Paremkime Ukrainos žurnalistus

mykhailo markiv nuotrauka
Lietuvos žurnalistai kviečia išreikšti solidarumą su kolegomis, dirbančiais Ukrainoje. Michailo Markiv nuotr. (day.kiev.ua)

Lietuvos žurnalistai kartu su Tarptautine žurnalistų federacija (International Federation of Journalists, IFJ), Europos žurnalistų federacija (European Federation of Journalists, EFJ), Žurnalistų gynimo komitetu (Committee to Protect Journalists, CPJ) ir visa pasaulio žurnalistų bendruomenė smerkia brutalius Ukrainos saugumo pajėgų išpuolius prieš žurnalistus, nušviečiančius masinius protestus Kijeve.

Remiantis tarptautinių žurnalistų organizacijų duomenimis, pirmosiomis gruodžio dienomis Ukrainoje buvo sužeista daugiau nei 50 žurnalistų. Savo pareigą informuoti visuomenę atliekantys žurnalistai, net vilkinyts oranžines liemenes su užrašu PRESS ir rodantys darbo pažymėjimus, buvo mušami, buvo daužomos jų filmavimo kameros ir kita aparatūra. IFJ duomenimis, tarp sužeistųjų –Aleksandr Perevoznik, LigaBusinessInform fotografas, Roman Kuprijanov, Euronews operatorius, sumuštas, kai bandė nufilmuoti sužeistą ant žemės gulintį žmogų, Serhiy Čuzavkov, Associated Press žurnalistas, patyręs galvos traumą, Dmytro Larin, Ukrainska Pravda žurnalistas.

Solidarizuojamės ir reiškiame paramą kolegoms, dirbantiems Ukrainoje. Norinčius paremti nukentėjusius kviečiame prisidėti. Ukrainos žurnalistams rekomendavus, surinkta parama bus skiriama visuomeninės televizijos Hromadske.tv žurnalistams.

Hromadske.tv – jauna pilietinė iniciatyva.  Jos kūrėjai – žinomi Ukrainos žurnalistai, siekiantys sukurti nepriklausomą žiniasklaidos kanalą, pateikiantį subalansuotą ir necenzūruotą informaciją apie svarbius socialinius, politinius, ekonominius ir kultūrinius procesus. Tai unikalus visuomeninės televizijos kūrimo pavyzdys Rytų ir Centrinėje Europoje. Sumušti du televizijos žurnalistai, Dmytro Gnap ir Jakiv Lubčyč, jų kamera sudaužyta, iš jų atimti telefonai. „Bet kokia pagalba jiems būtų labai svarbi. Jie laikosi vien savo puikios komandos entuziazmu“, – sako„Kyiv Post“ vyr. redaktoriaus pavaduotoja Katia Gorčinskaja.

Paramą žurnalistams galima pervesti tiesiogiai per Pay Pal http://hromadske.tv/donate arba per Lietuvos žurnalistų sąjungą:

Lietuvos žurnalistų sąjunga

Įm. kodas 190806184

A/s Nr. LT32 7044 0600 0027 9270  SEB

Būtina nurodyti paskirtį: parama Ukrainos žurnalistams

Kaip buvo sumuštas Euronews operatorius (ĮSPĖJIMAS: yra smurto ir  baimę galinčių sukelti vaizdų):https://www.youtube.com/watch?v=zBWqawm81Fo

Kontaktiniai asmenys:  Audra Čepkauskaitė (GŽI) +370 652 58079

Dainius Radzevičius (LŽS) +370 612 63838

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida