Ar reikalinga nauja žurnalistų akreditavimo sistema?

Paul Dacre, „Daily Mail“ vyriausiasis redaktorius. BBC nuotrauka.

Levesono informacijos tarnyba (The Leveson Inquiry) užsiima Didžiosios Britanijos žiniasklaidos kultūros, praktikos ir etikos priežiūra. Ši organizacija analizuoja santykius tarp žiniasklaidos, visuomenės, politikų, policijos, renka duomenis apie pokalbių telefonu pasiklausymą ir kitas nelegalias informacijos rinkimo priemones, teikia rekomendacijas žiniasklaidai dėl savireguliacijos gerinimo, užtikrinant spaudos laisvę ir skatinant aukščiausius etikos standartus.

Laikraščio „Daily Mail“ vyriausiasis redaktorius Paul Dacre teigė norintis, jog žurnalistams, kurie pažeidžia įstatymus, būtų taikomos sankcijos, būtų sukurta nauja žurnalistų akreditavimo sistema. Redaktorius pasiūlė žurnalistams, neturintiems akreditacijos kortelių, neleisti rengti reportažų, interviu. Naujas ombudsmenas turėtų teisę rekomenduoti žurnalistui nusišalinti nuo darbo, kaip gydytojai gali būti nušalinami Generalinės medicinos tarybos. P. Dacre nuomone, visuomenė taip lengviau atpažintų „geros valios operatorius“, žinotų, kam skundas gali būti pareikštas.

Per daugiau nei tris su puse valandos trukusią Levesono apklausą „Daily Mail“ vyriausiasis redaktorius buvo priverstas teisintis ir dėl savo laikraščio darbuotojų elgesio, atseit, straipsnis apie aktorių Hugh Grant buvo parašytas naudojantis telefono pasiklausymu. P. Dacre pabrėžė, jog pats aktorius nevengė viešai kalbėti apie savo asmeninį gyvenimą, norą turėti vaiką. Tačiau jis sutiko, jog paparacių elgesys yra problema.

Apklausoje redaktorius pripažino, kad žinojo ir apie laikraščio pasamdytą privatų detektyvą Steve Whittamore, kuris buvo nuteistas 2005 metais dėl nelegalaus prisijungimo prie konfidencialios informacijos, telefono numerių. Apklausos pabaigoje Paul Dacre teigė, jog jo laikraštis yra parašęs daugybę publikacijų, o Levesono informacijos tarnyba akcentavo tik keletą negatyvių pavyzdžių, D. Britanijos visuomenei parodytas vienašališkas industrijos vaizdas, kurioje dirba tūkstančiai.

Parengta pagal užsienio spaudą