Savivaldybėms ketinama perduoti pašalpų ir kompensacijų mokėjimą

 Sutaupytas lėšas savivaldybės galės skirti savo reikmėms
Sutaupytas lėšas savivaldybės galės skirti savo
reikmėms

Seimas pradėjo svarstyti įstatymų pataisas, kurios leis pačioms savivaldybėms skirstyti dalį socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams. Parlamentarai antradienį po pateikimo pritarė Vietos savivaldos įstatymo bei Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymų pataisoms.

Numatyta, kad kitąmet savivaldybės galės pačios skirstyti tik socialines pašalpas, o nuo 2015 m. rūpintųsi ir pašalpų, ir kompensacijų skyrimu.

Tokie pakeitimai inicijuoti po eksperimento Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybėse. Jos nuo 2012 m. pačios sprendžia, kam skirti socialinę paramą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2013 m. pirmąjį pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, socialinės pašalpos gavėjų skaičius šiose savivaldybėse sumažėjo beveik 18 proc., o išlaidos tokiai pašalpai mokėti – 25 proc.

Savivaldybių asociacijos viceprezidentas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė teigia, kad šis siūlymas yra senas ir logiškas, nes kiek daugiau nei prieš dešimtmetį pačios savivaldybės skirstė pinigus.

„Nieko naujo nėra, iki 2000 m. savivaldybės skirstė pačios pinigus ir nebuvo didesnių problemų. Paskui sugalvojo centrinė valdžia skirstyti pati, ir gavosi taip, kad pašalpos, kurių mes mokėdavom apie 150 mln., Lt., dabar pasiekė 700 mln. Lt. lygį“, – teigia savivaldybių asociacijos viceprezidentas.

Pasak B. Ropės, gera žinia ta, kad sutaupydama iš pašalpų skirstymo, savivaldybė pati galės spręsti, kur panaudoti likusius pinigus – didinti savivaldybės įstaigų darbuotojų atlyginimus, padengti įsiskolinimus. Iki šiol galiojanti tvarka numato, kad šie pinigai grįžta į valstybės biudžetą.

Patalpinta: Naujienos