Žiniasklaidos aktualijų apžvalga (lapkričio 21 – 28 d.)

DELFI praneša, jog Seimas antradienį pritarė Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms, kuriomis reformuojama žiniasklaidos savireguliacijos sistema. Pagal priimtas pataisas, nebeliks dabar veikiančios Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos, ją pakeis Visuomenės informavimo etikos asociacija ir jos įsteigta Visuomenės informavimo etikos komisija, kuri nagrinės profesinės etikos pažeidimus, asmenų skundus dėl viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklos, taip pat viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų tarpusavio ginčus. Siūlymai į asociaciją įtraukti Vyskupų konferencijos, Žmogaus teisių centro, Lietuvos psichiatrų asociacijos atstovus – atmesti. Asociaciją steigti įpareigojamos Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija. Už teisės akto priėmimą balsavo 65 Seimo nariai, 1 parlamentaras buvo prieš ir 6 tautos atstovai susilaikė. Įstatymo pataisų priėmimą parėmė socialdemokratai, liberalai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas” bei keletas mišrios frakcijos atstovų.

Prieš drastiškas viešųjų išlaidų karpymo priemones, kurių Graikija įsipareigojo imtis mainais į tarptautines finansines paskolas gresiant šalies bankrotui, protestavo graikų žurnalistai.

Teismo sprendimas: Lrytas.lt už nukopijuotus 15min.lt straipsnius sumokės 25 tūkstančius litų, – skelbia 15min.lt. Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs naujienų portalo „15 min“ apeliacinį skundą, kuriuo ieškovas prašė įpareigoti portalą „Lrytas“ išimti iš savo tinklalapio nukopijuotus straipsnius ir priteisti kompensaciją, ieškinį tenkino iš dalies. Teismas padarė išvadą, kad Lrytas.lt, publikuodamas straipsnius, pažeidė „15 min“ autorių turtines teises, nustatytas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo. Teismas pareigojo „Lrytas“ pašalinti iš naujienų portalo apeliaciniame skunde nurodytus straipsnius, pašalinti iš „15 min“ nukopijuotą straipsnio dalį. Be to, teismas nurodė sumokėti 25 tūkst. litų kompensaciją ir per 10 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų.

Žurnalistų etikos inspektorė įspėjimą „Snoro“ bankroto administratorių Neilą Cooperį kritikavusiam laikraščiui „Respublika“ skyrė nepagrįstai, paskelbė teismas, – praneša lrytas.lt. Teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS sakė, jog teismas pirmadienį patenkino „Respublikos leidinių“ skundą ir pripažino, kad 2013-ųjų lapkričio 8 dienos Žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžickienės sprendimas įspėti bendrovę dėl Visuomenės informavimo nuostatų pažeidimo buvo nepagrįstas. Vilniaus apygardos administracinis teismas nurodo, kad N. Cooperis yra viešas asmuo ir turi būti pakantesnis kritikai. Teismas taip pat konstatavo, kad publikacijose, kuriose buvo kritikuojamas N. Cooperis, buvo pateikta „ne žinia, bet nuomonė“ – subjektyvus viešai skelbiamų bankroto administratoriaus ataskaitų, kitų viešų duomenų vertinimas. Šis vertinimas, teismo manymu, „nelaikytinas žinia, juo labiau kuria siekiama įteigti apie N.Cooperio nesąžiningą komercinę veiklą, jį pažeminti ar paniekinti“.

Islamo valstybė penktadienį paviešino naują vaizdo įrašą, kuriame įkaitas britas Džonas Kantlis atskleidžia, jog jis mano, kad netrukus bus nužudytas – kaip ir kiti, kartu su juo kalėję, įkaitai, – rašo amerikiečių naujienų portalas Huffington Post. Naujajame vaizdo įraše Kantlis prisistato kaip britas, apleistas savo valdžios ir įkalintas Islamo valstybės. Šiuo vaizdo įrašu jis siekia išsiaiškinti nepavykusio amerikiečių valdžios bandymo išvaduoti jį ir ir kitus įkaitus aplinkybes, kaltina valdžią pasirinkus tokią sudėtingą vadavimo operaciją ir rizikavus įkaitų gyvybėmis vietoj to, kad sumokėtų išpirką. Kantlis taip pat kaltina Obamos administraciją, kuri, pasak jo, žino apie pavojingą įkaitų padėtį. Šis vaizdo įrašas skiriasi nuo paskutinio, viešojoje erdvėje spalį pasirodžiusio įrašo, kuriame Kantlis kalbėjo Sirijos pasienio mieste Kobanyje.

