Neatsakingas vaistų vartojimas

Tabletė, jei skauda galvą, dar kita – suskaudus pilvui. Kam tas gydytojas, jei giminės, kaimynai, artimieji ar interneto diskusijų forumo dalyviai sako, kad padeda? Tiesa ta, kad neatsakingas vaistų vartojimas užtikrina pacientų srautą ūmių apsinuodijimų skyriuje.

Pokalbį pradeda ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas toksikologas Raimundas Purvaneckas ir priduria, kad neatsakingo vaistų vartojimo pavyzdžių galima išvardinti nemažai. Jų būna įvairių: nuo nežinojimo, ar pasikliovimo abejotinais šaltiniais iki elementaraus užmiršimo.  Kai kurie, norėdami sutaupyti laiko ir pinigų, pasikliauja turgaus prekeivių patarimais ir jų parduodamais vaistais.  Pasekmės gali būti nenuspėjamos.

Tabletė


Anot gydytojo Raimundo Purvanecko, pasitaiko atvejų, kai žmogus neatkreipia dėmesio į vaisto stiprumą. Pavyzdžiui, vienas vaistas yra 50 miligramų stiprumo, o kitas100 miligramų stiprumo. Vadinasi, jei žmogus sumaišys pakuotes, kurios, be skirtingos vaisto stiprumo žymos, būna visiškai vienodos, jis gali išgerti dvigubai didesnę vaisto dozę.

„Kartais perdozavę patenka į mūsų ligoninę, kartais nepatenka, bet tokių apsinuodijimų atvejų yra buvę ir ne vienas“, – sako Raimundas Purvaneckas. Neretai žmonės nėra linkę gilintis į informacinio lapelio, pridedamo prie vaistų, turinį. Būna, kad senyvo amžiaus žmonės blogai mato, pasiima ne tą vaistą.

Kartais žmonės apie išgertą vaistą tiesiog pamiršta. Vilnietė Laima prisipažįsta, kad ir jai yra tekę išgerti vaistą antrą kartą, nes paprasčiausiai ji neprisimina, ar jau gėrė jį, ar ne.

VilnieteLaima

Jei nėra galimybių pasitarti su gydytoju, negaluojančiam žmogui gali padėti ir vaistininkas. Kada gali padėti vaistininkas, man atsakė vaistininkė Julija Makarkova. vaistininke

Tačiau ką daryti, jei jaučiatės itin blogai, o eilės poliklinikoje vis dar be galo didelės? eiles

Ar, galbūt, vaistininkas nusprendžia, kad reikia receptinio vaisto, o jūs nebegalite kentėti? „Laukti ryto ir manyti, kad va, nueisiu į polikliniką, ir pasižiūrėsiu kas čia bus, paprasčiausiai gali būti pavojinga“, – sako Raimundas Purvaneckas. Žmogus visada gali kreiptis į greitąją pagalbą, kuriai atvykus, bus atlikta gydytojo apžiūra. Prireikus, greitosios pagalbos gydytojas suleidžia vaistų, atlieka, pavyzdžiui, širdies kardiogramą. Taip pat ligonis gali būti nuvežtas į ligoninę.

Taigi sunegalavus pirmiausia reikia kreiptis į specialistus – gydytoją arba vaistininką. Jei simptomai itin neįprasti, ar negalite pasiekti gydytojo arba vaistininko – kviesti greitąją. Jeigu neprisimenate, ar gėrėte, ar ne, užsirašinėkite. O turėdami vaistą, visad perskaitykite informacinį lapelį. Po valgio gersite, ar prieš irgi yra svarbu. Taip galite išvengti įvairių sutrikimų ir vizito į ūmių apsinuodijimų skyrių.