavimą ir teigia, kad tokios permainos balsavimo sistemoje padidins rinkimuose dalyvaujančių skaičių, kiti mano, kad pritarus Vyriausybės projektui kils kibernetinių atakų grėsmė, padaugės papirkinėjimo atvejų.

Leidus balsuoti internetu, piliečių balsų pirkimą gali tapti sunkiau kontroliuoti. Jolės Balaišytės nuotraukaLeidus balsuoti internetu, piliečių balsų pirkimą gali tapti sunkiau kontroliuoti. Jolės Balaišytės nuotrauka

Rizika išliktų

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Lauro Bielinio įsitikinimu, lietuviai yra politiškai subrendę balsuoti internetu. Anot politologo, mūsų visuomenė masiškai naudojasi elektronine bankininkyste, ši sistema veikia puikiai, nekyla jokių rimtų problemų, todėl lietuviams rūpesčių nesukels ir elektroninis balsavimas.

„Politinės sistemos raidoje balsavimas internetu gali būti pozityvus dalykas. Žinoma, egzistuoja ir pavojų, nes balsuoja žmonės, o ne balsavimo sistemos, tačiau įvedus kontrolės mechanizmus pavojų grėsmė išnyktų“, – tvirtino L. Bielinis.

Politologas skeptiškai vertina pasisakymus apie kibernetinių atakų riziką, neskaidrų balsavimą ar galimus papirkinėjimus. „Turime puikų pavyzdį Estijoje, kur sistema nuolat tobulinama, šalyje žmonės internetu pradėjo balsuoti prieš dešimt metų, nuolat buvo vykdomi tyrimai, kurie rodo, kad falsifikavimo procentas nekinta, lyginant su įprastu balsavimu“, – teigė L. Bielinis.

Organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovas Simas Simanauskas siūlo įsiklausyti į informacinių technologijų specialistų pastabas ir operatyviai į jas reaguoti. „Jei Lietuva nuspręs įsivesti balsavimą internetu, labai svarbu prieš paleidžiant sistemą leisti IT specialistams pabandyti ją „nulaužti“. Tokiu būdu būtų identifikuojamos spragos ir sukuriama tvari sistema“, – aiškino S. Simanauskas.

Organizacijos „Baltosios pirštinės“ lyderis neatmeta rizikos veiksnių balsuojant internetu. Vadovas mano, kad atsiras asmenų, kurie norės stebėti balsuojančius ir sieks daryti poveikį, tačiau įdiegus saugos mechanizmus pažeidimų skaičius nedidėtų. „Rinkėjams turėtų būti suteikta galimybė balsuoti „n“ kartų, bet tik paskutinis balsas būtų užskaitomas arba atvykę į apylinkes rinkėjai galėtų balsuoti dar kartą, anuliuodami savo balsą internetu. Tokia sistema užtikrintų balso slaptumą ir mažintų kitų įtaką“, – pastebėjimais dalijosi S. Simanauskas.

„Pirmiausiai, internetu turėtų balsuoti užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, laivuose dirbantys žmonės. Specialistai įvertintų naują sistemą, atliktų tyrimus ir pateiktų išvadas. Tik įsitikinus, kad sistema veikia tinkamai, būtų galima įteisinti visuotinį balsavimą internetu“, – sakė Z. Vaigauskas.

Pensininkai permainų nenori

Visai kitokios nuomonės yra pensinio amžiaus žmonės. Jie įsitikinę, kad balsavimas internetu padarytų daugiau žalos nei atneštų naudos, didintų valstybės išlaidas, užkirstų kelią demokratiškam balsavimui. Pensininkų draugijos „Bočiai“ nariui Donatui Papaurėliui rinkimai – tai šventė, o ne klavišų spaudymas. „Aš esu prieš elektroninį balsavimą, nes nepasitikiu naujomis technologijomis. Nauja balsavimo sistema būtų nesaugi, todėl kad į bankus nuolat bando įsilaužti vagys, dažni gedimai, tas pats atsitiktų ir su elektroniniu balsavimu“, – kritikuoja D. Papaurėlis.

Senjoras tvirtina, kad pats naudojasi ir kompiuteriu, ir telefonu, jam nebūtų sunku išsiaiškinti, kaip reiktų balsuoti internetu, tačiau, jo nuomone, tada žmonės mechaniškai negalvodami pasirinktų kandidatus. D. Papaurėlis mano, kad rinkėjai atėję į apylinkes turi galimybę pamąstyti, geriau susipažinti su kandidatais.

Visuotinis balsavimas internetu – tolimoje ateityje

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas tikina, kad permainoms reikia laiko, keisti naują balsavimo sistemą reiktų iš lėto, stebint, kaip visuomenė reaguoja į pokyčius. „Pirmiausiai, internetu turėtų balsuoti užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, laivuose dirbantys žmonės. Specialistai įvertintų naują sistemą, atliktų tyrimus ir pateiktų išvadas. Tik įsitikinus, kad sistema veikia tinkamai, būtų galima įteisinti visuotinį balsavimą internetu“, – sakė Z. Vaigauskas.

Pasak rinkimų komisijos pirmininko, balsuojant internetu kitų žmonių įtaka nepadidėtų, tačiau gali atsirasti daugiau pažeidimų, balsų papirkinėjimo atvejų. „Balsuojant apylinkėse yra lengviau kontroliuoti balsų pardavinėjimą, o įteisinus naują sistemą reikėtų fiksuoti daugiau duomenų, todėl būtų sunkiau stebėti, ar nepažeidinėjami įstatymai. Įprastiniu būdu vykdomuose rinkimuose pastebime nemažai bandymų parduoti ar nupirkti balsą, todėl yra tikimybė, kad balsuojant internetu pažeidimų gali padaugėti“, – teigė Z. Vaigauskas.

VRK vadovo nuomone, dabartinė balsavimo sistema yra paprasta, akivaizdžiai matoma, tačiau rinkėjams reikia ateiti į apylinkes, todėl savo balso atiduoti negali tie, kurie yra išvykę.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015