Lakusis smėlis naivuoliams

Greitieji_kreditai
Autorės nuotr.

Pritrūkai pinigų suknelei? Kaimynė ar draugė negalėjo paskolinti? Ne bėda. Greitieji kreditai visada jūsų paslaugoms! Spalvingos greitųjų kreditų reklamos televizijoje šį tą nutyli – „mažytę smulkmeną“. Milžiniškas palūkanas, paskandinti galinčias net ir puikiai finansiškai apsirūpinusį verslininką, o ką jau kalbėti apie studentus ir jaunas šeimas. Vienas neapskaičiuotas kreditas, ir jūsų gyvenimas eina šuniui ant uodegos.

Jaunimas iki 25-erių:

  • Pasirašo daugiausia greitųjų kreditų sutarčių
  • Dažniausiai vėluoja atiduoti skolas

Iš pažiūros graži ir laiminga 28 metų kaunietės Vaidos šeima. Moteris su mylimu vyru augina du mažylius. Meilės, rūpesčio ir palaikymo šeimoje netrūksta. Sakytume, ideali šeima, bet…Šeima neatsigina teismų.

Pirmąjį kreditą nutarusi pasiimti šeima žinojo, kad pinigus grąžinti reikės su procentais, tačiau viskas atrodė kur kas paprasčiau, nei pasirodė atėjus skolos grąžinimo terminui.

„Pirmą kartą greitąjį kreditą paėmėme prieš 3 ar 4 metus. Vaikai buvo maži, o išlaidos vis augo. Kreditus ėmėme įvairiais tikslais: mokesčiams susimokėti, buičiai pagerinti, kartais – net užgaidoms tenkinti.“

Šiuo metu Lietuvoje yra 41 bendrovė, siūlanti greitųjų kreditų paslaugas.

Vaida neslepia, kad vienu metu šeima turėjo pasiėmusi net aštuonis greituosius kreditus. „Savaime suprantama, pasiimti lengviau nei atiduoti. Atrodo suma nedidelė, viską sutvarkysime greitai, o pinigus imame trumpam, prisimena  Vaida.“

Pirmieji šeimos paimti kreditai  užsitęsdavo iki pusės metų, kol būdavo grąžinama visa suma. „Kol sumos buvo nedidelės atiduodavome iš savo pajamų.“ Greitųjų kreditų kompanijoms padidinus kredito limitą, šeimos skolos taip pat išaugo.

Sumoms padidėjus, šeima pradėjo klimpti į skolų liūną. Kol galėjo, padėdavo giminaičiai ir draugai, bet to nebeužteko. „Didelių sumų patys atiduoti nebesugebėjome, pradėjome vienus kreditus dengti kitais. Skolos vis augo, o mes klimpome vis giliau,- pasakojo moteris.“

Tiesą sakant, šeima nesėdi rankų sudėjusi, dalį skolų jau grąžino, su kai kuriais skolintojais pasirašė vekselius ir moka dalimis, kad jų nepaduotų į teismą, nes tada išlaidos dar labiau padidėtų. „Dalis mūsų skolų jau pasiekė teismus, kitos jau yra pakeliui į juos, o pasibaigus teismams antstoliai iš darbo atlygio kiekvieną mėnesį išskaičiuos tam tikrą sumą skolų padengimui, sako Vaida. – Kol tvarkomės vienas skolas, kitos vis auga.“ Šeima jaučiasi lyg pakliuvusi į užburtą ratą, kol susimoka vienas skolas, kitų skolų palūkanos pasidaro beveik tokios pat kaip buvusios skolos.

Jauna moteris pasakoja, kad labiausiai gyvenimas apkarsta artėjant numatytoms greitųjų kreditų įmokų datoms, kai tampa aišku, kad ir vėl lėšų viskam neužteks.

„Turime mokėti už buto nuomą, vaikų darželius, kitus mokesčius ir dar skolas atiduoti,- aiškina dviejų vaikų mama. – Matydami, kad ir vėl trūksta pinigų, dažniau būname suirzę. Pykstamės su vaikais, nors puikiai žinome, kad jie nekalti dėl dabartinės mūsų šeimos padėties, atviravo moteris. – Įtampa daro savo.“

Skolintis banke beveik 10 kartų pigiau nei skolintis pas greitųjų kreditų teikėją.

Tačiau jauna šeima nestokoja optimizmo. „Artėja vasara, tikimės, kad pasibaigus šildymo sezonui ir mums palengvės,- šypsosi pašnekovė. Vaida teigia, kad niekada ir niekam nesiūlytų imti greitojo kredito, nes iš to laimi tik viena pusė – paslaugų teikėjas. „Jeigu jau tikrai labai reikia pinigų, geriau ieškoti ir skolintis iš draugų, giminių ar pažįstamų, pataria kaunietė. – Dabar manau, kad geriau išvis atsisakyti pirkinio arba tiesiog  apsišarvuoti kantrybe ir pataupyti.“ Moteris mano, kad greitieji kreditai, tarytum azartiniai lošimai sukausto priklausomybe. Ir nė vienas nežinome, kaip stipriai ji paveiks atskirą žmogų ar šeimą.

Rūta Bilkštytė_Mokesčių ekspertė
Iš Rūtos Bilkštytės asmeninio archyvo.

Rūta Bilkštytė, 
mokesčių ekspertė

Reklamos skatina neatsakingą greitųjų kreditų vartojimą

Greitasis kreditas tai normalus rinkos procesas. Rinkoje pasiūla atsiranda tik tada, kai yra paklausa. Kadangi kitos kredito įstaigos sunkiau duoda paskolas, greitieji kreditai yra gana paklausūs. Greitųjų kreditų priežiūros mechanizmas egzistuoja ir, manau, jog funkcionuoja neblogai, tačiau  šios paslaugos atžvilgiu reikėtų padaryti šiokių tokių pakeitimų įstatyminėje bazėje. Spalvingos greitųjų kreditų reklamos yra apgaulingos. Būtų labai panašu, jei lošimo namai sukurtų reklamą, kurioje kviestų ateiti, išlošti ir taip gauti greitą naudą. Reklamos skatina naudotis greitųjų kreditų teikiamomis paslaugomis, o ne tinkamai įvertinti, ar tokia paslauga tikrai yra reikalinga konkrečiam žmogui. Jam nesuteikiama teisė rimtai pagalvoti ar šios paslaugos tikrai reikia, kad išspręsti iškilusias problemas. Greitųjų kreditų paslauga yra reikalinga ir ji turėtų būti, tačiau, manau, kad šias paslaugas teikiančios įmonės turėtų būti socialiai atsakingos ir norminiais aktais turėtų būti reglamentuota tokių paslaugų reklama –arba iš vis uždrausti šios paslaugos reklamą, taip pat kaip ir azartinių lošimų ar cigarečių (žmogus, kuriam ši paslauga bus tikrai reikalinga susiras informacijos pats), arba reklamoje turėtų būti labai aiškiai nurodytos neatsakingai, neįvertinus finansinių galimybių paimto greitojo kredito pasekmės- pabrėžiamai nurodyta labai aukšta palūkanų norma- kad šiandienis trumpalaikis problemos sprendimo būdas gali atnešti kaip besiritanti sniego gniūžte žymiai didesnes finansines problemas ateityje (panašiai kaip alkoholio reklamoje). Čia klausimas yra verslo moralės- kiek socialiai atsakingas verslas.

Patalpinta: Rašiniai