Lietuvos žurnalistai pagerbė „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje žuvusius kolegas

Sausio 8-osios, ketvirtadienio, vidurdienį, pareikšti solidarumo su satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcija prie Prancūzijos ambasados Vilniuje nešini pieštukais ir gedulo žvakėmis rinkosi Lietuvos redaktoriai ir žurnalistai, žurnalistikos studentai ir dėstytojai, politikai, kiti neabejingi piliečiai. Laikydami užrašus „Je suis Charlie“ (pranc. „Aš esu Charlie“) akcijos organizatoriai – Lietuvoje dirbanti Prancūzijos žurnalistė Marielle Vitureau ir BNS žurnalistas Vaidotas Beniušis – kalbėjo, kad sausio 7-osios kruvinas išpuolis buvo pasikėsinimas į demokratiją, žiniasklaidos ir žodžio laisvę.

Prie Prancūzijos ambasados rinkosi Lietuvos redaktoriai ir žurnalistai, žurnalistikos studentai ir dėstytojai, politikai, kiti neabejingi piliečiai. Agnės Kulitaitės nuotraukos.

„Mes atėjome parodyti, kad atmetame tai, ką padarė tie žmonės. Jie nužudė daug nekaltų žmonių, bandė pasėti baimę. Mes atėjome pasakyti, kad mes nebijome. Turime vertybes, kurias giname ir jos yra universalios tiek Prancūzijoje, tiek Lietuvoje“, – sakė V. Beniušis.

Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau dėkojo už moralinę paramą gedinčiai prancūzų tautai.

„Buvo pataikyta tiesiai į mūsų širdį – mūsų vertybių, mūsų demokratijos širdį. 1789 m. Žmogaus teisių deklaracijoje Prancūzijoje jau buvo parašyta, kad žodžio laisvė yra viena svarbiausių mūsų demokratijos laisvių. Šiandien visi prancūzai yra susivieniję, juos užliejo stiprių emocijų banga. Žmonės remia žodžio laisvę ne tik Prancūzijos žmonių, bet ir visos tarptautinės bendruomenės naudai,“ – sakė ji.

Sausio 7-ąją redakcijos patalpas atakavus 3 kaukėtiems ginkluotiems vyrams, buvo nužudyti 9 žurnalistai, 2 policininkai ir vienas pastato darbuotojas. Prancūzijos Prezidentas Francois Hollande išpuolį pavadino teroristine ataka.

Jos vykdytojams pavyko pabėgti ir pasislėpti, įtariamųjų paieška tęsiama.

Tarp nušautųjų – leidinio redaktorius karikatūristas Charb (Stéphane Charbonnier). Jam jau anksčiau buvo grasinta susidorojimu, paskirta policijos apsauga.

„Charlie Hebdo“ – kairiuoliškas nekonformistinis satyros savaitraštis, kuriame pašiepiamai interpretuojamos šiuolaikinės politikos, ekonomikos, diplomatijos, religijos ir kitos socialinės aktualijos. Leidinys eina nuo 1970-ųjų. Provokatyvios karikatūros ne kartą buvo tapusios teisminių ginčų objektu. Tai – ne pirmasis teroristinis išpuolis prieš „Charlie Hebdo“. 2011-aisiais savaitraščio redakcija, savo viršelyje pavaizdavusi Islamo pranašąMahometą kaip leidinio vyr. redaktorių, buvo subombarduota, o jos interneto svetainė – nulaužta. 2005-aisiais „Charlie Hebdo“ pagarsėjo tuo, kad perpublikavo Danijos dienraščio „Jyllands-Posten“ Mahometą pašiepiančias karikatūras.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida