Joniškis

Pirmasis Sąjūdžio mitingas Joniškyje. Centre Gintaras Ramonas. Nuotrauka iš R. Montvilaitės-Staniulienės archyvo.
Pirmasis Sąjūdžio mitingas Joniškyje. Centre Gintaras Ramonas. Nuotrauka iš R. Montvilaitės-Staniulienės archyvo.

Joniškis – mažas miestelis šiaurės Lietuvoje. Nors ir nedidelis, tačiau gali pasididžiuot iškiliais žmonėmis. Vienas jų yra Gintaras Ramonas.

Gintaro Ramono politinės karjeros pradžia siejama su Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžiu. Kai 1988 m. Joniškyje autoritetingi asmenys pradėjo kalbėti apie atgimimą, šiauliečiai paragino kurti iniciatyvinę grupę. G. Ramonas rašė: „Iš visų Sąjūdžio grupių, besikuriančių šalyje, Joniškyje ji įsikūrė paskutinė. Netgi Žagarė mus aplenkė…“ Tų pačių metų spalio 21 d. Joniškyje buvo surengtas pirmasis Sąjūdžio organizuotas mitingas.

1988 m. Joniškyje įsteigta iniciatyvinė grupė,  kuriai suteiktas „Žiemgalos“ vardas. 1989 m. Gintaras Ramonas išrinktas Joniškio Sąjūdžio tarybos pirmininku, o tų pačių metų pabaigoje pradedama rengtis rinkimams į LTSR Aukščiausiąją tarybą. Joniškio sąjūdis rėmė du kandidatus – Kęstutį Čilinską ir Gintarą Ramoną. Pastarojo kompanija buvo kukli, bet originali, žmonės juo patikėjo ir jis buvo išrinktas į Aukščiausiąją tarybą.

Nors kai kurie žmonės ir reiškė nepasitikėjimą Gintaru Ramonu, jis liko vienu iš Aukščiausiosios tarybos narių ir tapo Lietuvos nepriklausomybės akto signataru.

 

Patalpinta: Rašiniai