Scenoje – daugiau kaip 80 metų archyvuose dūlėjusi J. A. Herbačiausko pjesė

Vilniaus kameriniame teatre jaunas režisierius Ignas Basijokas pristatė tragikomediją ,,Tyrų vienuolis“, pastatytą pagal to paties pavadinimo rašytojo J. A. Herbačiausko trijų veiksmų dramą-misteriją.

Spektaklyje „Tyrų vienuolis“ stiprus praeities, mistikos, fantasmagorijos ir iliuzijos dvelksmas. L. Narkevičiūtės nuotrauka.

,,Sužinojau, kad Vilniaus mažasis teatras ieško režisierių įdomiems bandymams, susijusiems su iki 1939 m. sukurta lietuvių dramaturgija. Kadangi lietuvių dramaturgija gana skurdi, turime vos kelis gerus dramaturgus (J. Marcinkevičių; A. Grušą), nusprendžiau patyrinėti praeities klodus, kuriuose ir aptikau šį J. A. Herbačiausko kūrinį. Pasitarus su dėstytoju ir nusprendus, jog gali gautis išties įdomus variantas, ryžausi šiam iššūkiui”, – kalbėjo spektaklio režisierius.

,,Tyrų vienuolis” – spektaklis su įdomiais personažais ir jų parodijomis. Jame stiprus praeities, mistikos, fantasmagorijos ir iliuzijos dvelksmas. Anot režisieriaus, tai spektaktis, kuriame viskas išdidinta ir išryškinta, kuriame įgarsintas kiekvienas  žingsnis, kiekvienas stalčiuko atidarymas. Spektaklyje žiūrovai išvys Dievo veidą, priversiantį susimąstyti apie praeities ir dabarties skirtumo nebuvimą, apie tai, kad žmonija ne tobulėja, o tik keičia savo formą, kad ji jau seniai regresuoja kaip istorija į pradinį tašką.

Tai ne pirmas jaunojo režisieriaus Igno Basijoko spektaklis. Baigęs dramos režisūros studijas Klaipėdos universitete 2012 m., tais pačiais metais jis režisavo spektaklį „Išėjimo nėra” pagal vieno žymiausių XX a. prancūzų rašytojų ir filosofų Jeano Paulio Sartre‘o to paties pavadinimo egzistencialistinę pjesę.

Mistinės tragikomedijos ,,Tyrų vienuolis” aktorių komandoje – 13 ir jaunų, ir patyrusių aktorių. Spektaklio scenografija – minimalistinė, ją sukūrė Agnė Kupšytė.

Patalpinta: Kultūra, Naujienos