Gedimino prospekte dominuoja vokiški automobiliai

Suoliukas prie Lukiškių aikštės – tai buvo mano sėdėjimo vieta dvi valandas balandžio 16-osios popietę. Manęs nepavedė draugas, kuris paskutinę akimirką pasakė vėluosiąs į susitikimą. Tai nebuvo ir šiaip pasisėdėjimas iš neturėjimo ką veikti. Galų gale, neskaičiau knygos miesto centre. Tiesiog stebėjau pro Gedimino prospektą pravažiuojančius automobilius. To iš anksto nebuvau suplanavęs. Tai tapo avantiūra dėl drėgno oro, tirštų debesų bei šalto vėjo. O mašinas skirsčiau pagal jų markes ir amžių.

Lietuviai vertina vokišką kokybę – taip būtų galima nuspręsti per tas kelias stebėjimo valandas. „BWM X5, Toyota Avensis, Volkswagen Passat, Audi A6, Honda Civic, Ford Focus, Opel Astra, Renault Laguna“, – maždaug tokiu eiliškumu diktavau sau į diktofoną pravažiuojančių mašinų markes. Ir iš tiesų procentaliai kas antra Gedimino prospektu važiuojanti mašina buvo vokiška. Išvaizdus ir išsipuošęs žmogus „BWM“ markės automobilyje, jaunas, bet savimi pasitikintis vairuotojas prie „Volkswagen“ mašinos vairo, elegantiškos moterys, minančios „Mercedes“ automobilių akseleratoriaus pedalą, atsargus ir taupus vairuotojas, sėdintis prie japoniškos mašinos vairo. Dažniausiai tokį vaizdą mačiau tą popietę.

Nors ekonominė krizė vis dar tebesitęsia, tačiau pagal automobilius, jų amžių galima būtų pagalvoti ir atvirkščiai, jog dabar vos ne geriausi pragyvenimo metai. Naujas „Mercedes“ C klasės automobilis, nauja „Audi A6“ ir blizganti, akį traukianti prabangi „BWM“. Per tas kelias valandas pravažiavo nemažai mašinų ir maždaug 80 procentų iš jų buvo naujos. Tad kaip iš tiesų yra? Ar Vilniaus centro gatvėmis važinėja tik pasiturintys, ar krizės laikotarpiu žmonės naudojasi proga pigiau įsigyti kokybišką automobilį?

Eidamas Gedimino prospektu klausiau žmonių, kokias mašinas jie vairuoja ir kokioms teikia prioritetą. Vyravo panaši nuomonė, kokią ir aš susidariau stebėdamas pravažiuojančias mašinas. „Aš esu vokiškų mašinų gerbėjas. Pats turiu seną Audi A4 ir esu ja patenkintas. Patogi, retai gendanti ir pakankamai išvaizdi. Neabejoju, kad kita mašina, kurią pirksiu bus taip pat vokiška“, – į klausimą atsakė praeivis Giedrius. O štai pakalbinti studentai teigė, jog japoniški automobiliai tinkamiausios studentui. „Manau, jog ekonomiška ir patogi mašina – tinkamiausia transporto priemonė studentui. Pats vairuoju Toyota Corolla ir bėdų nematau“, – sakė studentas Marius. Buvo ir tokių, kurie teikė pirmenybę komfortui ir išvaizdai. „Prancūziškoms mašinoms teikiu prioritetą. Nors jas reikia gerai prižiūrėti, tačiau viską atperka komfortas važiuojant į darbą ar kokią ilgesnę kelionę“, – sakė praeivis Edvinas.

Nors pravažiuojančias mašinas stebėjau tik kelias valandas, tačiau jų užteko, kad pamatyčiau tam tikras tendencijas. Naujos vokiškos mašinos vienareikšmiškai pirmavo Gedimino prospekte. Nuo jų nedaug atsiliko ir taupumu bei kokybiškumu pasižyminčios japoniškosios „Toyota“ ir „Honda“. Pasibaigus kavai termose teko judėti ir užleisti vietą ant suoliuko kitiems stebėtojams.

Patalpinta: Rašiniai