Jaunieji kino kūrėjai mokėsi iš lenkų dokumentalistų

Kino profesionalai ir studentai turėjo galimybę patobulinti savo filmų kūrimo įgūdžius – lapkričio 11-20 dienomis Vilniaus rajone, Bareikiškių kaime, vyko Audiovizualių menų industrijos inkubatoriaus (AMII) organizuotos dokumentinių filmų kūrybinės dirbtuvės „Nordbaltic Inkubatorius’15: Dokumentinis Vilnius“. Dirbtuvėms vadovavo dokumentinių filmų režisierius, lektorius, Lodzės kino mokyklos Filmų ir Televizijos fakulteto prodekanas Slawomir Kalwinek.

Dirbtuvėms vadovavo dokumentinių filmų režisierius, lektorius, Lodzės kino mokyklos Filmų ir Televizijos fakulteto prodekanas Slawomir Kalwinek.

Per teorinius užsiėmimus, kurie vyko anglų kalba, dirbtuvių dalyviai turėjo galimybę susipažinti su lenkų dokumentinio kino patirtimi ir svarbiausiais šios srities veikėjais. Be to, šiuose užsiėmimuose buvo pristatyta ypatinga dokumentinių filmų kūrimo metodika, sukurta Lodzės kino mokykloje.

„Norėjau, kad dirbtuvių dalyviai suprastų: dokumentika nėra kinas apie realybę. Taip, ji remiasi realybe, bet iš esmės dokumentika – režisieriaus minčių srautas, autoriaus mąstymo būdo atspindys“, – teigia S. Kalwinek.

Po trijų teorinių užsiėmimų dienų dirbtuvių dalyvių laukė praktinė užduotis – jie turėjo pasidalinti į komandas ir sukurti kelis trumpametražius dokumentinius filmus. Filmavimo ir montavimo stadijoje jaunieji kino kūrėjai sulaukė įvairiausios pagalbos iš AMII specialistų pusės. Jungtinių pastangų rezultatu tapo 7 trumpi filmukai, kurių peržiūra vyko lapkričio 20 d. Filmukus vertino pats S. Kalwinek, AMII specialistai bei Lietuvos mokslo ir teatro akademijos studentai.

  1. Kalwinek peržiūrėtus darbus ir galutinį rezultatą vertino teigiamai, tiesa, turėjo ir kritinių pastabų.

„Renginio organizatoriai aprūpino mus kokybiška technika ir motyvuotais specialistais, bet dalyviams buvo skirta per mažai laiko, kad jie galėtų sukurti tikrai aukštos kokybės filmus. Taip pat jie turėjo mažai laiko filmų idėjų apmąstymui ir aptarimui. Kaip ten bebūtų, galutinis rezultatas yra labai geras, man jis patiko“, – pasakė režisierius. Kartu jis išreiškė viltį, kad įgyti gebėjimai ir žinios pravers jauniems kūrėjams ateityje.

Patys kūrybinių dirbtuvių dalyviai taip pat buvo teigiamos nuomonės apie darbo rezultatus. Jaunas režisierius Albinas Kirkilas sako, kad savo užsibrėžtus tikslus įvykdė „120%“. „Mentoriai nuolat skatino praplėsti komforto zoną, dėl ko kiekvieną dieną tolau nuo įprastų kūrybos formatų, o rezultatas gavosi toli gražu neįprastas ir dar niekad nečiupinėtas“, – teigia jaunas režisierius. Taip pat, jo nuomone, būtų gerai organizuoti daugiau panašaus pobūdžio kūrybinių dirbtuvių – jos padeda kūrėjams lavinti patirtį ir įgūdžius nepriklausomai nuo to, kokia kryptimi dirbama. „Miego daug nebus, bet bus daug garso, daug šviesos ir daug filmų“, – pareiškė A. Kirkilas.

Patalpinta: Kultūra, Kinas, Naujienos