Pertraukų metu Komunikacijos fakultete kaukši kamuoliukai ir aidi šūksniai

Studentai mano, kad stalo tenisas lavina reakciją. Nuotr. G.Salatkaitės

Būrys susispietusių studentų, juokas, komentarai, žaibiška reakcija, sinchroninis kamuoliuko bumbsėjimas, prasiveržiantis nusivylimas ar plojimai po sėkmingai sužaistos partijos – tai pirmasis vaizdas, kurį pamato kiekvienas, vos įžengęs į Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetą. Dalis studentų pertraukas čia nusprendžia praleisti šiek tiek kitaip nei įprasta studentui.

Studentai mano, kad stalo tenisas lavina reakciją. Nuotr. G.Salatkaitės

Jau kurį laiką tuščios šio fakulteto erdvės yra užpildytos dviejais stalo žaidimais. Futbolo ir teniso stalai yra pastatyti Komunikacijos fakulteto fojė, visai šalia įėjimo ir liftų, todėl kiekvienas tikrai pamatys šiuos žaidimus, gal aiktelės nuo netikėtai pamatyto labai judraus reginio. Ir, žinoma, galės juos išmėginti.

Tačiau ne tik einančių pro fojė laukia šis nuotaikingas vaizdelis: tie, kurie randa laiko paklaidžioti Komunikacijos fakulteto koridoriais, ras tamsoką kampą netoli valgyklos, kur ant durų parašyta „Studentų atstovybė“ (SA). O ten greičiausiai išgirs, kaip smagiai studentai žaidžia miniatiūrinę futbolo versiją.

Pirma mintis Komunikacijos fakultete pastatyti futbolo ir teniso stalus kilo teisininkams (Teisės ir Komunikacijos fakultetai įsikūrę viename pastate). Domantas Bražinskas, šiandien pristatomas kaip jaunasis verslininkas, buvo tas žmogus, kurio iniciatyva prieš kelerius metus aukcione studentai įsigijo pirmąjį futbolo stalą. Antrąjį tokį stalą pernai padovanojo studentų atstovybės veteranai. Dabar juo gali pažaisti visi, kurie randa laiko užbėgti į Komunikacijos fakulteto SA patalpas.

Lūkesčiai, kad šie naujoviški užsiėmimai universitete galėtų paįvairinti studentišką gyvenimą, pasiteisino. Kitoks futbolas, kai žaidžiama ne kojomis, o rankomis, valdant mažų futbolininkų figūrėles, traukia Komunikacijos ir Teisės fakultetų studentus lyg magnetas. Išmėginti stalo tenisą ryžtasi vis daugiau čia studijuojančių jaunuolių.

„Stalo futbolas – labai linksmas ir aktyvus žaidimas, kuris užkabina. Jį norisi žaisti dar ir dar kartą. Bet jis tikrai neišblaško dėmesio prieš kitą paskaitą“, – teigia Komunikacijos fakultete besimokantis pirmakursis, būsimas leidėjas Andrius.

Jam pritaria taip pat pirmame kurse studijuojantis Egidijus: „Smagu tai, jog vienu metu stalo futbolą gali žaisti net keturi žmonės. Žaisdami šį žaidimą mes turime mąstyti, vadinasi –  mes taip pat geriname savo mąstymą ir žaisdami tobulėjame“.

Visai neseniai pradėjusio žaisti pirmo kurso studento Pauliaus neišgąsdino net keistos šio žaidimo taisyklės: „Visi, kas sausai kiša priešininkams, lenda pro stalą. Lindau ir aš – taisyklės yra taisyklės“.

Panašiai mano ir Fizikos fakulteto antrakursis Matas, kuris kiekvieną pertrauką stengiasi pažaisti kitą stalo žaidimą – tenisą. „Žaisti pradėjau pirmo kurso antrą pusmetį. Išbandyti šį žaidimą paskatino grupiokai. Iš pradžių buvo sunku, tačiau po kelių savaičių jau pradėjau valdyti raketę. Rekomenduočiau visiems pažaisti stalo tenisą, nes tai – geras sportas, kuris lavina reakciją“, – sakė jis.

Tačiau ne visiems, turintiems laisvą minutę prieš kitą paskaitą, patinka taip leisti savo laiką. Tokie tradiciniai užsiėmimai, kaip knygos skaitymas, naršymas internete ar pokalbiai su draugais, vis dar yra populiarūs. Universiteto skaitykloje visada galima išvysti susikaupusius studentus su knyga rankoje ir ieškančius reikiamos informacijos. Taip pat dalis studentų savo „langų“ laiką skiria draugams, pažįstamiems, jaukiems pokalbiams prie arbatos ar kavos puodelio fakulteto kavinėse. Štai Komunikacijos fakulteto studentų mokslinės draugijos narė Ieva tikino, kad kai tik randa laisvo laiko, skiria jį smagiems pašnekesiams su draugais.

Nors daugeliui naujas laiko praleidimo būdas atrodo įdomus, atsiranda manančių, kad tokių veiklų universitete galėtų ir nebūti. „Mano nuomone, studentai tik išsiblaško, žaisdami šiuos žaidimus. Be to, jie kartais praranda laiko nuovoką ir vėluoja į paskaitas, o tai išblaško ne tik juos, bet ir sėdinčiuosius auditorijoje ar net dėstytojus“, – pastebėjo pirmakursė Viktorija.

Vis dėlto kai kurie studentai nedrąsiai šnabždasi, kaip būtų smagu, jei fakultete atsirastų dar daugiau panašaus tipo žaidimų, kurie leistų atsipalaiduoti ir pasikrauti geros energijos prieš laukiančią paskaitą. Į tokį „svajonių žaidimų“ sąrašą yra įtraukiami „Pinball“ (žaidimo metu reikia nukreipti rutuliuką tam tikra linkme, stengiantis išvengti įvairių kliūčių), „Air-hockey“ (stalo žaidimo metu vienas žaidėjas mėgina įvaryti ritulį į priešininko vartus) ar kiti nauji užsiėmimai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos