Suremontuotas „Meridianas“ šiemet žiemos Danės krantinėje

Burlaivio vadavimas nuo puvėsių, grybelio ir pelėsio truko metus. Gintės Tamulevičiūtės nuotr.
Burlaivio vadavimas nuo puvėsių, grybelio ir pelėsio truko metus. Gintės Tamulevičiūtės nuotr.

Po metus trukusios rekonstrukcijos Klaipėdos miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ buvo parplukdytas atgal į Danės upės krantinę.

Ankstyvas ir lietingas lapkričio 9-osios rytas neišgąsdino uostamiesčio gyventojų – jie plūste plūdo stebėti burlaivio „Meridianas“ sugrįžimo.  11 valandą, pasigirdus būgnų gaudėsiui ir plojimams, iš Klaipėdos marių į Danės upę įplaukė garsusis Klaipėdos simbolis „Meridianas“.

Parplukdyti burlaiviui pakelti abu Klaipėdos miesto centre esantys tiltai. Deja, ne viskas vyko pagal planą – užstrigo antrasis, „Biržos“, tiltas. Taisymo darbai užtruko porą valandų. 13:00 tilto gedimas buvo pašalintas ir burlaivis sėkmingai pasiekė savo kelionės tikslą.

Prišvartuotas uostamiesčio centre, Danės upės krantinėje, burlaivis „Meridianas“ stovi daugiau kaip 40 metų – nuo 1969-ųjų.

1971-aisiais, jame pradėjus veikti restoranui, „Meridianas“ tapo klaipėdiečių ir turistų traukos centru.

2012 m. Lapkričio 10d. „Meridianas“ buvo išplukdytas remontui. Tuomet burlaivį išlydėjo daugiau kaip 5 000 prie Danės upės krantinių susirinkusių klaipėdiečių. Pradėjus restauravimo darbus, paaiškėjo, kad reikia tvarkyti didžiąją dalį puvinio, grybelio ir kitų veiksnių pažeistų laivų konstrukcijų ir dalių. Restauruoti denio įrenginiai, stiebai, medinis denis, atnaujintos restorano patalpos ir įrengtas muziejus, kuriame pristatoma burlaivio istorija.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos