Tarptautiniame studentų vasaros seminare Lenkijoje – mokslai ir linksmybės

Tarptautinio vasaros seminaro akimirkos 5
Per aštuonias dienas trukusią išvyką dešimt Komunikacijos fakulteto studentų ir politikos specialistas dr. Andrius Šuminas kaimyninėje šalyje ne tik aplankė garsias Varšuvos, Poznanės ir Jaročino vietas, bet ir diskutavo šių dienų mokslą jaudinančiais klausimais. Seminaro dalyvių nuotr.

Mokytis prieš kelionę ar po jos? O gal vis dėlto geriau keliauti ir mokytis? „Keliauti ir mokytis!“ šūkiu vadovavosi Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto komanda, liepos 20-28 dienomis dalyvavusi Tarptautiniame studentų vasaros seminare („International Students‘ Summer Seminar“) Jaročine, Lenkijoje.

Per aštuonias dienas trukusią išvyką dešimt Komunikacijos fakulteto studentų ir politikos specialistas dr. Andrius Šuminas kaimyninėje šalyje ne tik aplankė žymias Varšuvos, Poznanės ir Jaročino vietas, bet ir diskutavo šių dienų mokslą jaudinančiais klausimais – internetinės tapatybės, interneto priklausomybių; kūrė virusinius vaizdo įrašus.

Seminarų ciklą komanda pradėjo Lenkijos sostinėje. Čia ji apsistojo dviems dienoms, ir susitikusi su Varšuvos universiteto studentais bei dėstytojais, diskutavo kebliomis Lietuvos ir Lenkijos santykių temomis. Nemažai buvo kalbėta apie žiniasklaidos, bibliotekų, kultūros centrų ir pastarųjų metų įvykių įtaką šalių partnerystei. Po rimtų darbų dalyviai atsipalaiduodavo skanaudami tradicinius lenkiškus koldūnus. Po dviejų smagių dienų abiejų šalių delegacijos patraukė į Jaročiną, kur susitiko su komandomis iš Olandijos, Vokietijos ir Bulgarijos.

Liepos 22-osios, pirmadienio, vakarą penkių šalių delegacijų dalyviai pradėjo susipažinimu. Po varginančios kelionės visi buvo apsnūdę, tačiau niekas neatsispyrė malonumui prabilti angliškai su senais draugais arba pirmą kartą sutiktais žmonėmis.

Antrąją stovyklos dieną visi rinkosi į konferencijų salę klausytis pačių parengtų prezentacijų.  Studentai aktyviai įsitraukė į lietuvės Indrės Taparavičiūtės bei Aistės Zabitaitės vestą diskusiją apie komunikaciją menu, o po jos visi traukė laukan apkalbėtų dalykų išbandyti praktiškai. Čia buvo leista pasireikšti meniškajai sielos pusei – žmonės purškė ant paklodės dažus, tapė akvarele, šaudė dažų pripildytais vandens šautuvėliais.

Tarptautinio vasaros seminaro akimirkos 4
Stovyklautojai komunikavo ir meninės išraiškos priemonėmis.

Nei veiklos, nei triukšmo netrūko. Nusiplovę dažais nutaškytas rankas ir kojas, dalyviai vakare grįžo į konferencijų salę ragauti lenkiškų bei olandiškų patiekalų, žaisti tradicinių šalių žaidimų ir kitaip linksmintis.

Trečiadienis taip pat buvo aktyvus. Studentai galėjo rinktis skirtingus praktinius užsiėmimus – t.y., dalyvauti skirtingose dirbtuvėse. Jose buvo daug diskutuojama, o išsakytos mintys tikrinamos praktiškai. Vieni rinkosi grupelėn kurti virusinių vaizdo įrašų, kiti būrėsi į komunikacinių žaidimų komandas, dar kiti – kalbėjo apie internetines priklausomybes, kūrė vaizdo įrašus. Dirbo visi, o darbingą dieną vainikavo lietuvių ir bulgarų nacionalinis vakaras, kurio metu visi buvo vaišinami rūkytomis kiaulių auselėmis, sūriu, kepinta duona. Buvo išbandyti ir tradiciniai šelmiški žaidimai, išjudinę visus stovyklos dalyvius.

Ketvirtoji diena – išvykos metas! Pirmąją dienos dalį studentai tęsė savo dirbtuvių darbus, baigė montuoti filmukus bei braižyti brėžinius. Popiet visi autobusu patraukė į netoli Jaročino esančią poilsiavietę, kur atsipalaidavo važinėdamiesi arkliais kinkytu vežimu, plaukiodami valtimi, šaudydami iš lanko, ragaudami ant grotelių keptą maistą.

Penktadienį buvo pristatyti visų dirbtuvėse atliktų darbų rezultatai, dalyviai kalbėjo apie savo patirtis atliekant užduotis. Negalima nepaminėti futbolo rungtynių, kuriose kovėsi dvi tarptautinės komandos. Čia, ne taip kaip Vilniuje, policijos pajėgų neprireikė – nepaisant to, kad rungtynės baigėsi rezultatu 9 : 1. Vakare laukė paskutiniosios šalies – Vokietijos – pristatymas. Vokiečiai visus pakvietė į puikiai žinomą Oktoberfestą.

Paskutiniąją dieną dalyviai šmėkščiojo iš kampo į kampą: visi tylutėliai repetavo savo pasirodymus talentų vakarui. Pirmieji pasirodė lietuviai, visus nuoširdžiai nustebinę lyrišku Audros Avižiūtės bei visos komandos „grojimo stiklinėmis“ pasirodymu. Bulgarai delegavo vieną komandos narį parodyti savo sugebėjimus groti dūdmaišiu. Vėliau pasirodė vokiečiai su savo smagiais šokiais, išjudinusiais visus iš vietos. Olandų daina apie alų privertė visus susiburti į „traukinuką“ ir striksėti aplink visą konferencijų salę. Šių metų „ISSS“ organizatoriai lenkai atskleidė savo šokio talentą. Pabaigoje trys dalyviai: vokietis, lenkas ir olandas visus juokino „stand-up“ principu kurtame pasirodyme. Netrūko nei juoko, nei ovacijų.

Tarptautinio vasaros seminaro akimirkos 3
Užsiėmimuose užsimezgusios diskusijos tęsdavosi ir iki paryčių.

Savaitė Lenkijoje neprailgo niekam. Dalyviai sužinojo labai daug naujo, susipažino su neregėtomis kitų šalių tradicijomis, mokėsi, laisvalaikiu linksminosi vandens pramogų parke, o vakarų pokalbiai užsitęsdavo iki paryčių.

Visi jau dabar su nekantrumu laukia kitų metų vasaros ir kalendoriuje braukia dienas iki kelionės į Bulgarijos sostinę Sofiją, kur vyks 22-asis Tarptautinis studentų vasaros seminaras.