Aukas smurto bylose nemokamai konsultuos teisininkai ir psichologai

 G. Vincel nuotr. iš akcijos, skirtos atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris. G. Vincel nuotr.
Per metus Lietuvoje nuo seksualinio pobūdžio nusikaltimų nukenčia apie 2000 moterų. G. Vincel nuotr. iš akcijos, skirtos atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris.

Moterys ir merginos, nukentėjusios nuo seksualinio smurto, nuo šiol gali gauti nemokamą pagalbą iš advokatų ir psichologų. Valstybinių advokatų teikiama pagalba nėra efektyvi, o psichologinės pagalbos nukentėjusios iki šiol negaudavo, teigia iniciatyvą parodžiusi nevyriausybinė organizacija „Kauno moterų draugija“, pristačiusi projektą „Moterų iniciatyva prieš smurtą“.

Organizacijos duomenimis, per metus Lietuvoje nuo seksualinio pobūdžio nusikaltimų nukenčia apie 2000 moterų ir visos jos susiduria su teisinės ir psichologinės pagalbos poreikiu.

„Valstybės nemokama teisinė pagalba šitos funkcijos neatlieka. Arba visiška nekompetencija, nes valstybės finansuojami advokatai dirba su visomis bylomis ir jie nesigilina, neturi lyčių dimensijos perspektyvos matymo, arba dar kažkas blogiau“, – situaciją apibūdina organizacijos direktorė Daiva Baranauskienė.

Teisinė ir psichologinė pagalba bus teikiama trijų apskričių teritorijose: Kauno, Alytaus ir Marijampolės. Telefonu bus konsultuojamos besikreipiančios moterys ir merginos iš visos Lietuvos.

Nukentėjusioms, kurios dalyvauja ikiteisminiuose tyrimuose, informacija apie teikiamą pagalbą bus platinama policijos komisariatuose. Smurtą patyrusios moterys ir merginos pagalbos taip pat gali kreiptis į nevyriausybinę organizaciją.

Anot Kauno moterų draugijos, projekto metu bus siekiama padėti moterims, patyrusioms įvairų seksualinio pobūdžio smurtą: nuo  seksualinio priekabiavimo iki išžaginimo tiek šeimoje, tiek viešose vietose.

Kita šio projekto kryptis bus prevencinė. Rengiamos mokymo programos policijos, švietimo įstaigų darbuotojams. Švietimo programoje bandoma smurto tematiką integruoti į mokymo turinį.

„Viena svarbiausių švietimo spragų yra ta, kad mokyklose iki šiol nėra lytinio švietimo, o su seksualumu susiję klausimai laikomi tabu“, – pabrėžia Lygių galimybių plėtros centro atstovė Vilana Pilinkaitė-Sotirovič.

Projektas „Moterų iniciatyva prieš smurtą“ yra viena iš priemonių, kuria siekiama sumažinti smurto aukų skaičių. Projekto numatyta trukmė – 18 mėnesių.

„Pagrindinis mūsų darbas per 18 mėnesių priversti valstybę susimąstyti, kad šioms nukentėjusioms, šiai smurto rūšiai visiškai nėra pagalbos“, – teigia „Moterų iniciatyvos prieš smurtą” organizatorė.

Autoriai tikisi, kad projektas paskatins visuomenės atstovus sukurti valstybinę programą, kuri aprėptų specializuotos pagalbos nuo seksualinio smurto nukentėjusiesiems pagalbos teikimą ir smurto prevenciją.

Projektą finansuoja NVO Programa Lietuvoje. Projekto vykdymo partneriai – Policijos departamentas, Lygių galimybių plėtros centras, Norvegijos organizacija „Kuni”.

Projektas „Moterų iniciatyva prieš smurtą“ pristatytas spalio 17 dieną spaudos konferencijos metu.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos