Auksiniai politikų valdomos žiniasklaidos kiaušiniai

Lazdijų mero Artūro Margelio ir Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės Živilės Pinskuvienės valdomi laikraščiai viešino savivaldybės informaciją ir krovė politinį kapitalą savivaldos rinkimams.

Vasarą „Transparency International“ paskelbė duomenis apie žiniasklaidos priemonių savininkus 2013 m., kurie rodo, kad dalis leidinių priklauso politikams – tiek nacionalinės, tiek vietinės valdžios atstovams. Politinėms partijoms turėti žiniasklaidos priemonių draudžia įstatymas. Atskiriems partijoms nariams užsiimti žiniasklaidos verslu nėra draudžiama, tačiau paklausti, kam jiems reikalingas žiniasklaidos verslas, politikai atsakymo bando išvengti.

Reikalingas, nes dirba dukra ir žentas

Širvintų rajono savivaldybės tarybos narei Živilei Pinskuvienei priklausanti įmonė „Danielita“ leidžia laikraštį „Širvintų kraštas“. Darbo partijai priklausanti politikė kalbėtis apie savo leidinį atsisako: „Nenoriu atsakyti į klausimus. Aš esu savininkė, ten mažiausiai kišuosi, nenoriu jiems pakenkti“, – sako Ž. Pinskuvenė ir bet kokiais klausimais nurodo kreiptis į „Širvintų krašto“ direktorę.

„Ar turite Savivaldybės užsakymų viešinti informaciją?“, – klausiu leidinio direktorės, pranešusi, jog skambinu Ž. Pinskuvienės nurodymu. „Ne“, – atsako direktorė ir redaktorė Aldona Bareckienė. Šiuo metu savivaldybė neturi jokių sutarčių su „Širvintų kraštu“, tačiau iki tol jų buvo ne viena. „Paskutiniaisiais metais Širvintų rajono savivaldybės administracija iš UAB „Danielita“ pirko spausdinimo paslaugas. Kiekvieną kartą pagal esamą poreikį buvo atliekamos viešųjų pirkimų apklausos. Suteiktų paslaugų suma priklauso nuo leidėjo pasiūlomo įkainio ir užsakomojo straipsnio ploto (nuo 37 iki 1500 Lt)“, – informuoja savivaldybės atstovė Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė.

Lazdijų meras Artūras Margelis, valdantis 60 proc. įmonės, leidžiančios laikraščius „Dzūkų žinios“ ir „Dainavos kraštas“, portalą „dzukuzinios.lt“, taip pat visai nenori leistis į kalbas apie savo verslą. „Iš tikrųjų nenorėčiau komentuoti, tai tiesiog mano asmeninis reikalas. Mano asmeninis turtas, kurį esu įgijęs seniai“, – sako A. Margelis. Politikas priklauso Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams.

Tačiau pokalbis tęsiasi:

– Ar jūs naudojatės savo laikraščiais politiniams tikslams?

– Aš toj įmonėj nebedirbu.

– Bet jūs ją valdote. Tai kuo jums įdomus žiniasklaidos verslas?

– Na aš nežinau, aš jau pats toj įmonėj seniai nedirbu.

– Tai kam jis jums reikalingas yra?

– O čia jums labai svarbu yra?

– Na taip, svarbu.

– Čia mano asmeninis reikalas, nekomentuosiu. Tai yra teisėta. Kiekvienas žmogus turi teisę į asmeninius reikalus ir privatų turtą. Kas yra teisėta, tas neuždrausta.

– Na taip, bet kodėl nenorite komentuoti, kodėl jums yra reikalingas tas verslas?

– Tai šeimos nariai dirba, reikia iš kažko gyventi, nes čia kažkaip ir verslas duota pajamų ir užsidirbt, gauti atlyginimus. Jie neverda degtinės, dirba. Dirba dukra, dirba žentas. Čia dirbantis, pelningas verslas.

– Jums apsimoka tą verslą turėti?

– Tai apsimoka, jei neapsimokėtų, būtų parduota.

– O sakykit, ar jūsų laikraštis gauna savivaldybės užsakymų viešinti informaciją?

– Aš pats neužsakinėju.

– Na aš suprantu, kad jūs pats neužsakinėjat, kad užsakinėja kažkoks informacijos skyrius ar kažkas tokio. Bet ar gauna?

– Čia reikia klausti administracijos direktoriaus. Jis pas mus atsako.

– O sakykit, ar yra kažkokia politika, kaip jūs reklamuojatės savo laikraštyje per rinkimus?

– Per užsakymus. Na jei užsakoma, tai ir spausdina, kaip ir visi kiti.

– Pačiame laikraštyje koks yra jūsų vaidmuo?

– Kaip ir akcininko. Pagrindinis vaidmuo yra direktoriaus.

– O ar jūs prisidedate prie turinio kūrimo?

– Aš neturiu tam laiko. Nes pakankamai užimtas esu darbe.

– Ačiū, tiek tenorėjau.

Lazdijų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Neringa Radvilavičienė patvirtina, kad savivaldybė perka paslaugas iš „Dzūkų žinių“.

Artėjant rinkimams

Kad vietinės valdžios politikai yra savo valdomų leidinių herojai, suabejoti netenka atidarius šių laikraščių internetines versijas. O artėjant savivaldybių tarybų rinkimams, kurie vyks jau kitąmet, galima tikėtis, kad polikų vardai bus minimi dar dažniau.