Trečiadienį, Atėnuose, vyko 24 valandų trukmės žurnalistų streikas. Radijo ir televizijos stotys nutraukė laidų transliavimą, naujienų tinklalapiai nebuvo atnaujinami, nutraukta spaudos leidyba dieną prieš nacionalinį streiką dėl taikomų griežtų taupymo priemonių.

Programišių grupė „Sirijos elektroninė armija“ ketvirtadienį įsilaužė į „Independent“, „The Daily Telegraph“, „OK Magazine“, „The London Evening Standart“, „America’s National Hockey League“ tinklapius. Lankytojai, prisijungę prie tinklalapių, galėjo išvysti lentelę su užrašu, jog į tinklalapį įsilaužė SEA, kuri yra remiama Bašaro al Asado režimo Sirijoje. SAE savo atakas pradėjo 2011 metais, prasidėjus Sirijos pilietiniam karui, ir per šį laikotarpį yra įsilaužusi į tokius tinklalapius kaip New York Times, the Huffington Post ir kitus, – praneša britų dienraštis The Guardian.

Ketvirtadienį Europos Parlamentas įpareigojo Europos Komisiją reguliuoti, kad interneto paieškos paslauga būtų atskirta nuo kitų internete teikiamų paslaugų. Šis Europos Parlamento sprendimas didžiausią poveikį gali turėti amerikiečių korporacijai Google: jai priklauso maždaug 90 proc. interneto paieškos rinkos Europoje.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Kibernetinio saugumo įstatymo projektui, kuriame numatoma, kad nuo kitų metų sausio mėnesio Lietuvoje turėtų pradėti veikti Nacionalinis kibernetinio saugumo centras. Seimo nariai dar turės balsuoti dėl įstatymo priėmimo. Vien praėjusiais metais Ryšių reguliavimo tarnybos CERT padalinys užfiksavo virš 20 tūkst. kibernetinių incidentų. Svarstymo metu taip pat buvo pritarta ir Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo bei Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo projektams, – skelbia 15min.lt.

15min.lt skelbia: 3G tinklas jau padengė visą Lietuvą. Naujausi Ryšių reguliavimo tarnybos duomenys rodo, kad Lietuvos telekomunikacijų bendrovių teikiamas 3G ryšys jau pasiekiamas visoje šalyje. Šiemet „Omnitel“ baigė viso tinklo modernizacijos projektą ir atnaujino techninę ir programinę radijo tinklo įrangą, visas esamas stotis ir 3G technologiją įdiegė ten, kur iki šiol veikė tik 2G ryšis. „Omnitel“ 3G tinklas jau padengė 99-100 proc. Lietuvos teritorijos, tinklo „Bitė“ – 97 proc.

Žurnalų rinkoje – naujas dalyvis. Pradedamas leisti nemokamas mėnesinis žurnalas apie kūrybišką verslą, rinkodarą ir kultūrą „N Wind“. Leidėjų planuose – aprėpti ir atspindėti situaciją visose Šiaurės regiono šalyse. Žurnalo komandos branduolys – ženklodaros biuro „Black Swan Brands“ atstovai, tačiau kiekvienas numeris bus rengiamas pasitelkus partnerius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Su „N Wind“ bendradarbiauja Baltijos jūros Valstybių Taryba, Švedų institutas ir kitos organizacijos, turinį kuria žymi Latvijos mados žurnalistė Agnese Kleina, Latvijos kūrybinių industrijų portalas „Fold“, estų fotografė Birgit Püve ir kiti. Kitąmet leidėjai yra suplanavę plėtrą į Latviją bei Estiją. „Jau dabar internete platinama antrojo numerio versija anglų kalba – suprantame, kad tai domina tiek skaitytojus, tiek reklamos užsakovus“, – kalba „Black Swan Brands“ biuro vadovė Giedrė Stabingytė, – rašo vz.lt.