Fotografas Arūnas Baltėnas: „Pabandykime dažniau pagalvoti apie laiką, neskubėjimą…“

Arūno Baltėno nuotr.
„Bendraujant su [regionų] žmonėmis, lankantis jų namuose, pakliūni į kitą pasaulį ir išsigelbsti iš tos dabarties, iš kasdienybės, iš abejonių”, – teigia fotomenininkas. Nuotrauka iš Arūno Baltėno parodos.

Antradienį Vilniuje, Prospekto fotografijos galerijoje, duris atvėrė Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario Arūno Baltėno fotografijų paroda „Namų tyloj“. Parodos atidaryme dalyvavo ir pats darbų autorius.

Parodos nuotraukos – iš asmeninio Lietuvos etninių regionų gyvenimo archyvo. Pasak A. Baltėno, kiekvienoje Lietuvos dalyje galima atrasti brangius dalykus: ramybę, išmintį, susitaikymą. Nuotraukos parinktos prisimenant dienos metą, kvapus, garsus bei užburiančią šviesą.

„Šita paroda skirta ne tiek paveldui, o tam, ko akivaizdžiai nematyti. Tai – požiūriui į laiką. Bendraujant su [regionų] žmonėmis, lankantis jų namuose, pakliūni į kitą pasaulį ir išsigelbsti iš tos dabarties, iš kasdienybės, iš abejonių. Šia paroda norėjau pasakyti, kad pabandytume dažniau pagalvoti apie laiką, neskubėjimą“, − teigė A. Baltėnas.

Atidaryme dalyvavęs fotomenininkas Alvydas Lukis apie kolegos darbą kalbėjo: „Pasirodo, kad apie kaimą galima ir šitaip. Dažnai kalbama, jog kaimas visiškai negyvas, prasigėręs. Ši paroda − tai didžiulė pozityvumo dozė, kurią aš sutikau. Tiesiog nuostabu“.

Pagyras pratęsė ir žymus fotomenininkas Algimantas Kunčius: „Jautrumas, emocinis ryšys, žvilgsnis kažkur iš arčiau − fotografui labai svarbu, o Tu tai turi. Fotografuoja visi, o kuria − ne ir tai nėra būtina“.

Renginio atidaryme dalyvavo apie pusšimtis lankytojų, kuriems apžiūrėti visas nuotraukas nebuvo paprasta: galerijos patalpos nėra labai erdvios. Nepaisant to, paroda daugeliui paliko šiltumo, jaukumo, artumo, ne kiekvienam būdingo atvirumo įspūdžius.

Parodos autorius prisipažįsta, kad įamžindamas žmonių gyvenimą, jaučiasi tarsi žiūrėdamas pro netyčia paliktas pravertas duris. Vis dėlto – priduria – paspausti fotoaparato mygtuką verta tik tuomet, kai jauti žmonių pritarimą ir abipusę pagarbą.

Parodą  galima aplankyti iki 2013 m. lapkričio 16 d. 16 val.

Patalpinta: Naujienos