„Širvintų krašto“ internetinėje versijoje tituliniame puslapyje šalia neutralios naujienos apie rajono derliaus šventę publikuota nuotrauka su prierašu: „Derliaus šventėje smagiai laiką leido Živilė ir Jonas Pinskai“. Paliestos ir artėjančių rinkimų aktualijos. Publikacijoje „Kurios partijos korta mero rinkimuose bus stipresnė už kozirinę?“ rašoma: „Patinka tai, ar ne, bet faktai leidžia manyti, kad šiuo metu vargiai atsirastų bent vienas pretendentas, kuris mestų lygiavertį iššūkį Darbo partijos atstovei Širvintų rajono taryboje Živilei Pinskuvienei, jei ši ketintų dalyvauti tiesioginiuose mero rinkimuose“. Publikacijų su žyme „Živilė Pinskuvienė“ tinklalapyje yra keliolika.

Tituliniame www.dzukuzinios.lt puslapyje yra dvi publikacijos, iliustruotos nuotraukomis su Artūru Margeliu: „Atidarytas pirmasis modernus daugiafunkcis centras“ ir „Lietuvos muziejų kelio baigiamieji akordai Lazdijuose“. Prie pirmojo teksto prieraše po nuotrauka yra A. Margelio citata: „Tikiu šio projekto sėkme ir kviečiu net emigrantus namo, nes ir kaimo vietovėje sąlygos gerėja“.

Deja, nors meras savo laikraščiuose kalba apie naujus ir modernius projektus, rudenį paskelbto savaitraščio „Veidas“ savivaldybių, kuriose yra geriausia gyventi, reitinge A. Margelio valdoma Lazdijų savivaldybė užima vieną iš paskutiniųjų – 57 vietą.

„Regionuose prastas verslas“

Įmonių, kurios valdo žiniasklaidos priemones, turi ir kiti Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai. Seimo nariams Mantui Adomėnui ir Dainiui Kreiviui priklauso dalis portalo www.politika.lt akcijų. Laikraštį „Rinkos aikštė“ valdančių įmonių vienas iš savininkų yra Darbo partijos narys Viktoras Uspaskichas, dirbantis Europos parlamente, dar turėjęs ir 51 proc. UAB „Interneto žinios“, valdančios 20 naujienų portalų, akcijų. Kitam Darbo partijos nariui, esančiam Seime, Viktorui Fiodorovui priklauso 4 proc. bendrovės „Interneto žinios“ akcijų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai Seime Vanda Kravčionok ir Michal Mackevič valdo atitinkamai 29 proc. ir 10 proc. akcijų įmonės, leidžiančios „Vilniaus krašto savaitraštį“. Michal Mackevič taip pat priklauso didžioji dalis UAB „Magazyn Wilenski“ akcijų.

Socialdemokratų partijos nariui, buvusiam Šiaulių rajono (2009-2011 m.) ir Šiaulių miesto (1997-2000 ir 2000-2003 m.) savivaldybių tarybos nariui Alvydui Šedžiui priklauso „Šiaulių televiziją“ transliuojanti bendrovė „Šiaulių apskrities televizija“. A. Šedžius taip pat turi 15 proc. UAB „Šiaulių krašto“ akcijų. Ši bendrovė leidžia regioninį leidinį „Šiaulių kraštas“, rajoninius laikraščius „Kelmės kraštas“, „Pakruojo kraštas“ ir „Krašto žinios“, valdo portalą „skrastas.lt“, bendroves UAB „Antikva“, leidžiančią rajoninį laikraštį „Žemaitis“, UAB „Sidabrės laikraščio redakcija“, leidžiančią rajoninius laikraščius „Sidabrė“ ir „Biržiečių žodis“.

Buvęs politikas sako, kad žiniasklaidos verslas jam yra antraeilis ir nepelningas. „Regionuose prastas verslas, neapsimoka. Jiems duota užduotis, kad jie tiktai išgyventų, tiems žmonėms, pelno šis verslas neduoda. Arba reikia tik tuo užsiimti, aš ne visai tuo užsiimu“, – kalba A. Šedžius.

Be to, ir užsakymų iš Šiaulių miesto savivaldybės jo valdoma televizija šiemet nebegauna. „Yra direktorė, aš kaip savininkas kasdien nesikišu, aš tik žiūriu pinigų srautus. Mane domina finansinė pusė daugiau, o politinė tai nelabai“, – sako pašnekovas ir priduria, kad pats nebeketina eiti į politiką, nes reikia vietą užleisti jaunesniems. Alvydo Šedžiaus sūnus Andrius Šedžius buvo Seimo narys 2008-2012 m. kadencijoje. Tuo metu jam taip pat priklausė dalis „Šiaulių apskrities televizijos“ akcijų. Kadencijos pabaigoje „Šiaulių televizija“ rodė žinių reportažus, kuriuose A. Šedžius tapo herojumi ir gelbėtoju. Tačiau antrai kadencijai nebuvo išrinkas. Šie „Šiaulių televizijos“ reportažai yra prieinami „Youtube.com“ kanale ir įkelti paties A. Šedžiaus paskyroje.

LTK_Logotipas