Talento svoris

Abstrakcija

Šiandien talentas dažniausiai apibrėžiamas kaip nepaprasti, ypač kūrybiniai sugebėjimai. Tačiau žodis talentas ne visada buvo naudojamas apibūdinti būtent žmogaus sugebėjimams. Prieš kelis tūkstantmečius talentu vadintas pinigas, kuris buvo naudojamas Šumere, Babilone, Graikijoje ir t.t. Šis pinigas buvo labai vertingas, o jo masė – aiškiai apibrėžta. Vienas talentas svėrė maždaug trisdešimt penkis kilogramus. Tačiau, ar talentą galime pasverti šiandien?

Todėl pavadinimas Talento svoris apybraižų ciklui buvo pasirinktas neatsitiktinai. Šis pavadinimas neformuoja išankstinės nuomonės ir leidžia nuspręsti klausytojams, kokią įtaką talentas turėjo vienuose ar kituose pasiekimuose.

Atspindėti temą pasirinkau apybraižos žanrą. Rengti apybraižas nusprendžiau dėl to, kad šis žanras leidžia tiksliai atspindėti faktus. Tačiau taip pat suteikia galimybę į keliamus klausimus atsakyti vaizdžiai, naudojant daug garsų, kurie klausytojui leidžia įsivaizduoti, kokioje aplinkoje dirba apybraižose kalbantys žmonės. Apybraižos žanras buvo pasirinktas dar ir dėl to, kad apie problemas būtų galima kalbėti pasitelkiant žmonių pavyzdžius ir su jais dirbančių specialistų komentarus. Taip siekiau išvengti formalaus institucinio kalbėjimo, nes klausytojui įdomiau klausyti realių pavyzdžių.

Ciklą sudaro trys apybraižos: „Talento svoris mene“, „Talento svoris sporte“ ir „Talento svoris moksle“. Kai kalbame apie talentą, dažniausiai galvojame apie muziką šokį ar dailę. Tačiau, pasak specialistų, talentas reikalingas ir kitose srityse. Todėl apybraižų ciklas prasideda nuo talento mene. Tačiau kitose apybraižose kalbama apie talentą sporte ir moksle, parodant ir kitas sritis.

Kiekvieną apybraižą būtų galima transliuoti ir atskirai. Tačiau kelios apybraižos leidžia geriau atspindėti temą. Siekdama vientisumo, nusprendžiau visuose trijuose pasakojimuose išlaikyti panašias pradžios ir pabaigos struktūrą. Tai yra visos apybraižos prasideda nuo aplinkos, kurioje dirba pasakojimuose kalbantys žmonės, garsų. Taip pat visų trijų apybraižų pabaigose pagrindinis kalbėtojas išsako savo požiūrį apie talento svorį. Kiekviena apybraiža taip pat yra suskirstyta į skirtingas potemes, kurios atskiriamos naudojant garsus. Pavyzdžiui, siekiant parodyti, kad pereinama iš vienos vietos į kitą naudojamas durų motyvas.

Nors visas apybraižas sieja viena tema, tačiau visose jose kalbama apie skirtingas būtent toms sritims būdingas problemas ir aktualijas. Todėl apybraižoje Talento svoris mene siekiu atskleisti ir parodyti skirtingus požiūrius, kaip auginami talentai.

Apybraižoje Talento svoris sporte didžiausias dėmesys skiriamas sportininkų atrankai, o apybraižoje Talento svoris moksle siekiu atsakyti, ar reikia ugdyti gabiuosius. Visos šios potemės siejamos su šiandieninėmis aktualijomis, pvz., genų dopingas ar gabaus vaiko sąvokos atsiradimas švietimo dokumentuose.

Apybraižų ciklas Talento svoris atliktas profesinės praktikos vietoje – Lietuvos radijo Naujienų tarnyboje. Gruodžio mėnesį apybraižos buvo transliuojamos Lietuvos radijo laidoje „Ryto garsai“. Kiekvienos apybraižos trukmė – penkiolika minučių, dar viena minutė skiriama laidos vedėjo pristatymui. Pristatymus perskaitė kolegė Aistė Plaipaitė.

Talento svoris mene Talento svoris sporte Talento svoris moksle

Bakalauro baigiamojo darbo kūrybinė dalis
Vadovė lekt. Giedrė Čiužaitė