Dainų šventė kvies užsivilkti tautinį kostiumą

Lapkričio 19 d.Taikomosios dailės muziejuje įvykusioje spaudos konferencijoje pristatyta dainų šventės „Čia – mano namai“ programa, kitąmet žadanti nemažai naujovių: tradicinių renginių puokštę papildys Teatro diena, pirmąkart šurmuliuos vaikų tradicinių amatų miestelis, į viduramžius nukels baltų genčių atkurtų kostiumų pristatymas, o liepos 6 d. bus paskelbtaTautinio kostiumo diena.

Dainų šventėSpaudos konferencijoje su 2014 m. dainų šventės „Čia – mano namai“ programa, šiemet žadančia nemažai naujovių, supažindino (iš kairės): Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos viceprezidentė Danutė Vaigauskaitė, kultūros ministras Šarūnas Birutis, Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos Kultūros programų vadovė Milda Valančiauskienė. Autorės nuotr.

Birželio 28 – liepos 6 d. vyksiančioje dainų šventėje jau dabar, anot Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus Sauliaus Liausos, skaičiuojamas rekordinis – 40 tūkst. – dalyvių skaičius ne tik iš Lietuvos, bet ir viso pasaulio.

„Tikimės, kad šis tradicinis, mūsų tapatybę išreiškiantis renginys į sostinę, prie televizoriaus ekranų pritrauksšimtus tūkstančių žiūrovų. Norime į šventės verpetą įtraukti vaikus, tėvus – šeimas, kuriečia pajustų bendrumo jausmą, tapatybės formą. Šventės pavadinimas „Čia – mano namai“ asocijuojasi su tautiniais raštais, tautiniu kostiumu. Liepos 6 d.nuo kitų metų taps Tautinio kostiumo diena – kviesime valstybės dieną į gatves išeiti pasipuošus tautiniu kostiumu ar jo detalėmis.  Norime, kad šis liaudies rūbas nuliptų nuo scenos ir priartėtų prie mūsų kasdienybės“,  – tvirtino S. Liausa.

Jo teigimu, žinomi Lietuvos dizaineriai sukurs ir specialią tautinio kostiumo, aksesuarų kolekciją.

Pirmąkart į dainų šventės programą įsiliesianti Teatro diena „Dyvųdyvai“skirta 300-osioms Kristijono Donelaičio gimimo metinėms paminėti. Teatro dienos meno vadovė Danutė Vaigauskaitė teigė, kad kūrybinė komanda jau suka galvas, kaip K. Donelaitį priartinti šių dienų žiūrovui. Keturių Lietuvos regionų – Žemaitijos, Suvalkijos, Aukštaitijos ir Dzūkijos atstovai kurs poemą „Metai“ atitinkančius keturių metų laikų vaizdinius .

„Vis galvojama, kas galėtų suvienyti tautą? Ir štai, geriausias pavyzdys – kur benuvažiuosi, visi skaito Donelaitį, cituoja jo tekstus. Tai užkrečia, vienija“, – įspūdžiais iš jau įvykusių peržiūrų dalijosi D. Vaigauskaitė.

Lietuvos, kaip ir Latvijos, Estijos, dainų šventės įtrauktos į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, kurį sudaro apie 300 viso pasaulio kultūros reiškinių.

Pirmoji dainų šventė Lietuvoje surengta 1924 m. Kaune, todėl renginių ciklas birželio 28 d. prasidės laikinojoje sostinėje ir liepos 2 d. persikels į Vilnių.

Dainų šventės idėja XIX a. gimė Šveicarijoje, iš kur per Vokietiją atkeliavo į Baltijos šalis ir kas ketverius metus buria lietuvius tėvynėje ir už jos ribų.

Patalpinta: Kultūra, Naujienos