Balandžio mėnesį duris atvėrė Europos namai

Europos namai. eurohouse.lt nuotr.
Europos namai. eurohouse.lt nuotr.

Europos namai – tai organizacija skatinanti ir vykdanti neformalų ugdymą bei informuojanti  visuomenę apie Europos Sąjungos veiklą, struktūrą ir aktualijas. Dabar šios organizacijos institucijos  veikia Gedimino pr. 16, Europos namuose. Europos Komisijos atstovybė, Europos Parlamento Informacijos biuras ir Europos informacijos centras buvo įsikūrę Naugarduko gatvėje, Europos lyčių lygybės institutas – Švitrigailos gatvėje. Balandžio mėnesį šioje įmonėje pradėjo veikti ir Europos informacijos centras.

Siekiai ir tikslai

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovė dr. Natalija Kazlauskienė teigia, jog pagrindinis Europos namų tikslas yra kurti demokratišką ir visuomenei atvirą erdvę, kurioje vyktų aktyvus dialogas apie Europą su piliečiais, institucijomis ir organizacijomis. Ypač pabrėžiama, jog artėjant Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai ir Europos Parlamento rinkimams geresnis ES institucijų matomumas ir pasiekiamumas yra itin svarbūs. Šiuo metu įrenginėjama 85 dalyvius talpinsianti konferencijų erdvė, atidarymas numatomas gegužės mėnesį. Žadama, jog joje vyks seminarai, diskusijos svarbūs Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginiai, šias erdves pagrindinėje miesto gatvėje bus patogu pasiekti lankytojams.

Neformalus ugdymas

Europos Sąjunga siekia suteikti kuo daugiau  mokymosi galimybių savo piliečiams. Programų, kuriomis galima pasinaudoti yra daug: veiklus jaunimas (veikla už mokyklos ribų), mokymosi visą gyvenimą programa, kuri apima Comenius (skirta mokykliniam ugdymui), Leonardo da Vinci (profesinis švietimas ir mokymas), Erasmus (aukštasis mokslas Europoje), Grundtvig (suaugusiųjų švietimas) ir t.t. Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje taip pat organizuoja daug su ugdymu susijusių įvairių užsiėmimų ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Viena iš daugiausiai atgarsių sulaukusių EK atstovybės iniciatyvų – „Europrotų“ turnyrai visoje Lietuvoje, kuriame žmonės, linksmai leisdami laiką, gilino žinias apie Europos Sąjungą. Kasmetinis jau tradiciniu tapęs „Europos egzaminas“ ir šiais metais kviečia pasitikrinti savo žinias apie Europos Sąjungą. Jau kelis metus iš eilės Lietuvoje veikia jaunų savanorių tinklas „Jaunimo Europos Komanda“. „Šios komandos nariai vykdo daug įvairių projektų ir ugdo savo bendraamžius įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose apie Europos Sąjungą ir jos teikiamas galimybes. Taip pat yra parengtas metodinis leidinys, kuriame pristatomi  interaktyvūs metodai, suteikiantys informaciją jauniems žmonėms apie ES“, – pabrėžė Informacijos ir spaudos skyriaus, Europos Komisijos atstovė Benigna Chijenaitė.

 2012 metais, Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metų proga, EK atstovybė iniciavo projektą „Pasikalbėkime”, kurio metu savanoriai studentai mokė senjorus anglų kalbos. Projektas buvo sėkmingas ir naudingas senjorams, ir buvo pratęstas iki šių metų pavasario. Informacijos centre beveik kiekvieną dieną vyksta edukaciniai interaktyvūs užsiėmimai mokiniams ar tiesiog jaunimo grupėms. „Tačiau svarbiausias atstovybės uždavinys – informuoti visuomenę ir žiniasklaidą apie institucijos veiklą, pakviesti ir domėtis, dalyvauti ES vykstančiuose procesuose. Organizacijos atstovybė taip pat stebi ir analizuoja Lietuvos politinę ir ekonominę situaciją, žiniasklaidą ir apie svarbiausius įvykius bei tendencijas informuoja EK“, – teigia Informacijos centro, Europos Komisijos atstovė Aneta Stankevičienė.

Europos namų veikla

Užsiimant neformaliuoju ugdymu yra viešai diskutuojama apie svarbias visuomenei problemas. Viena jų – aplinkosauga. Problemą stengiamasi išspręsti skatinant moksleivius, organizuojant seminarus, konferencijas ir mokymus.

Vienas naujausių Europos namų veiklų – „Atviras kodas: Pilietis“. Pagrindinis tikslas skatinti Lietuvos moksleivius spręsti jų pačių pastebėtas, įvardytas problemas ir Lietuvos mokytojams suteikti reikalingų kompetencijų moksleivių pilietiškumui ugdyti.

Kitas, labiau pažintinis projektas – „Mokomasis Europos parlamentas“. Kasmet yra organizuojamos Mokomojo Europos parlamento sesijos vyresniųjų klasių moksleiviams. Užsibrėžtas siekis  – suteikti Lietuvos jaunimui žinias apie Europos Sąjungos institucijas, politiką bei sprendimų priėmimo tvarką, Europos integracijos procesus, ugdyti mokinių savimonę ne vien kaip Lietuvos, bet ir kaip ES piliečių.

Ateities planai

Artimiausiu metu, gegužės 9 d. vyks „Europos egzaminas” ir akcijos, skirtos Europos dienos šventimui. Taip pat vyks hiphopo dainų konkursas „Europa hiphopo ritmu“, susijęs su ES piliečių teisėmis. „Bus gausu edukacinių užsiėmimų mokiniams apie Europos Sąjungą ir jos institucijas, jaunimo galimybes Europos Sąjungoje ir kitomis temomis. Taip pat, EK atstovybė Lietuvoje organizuos debatus ekonomikos ir piliečių teisių klausimais, o kitų metų pradžioje rengs tradicinius žiniasklaidos apdovanojimus „EuroMedija“, – dėstė EK atstovė Benigna Chijenaitė.

 

Patalpinta: Rašiniai