Ukrainiečių protestai persikėlė į Vilnių

apk_3
Protestuotojai ragino Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių pasirašyti sutartį, kuri ateityje šaliai leistų pradėti derybas dėl narystės ES. Luko Šniolio nuotrauka.

Ketvirtadienio vakarą prie Gedimino paminklo sostinėje susirinkę ukrainiečiai protestais pasitiko į Valdovų rūmus atvykusius Europos Sąjungos (ES) ir Rytų partnerių šalių vadovus.

Į mitingą šalia Valdovų rūmų susirinko per 200 šimtus Ukrainos opozicijos atstovų, ukrainiečių bendruomenės Lietuvoje narių, studentų, žurnalistų.

Protestuotojai ragino Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių pasirašyti Asociacijos sutartį, kuri ateityje Ukrainai leistų pradėti derybas dėl narystės ES. Eurooptimistų nuomone, tokios sutarties pasirašymas su Ukraina ne tik įrodytų europinės demokratijos sėkmę, bet ir paskatintų kitas posovietines valstybes pasukti vakarų Europos link.

Protestuotojai laikė plakatus su šūkiais „Ukraina yra Europa“, „Europa, nepasiduok dėl Ukrainos“, „Mes tikime Asociacija“, „Ukrainiečiai už Europą“, „Ukraina nusipelnė Europos Sąjungos“„Janukovyčiau, pasirašyk sutartį“. Mitinge skambėjo ukrainietiškos dainos.

Įvažiavimą į Valdovų rūmus saugojo gausios policijos pareigūnų pajėgos. Jos neleido susirinkusiems žurnalistams ir praeiviams prisiartinti prie protestuotojų.

UŽ pakalbintas proteste dalyvavęs slidininkų komandos narys Olegas iš Kijevo teigė, kad dalyvauti mitinge – kiekvieno ukrainiečio pareiga. „Lankydamiesi su komanda Vilniuje negalėjome praleisti progos“, – sakė Olegas. Vaikinas pridūrė esąs įsitikinęs, kad Asociacijos sutartis Vilniuje nebus pasirašyta, tačiau išreiškė viltį, kad tai nutiks netolimoje ateityje.

– Ko Jūs tikitės iš šio suvažiavimo?

– Tikėtis kažko konkretaus yra ganėtinai sunku. Mes tiesiog norime būti laisva šalis, su atviromis sienomis. Norime turėti galimybę laisvai keliauti, jausti, kad esame laisvi.

– Kaip manote, kokia bus Ukrainos ateitis?

– Manau, šiuo metu Rusijos daromas spaudimas Ukrainai yra per didelis, kad dabar būtų galima pasirašyti susitarimą. Protestai Nepriklausomybės aikšteje Kijeve, į kuriuos susirinko per 200 tūkstančių žmonių įrodė, kad dabartinė valdžia neturi jokių šansų išlikti valdžioje po 2015-ųjų Prezidento rinkimų. Tik po šių rinkimų mūsų ateitis gali pasikeisti.

– Už ką Jūs balsavote buvusiuose Prezidento rinkimuose?

– Praeituose rinkimuose balsavau už Juliją Tymošenko. Mūsų šalyje yra sunku pasirinkti teisingą kandidatą. Rinkimų rezultatai yra klastojami, rinkėjų balsai nuperkami. Julija pralaimėjo rinkimus, su ja buvo susidorota – dabar ji uždaryta kalėjime.

– Ką Jūs manote apie dabartinį Ukrainos prezidentą?

– Jis nevertas Ukrainos prezidento posto.

– Ką apie jį mano Jūsų draugai?

– Jie yra tokios pat nuomonės.

– Jei didelė dalis jaunų ukrainiečių mąsto panašiai, tai kodėl jis vadovauja Ukrainai?

– Viktoras Janukovyčius yra Rusijos patikėtinis. Ukrainoje norint tapti prezidentu, svarbiausia turėti daug pinigų. Ukraina yra skirstoma į rytus ir į vakarus. Per prezidento rinkimus rytų ukrainiečiai palaiko vieną kandidatą, o vakarų – kitą. Praeituose rinkimuose Viktoras Janukovyčius rinkėjus nupirko pinigais. Rytų Ukrainoje jis laimėjo didžiąją dalį balsų, o vakarinėje žmones tiesiogine žodžio prasme – nupirko. Rinkimus prieš Juliją Tymošenko jis laimėjo labai nedidele persvara.

– Ko tikitės iš protestų?

– Tokie mitingai vienija ukrainiečių tautą. Šiuo metu, vakarų Ukrainoje esančiose miestuose, tokiuose kaip Lvovas, Užhorodas žmonės neina į darbus, jie eina į gatves protestuoti. Daug žmonių važiuoja į Kijevą, tačiau valdžia visomis išgalėmis bando jiems to neleisti. Jie sustabdo autobusus su protestuotojais ir nieko nepaaiškinę grąžina juos atgal. Gaila, bet tokia yra šiandieninė Ukraina.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos