„ba.“ debiutinio albumo pristatymas būgnininko Jono akimis

Vilniaus knygų mugėje lietuvių indie/rock muzikos grupė „ba.“ pristatė savo debiutinį albumą „RASTI/PASIKLYSTI“. Sėkmingai muzikinę karjerą pradėjęs Benas Aleksandravičius teigia, kad dabar „ba.“ reiškia ne tik jo inicialus. Pirmieji du įrašai, kasdien skambėję jaunosios kartos lūpose, buvo jo vieno kūryba, naujo albumo dainos – sunkesnės ir priklauso ne tik jam. „Dabar „ba.“ – tai Butvydas ir Aleksandravičius“, – sako Benas. „Be būgnų niekas neskamba“, – taip savo vaidmenį šioje grupėje ir indėlį naujajame albume įvardina būgnininkas Jonas Butvydas.

"ba." albumo pristatymas Knygų mugėje. Indrės Ožalinskaitės nuotrauka.

Yra žmonių, kuriems rūpi viršeliai, tačiau šįkart noriu pažvelgti už vokalisto nugaros ir sužinoti, kokios mūzos bei autoritetai padeda sukurti šį reiškinį, trumpiau vadinamą „ba.“ arba indie/rock muzika, Lietuvoje. Pašnekovas – dvidešimt ketverių metų „ba.“ būgnininkas Jonas Butvydas (pagal profesiją – džiazo atlikėjas).

Grojat indie/rock stiliaus muziką?

Turbūt (šypsosi).

Kas yra jūsų kūrybinės grupės nariai?

Aš, Benas, vadybininkai Eglė ir Vitalijus – Vaiperis.

Koks būgnininko vaidmuo grupėje?

Mano nuomone, pats svarbiausias.

Ką tau reiškia albumo pristatymas?

Perklausoje aš net nebuvau. Smagu dalintis savo muzika, bet tokie dalykai, kaip albumo pristatymai, labiau rūpi Benui nei man. Juk šio albumo dainas grojome koncertinio turo metu, o galutinį variantą aš pats išgirdau tik vakar.

Kiek laiko kūrėte albumą „RASTI/PASIKLYSTI“?

Kūrybinis procesas (tekstų, muzikos kūrimas) truko maždaug dvejus metus, o albumą įrašėme per penkias dienas.

Albumo perklausoje kino teatre „Pasaka“ Benas teigė, kad šioje dešimtyje dainų yra jo gyvenimo istorija, tad koks tavo indėlis jame?

Didelis, nes be būgnų niekas neskamba. Visi galvoja, kad muzikos esmę sudaro žodžiai ir elektrinės gitaros skambesys, tačiau taip nėra. Muzika yra tai, kas tave verčia judėti, vadinamasis „groove“ , kurį sukuriame būgnais ir bosine gitara. Benas parašo žodžius bei muziką (primityvų būgnų skambesį), perduoda kūrinį man ir aš jį užbaigiu – sukuriu ritmą.

Ar „ba.“ – vienintelė tavo muzikinė veikla?

Dabar „ba.“ yra pagrindinis muzikinis projektas mano gyvenime, o papildomai dirbu daug daugiau. Nuolat gaunu darbo pasiūlymų, jei man įdomu, sutinku groti kartu su kitais muzikantais. Esu baigęs Lietuvos muzikos akademiją, džiazo studijų programą, tad dažnai dirbu su džiazo projektais, vakar grojau su „Lietuvos balse“ išgarsėjusiu vokalistu Dainotu Varnu, o praėjusį penktadienį koncertavau su „NO DJ‘s“ bei Erica Jennings ir Viktoru Diawara. Anksčiau daugiausiai grodavau su repo atlikėjais: „Despotin Fam“, „Tie geresni“, o dabar gyvai atliekamas repas jau yra miręs, jį pakeitė elektroninis.

Kada grodamas jauti euforiją?

Grupės „ba.“ būgnininkas Jonas Butvydas. Indrės Ožalinskaitės nuotrauka.
Grupės „ba.“ būgnininkas Jonas Butvydas. Indrės Ožalinskaitės nuotrauka.

Grodamas apie nieką negalvoju, galiu teigti, jog euforiją patiriu tik tada, kai koncertas baigiasi ir nusilenkiame publikai.

Kai išleidote pirmąsias savo dainas, jūsų muzika labai tenkino tuomet ypač populiarią jaunąją hipsterių kultūrą, o dabar „ba.“ atliekamos muzikos stilistika pasikeitė. Kodėl? Ar nepraradote savo klausytojų?

Aš manau, kad ta kultūra vis dar populiari, o muzikos stilistika keitėsi ir pasikeis dar dešimtis kartų todėl, kad keičiasi pats Benas ir jo aplinka, kuri jį stipriai veikia kaip kūrėją. Dabar jis piktesnis. Dažniausiai hipsteriams patinkantys dalykai „ant bangos“ išlieka pusmetį, o Benas ir jo muzika populiarūs jau dvejus metus. Sprendžiant iš to, kiek žmonių šiandien atėjo mus išklausyti, gerbėjų nepraradom, o nauja stilistika jiems patinka.

Daug koncertuojate, turite tūkstančius gerbėjų, jau dalyvavote lietuviškuose muzikos festivaliuose… Jonai, ar tu jautiesi esantis roko žvaigždė?

Ne, Lietuvoje roko žvaigždžių nėra. Į pirmąjį savo turą kartu su simfoniniu orkestru išvažiavau būdamas vienuolikos tuomet grodavau klasikinę muziką. Toks mano gyvenimo būdas. Galbūt jausmas, vadinamas rokenrolu, yra naujas Benui.

Vadinasi, prieš koncertus neorganizuoji vakarėlių?

Prieš koncertus negeriu ir nešvenčiu. Tai yra darbas, kurį turiu padaryti gerai. Pavargęs arba apsvaigęs gerai nepagrosi.

Kokios yra tavo mūzos ir autoritetai?

Mūzos aktualios kūrėjui, o aš esu būgnininkas ir mano vaidmuo kitoks. Aš kuriu ritmus. Kita vertus, galiu sakyti, jog mano mergina yra manoji mūza. Klausausi įvairios muzikos, studijuojant teko atlikti įvairių žanrų kūrinius (nuo popso iki Lotynų Amerikos muzikos), tad autoritetų turiu daug ir skirtingų. Svarbiausias ir ilgą laiką nesikeičiantis dabar Londone gyvenantis lietuvis Marijus Aleksa. Tai vienas talentingiausių būgnininkų Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse.

Ar Jūsų kuriama muzika nėra pavaldi laikui?

Mes nebūsim amžini, kaip ir viskas, bet dabar gyvenu tuo, ką turime šią akimirką. Išleidome naują albumą, gerbėjai jį sutiko labai teigiamai, pati matai, kiek autografų šiandien išdalinome, tad judame toliau. Manau, „ba.“ dabar yra „ant bangos“.

Patalpinta: Kultūra, Muzika