Ar galite nevėluoti?

Dažniausi skolininkai – studentai. Autoriaus nuotr.
Dažniausi skolininkai – studentai. Autoriaus nuotr.

„Nuo praėjusių metų vėluojančių yra apie 1600. Tačiau, žinoma, ne visi jie „užkietėję“ skolininkai, dauguma ateis ir grąžins knygas“, – kalbėjo Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus  bibliotekos Abonemento skyriaus vedėja Irena Prūsienė.

Beveik 17 000 skaitytojų turinčios įstaigos Abonemento skyriaus darbuotojai nuolat laužo galvas, kaip sumažinti vėluojančių atnešti knygas skaičių.

90 proc. nereaguoja gavę pirmą pranešimą

„Kiekvieno žmogaus skola yra labai įvairaus dydžio: nuo keliasdešimt centų iki keliasdešimt litų. Šių metų vasarį į bibliotekos sąskaitą už vėlavimą buvo įnešti 573 litai“, –  teigė bibliotekos darbuotoja.

Nepaisant to, kad studentiškas gyvenimas atsieina nepigiai, dažniausiai vėluoja besimokantis jaunimas. Kaip pasakojo bibliotekos darbuotojai, skaitytojų daugumą (47,2 proc.) sudaro būtent studijuojantys asmenys, todėl jie ir yra delsiančių atiduoti knygas dauguma.

„Gerbiamas skaitytojau, Jūsų paimtų knygų grąžinimo terminas pasibaigė. Prašytumėme grąžinti mums šias knygas.“

Jei gavote tokį laišką iš bibliotekos, susimąstykite. Jūs ką tik tapote SKOLININKU. Bibliotekos sistema laiškus, kuriuose pranešama apie vėlavimą, išsiunčia tą pačią dieną, kai pasibaigia grąžinimo terminas. „Rašyti paprastus laiškus skaitytojams mums yra labai nepatogu, nes trunka ilgiau ir kainuoja pinigus“, – kalbėjo I. Prūsienė.

Leidiniai šioje įstaigoje išduodami vienam mėnesiui, tačiau jų atidavimo terminą galima prasitęsti dar du kartus tokiam pačiam laiko tarpui. Pagal naudojimosi biblioteka taisykles, jei vėluojate, kasdien už vieną leidinį bibliotekai įsiskolinate po 5 centus. Taigi, jeigu knygą vėluojate atnešti metus, turėtumėte sumokėti 18,25 lt.

Ilgiau delsiantys mokės ne tik už vėlavimą

Siekdama sumažinti vėluojančių grąžinti knygas kiekį, biblioteka yra pasirašiusi sutartį su skolų išieškojimo įmone „Julianus Inkaso“. Metus ar daugiau delsiančių grąžinti knygas skaitytojų duomenys perduodami šiai uždarajai akcinei bendrovei, kuri valdo jų įsiskolinimą ir įvertina mokumą.      Taigi, labiausiai vėluojantys turi susimokėti ne tik delspinigius įstaigai, iš kurios pasiėmė knygas, bet ir skolų išieškojimo įmonei už suteiktas paslaugas.

Tokių skolininkų, kuriais pradeda rūpintis „Julianus Inkaso“, per metus atsiranda per 500. Biblioteka, prieš perduodama skaitytojo įsiskolinimą valdyti šiai įmonei, pirmiausia parašo jam paskutinį priminimą apie knygų ir skolos atidavimą: „Informuojame Jus, kad esate pasiskolinęs ir negrąžinęs Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešajai bibliotekai šių leidinių: (vardijami). Remiantis LR asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, prašome Jūsų per 30 kalendorinių dienų grąžinti leidinį (-ius) ir sumokėti priskaičiuotas baudas/delspinigius. Priešingu atveju, Jūsų duomenys bus perduoti „Julianus Inkaso“ įsiskolinimui valdyti ir mokumui įvertinti.“

Jei delsiate grąžinti, prasitęskite terminą

„Mažiausiai žmonių prasitęsia ateidami į Adomo Mickevičiaus biblioteką. Anksčiau populiariausi buvo skambučiai, prasidėjus kompiuterizacijai – internetas. Ne taip ir seniai bibliotekos darbuotojai patys turėjo pratęsti knygas, gavę skaitytojo elektroninį laišką. Tada savaitgaliais ar švenčių metu gaudavom daugiau nei 100 laiškų“, – prisiminė A. Mickevičiaus bibliotekos darbuotoja.

Dabar už bibliotekininkus knygų grąžinimo terminą, naudojantis internetu, pratęsia automatinė sistema. Tačiau jį galima prasitęsti tik, jeigu nevėluojate atiduoti leidinių. Nespėjusiems to padaryti, tenka skambinti arba ateiti į biblioteką ir prašyti darbuotojo, kad jis atidėtų leidinio atidavimo laiką.

„Atlaidų dienos“ baigėsi

Anot bibliotekininkų, pirmas kartas, kai knygas buvo galima grąžinti nemokant delspinigių, įstaigoje buvo 1998 metų vasario 14-ąją, Šv. Valentino dienos proga. Vėliau atsirado daugiau tokių dienų. Viena jų – Nacionalinės bibliotekų savaitės metu (balandžio paskutinę savaitę). Tokias dienas bibliotekos darbuotojai vadindavo „atlaidų dienomis“. Tai buvo puiki galimybė atnešti knygas nemokant pinigų.

Tačiau 2009 metais, nesulaukus šv. Kalėdų, kada taip pat būtų buvę galima atiduoti knygas be delspinigių, šios gerumo dienos baigėsi. „Vis dėlto nepasiekėme norimų rezultatų, kad knygas atgautume laiku. Dažnai jas atnešdavo tie, kurie vėluodavo mėnesį, tačiau nesulaukėme žmonių, kurie skolingi metus ar daugiau. Pasirašius sutartį su skolų išieškojimo įmone, šios dienos buvo panaikintos, kadangi būtų labai nesąžininga kai kurių skaitytojų atžvilgiu“, – kalbėjo Abonemento skyriaus vedėja.

Bibliotekos darbuotojos nebara

Bibliotekininkų nuomone, dažniausia delsimo grąžinti leidinius priežastis yra abejingumas, kurio skaitytojai neišdrįsta paminėti. Neretai teisinamasi užmaršumu arba buvimu, studijavimu užsienyje. Anot bibliotekos darbuotojų, vieni jaučiasi nesmagiai, atsiprašinėja, kiti būna ramūs, nes sumoka už vėlavimą. Žmonės nemėgsta moralizavimo, tad bibliotekos darbuotojas, priimantis knygas jo nebara ir nemoko.

„Nors taisyklės leidžia žmogui knygą turėti 3 mėnesius, mes atsižvelgiame į skaitytoją ir leidžiame jam knygą turėti šiek tiek ilgiau, stengiamės būti supratingi, tačiau to paties laukiame ir iš jų“, – atviravo bibliotekininkė.

Bibliotekos kolektyvas rekomenduoja visiems nurodyti savo elektroninio pašto adresus. Tuomet daug lengviau bendrauti su skaitytoju ir jam pranešti, jog liko vos trys dienos, per kurias reikėtų pratęsti knygų grąžinimo terminą arba jas atnešti į biblioteką.

Tad nurodykite savo elektroninį paštą bibliotekai ir Jūsų užmaršumo atiduoti knygas problema bus išspręsta.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos