Ekspertai: laidoje „Radžis ieško žmonos“ patyčios iš merginų peržengia visas ribas

Radžis. © DELFI (T.Vinicko nuotr.)

Tik pasirodžiusi LNK laida „Radžis ieško žmonos“ sulaukė tokio populiarumo, kad nukonkuravo ilgalaikius projektus. Nors neretai galima išgirsti kontraversiškų vertinimų apie tai, kas vyksta šioje laidoje, televizijai ji krauna didžiulius reitingus.

Radžis. © DELFI (T.Vinicko nuotr.)

Ekspertai kaltina laidos prodiuserius propaguojant atviras patyčias iš moterų bei prisidedant prie patyčias toleruojančios jaunosios kartos ugdymo. LNK atstovai atsikerta, kad tai realybės šou, atspindintis laisvų žmonių, be jokios prievartos atsidūrusių vienoje vietoje, elgesį ir jei kažkam jis nepatinka, reikia kalbėti ne pačią laidą, bet apie situaciją mūsų visuomenėje.

M.Jankauskaitė: per pažeminimą merginos skatinamos kautis dėl tariamo princo

Žinių radijas laidoje „Aktualusis interviu“ pažvelgė į populiariąją LNK laidą „Radžis ieško žmonos“ ne skaitytojų, bet smurto ir patyčių srityje dirbančių ekspertų akimis. Kad su kontekstu būtų šiek tiek supažindinti ir tie, kurie niekada nėra matę laidos, buvo paleistas trumpas laidos įrašas su keliomis Radžio frazėmis: „ Taip, aš išrankus, nes noriu išsirinkti normalią paną, o ne tokią kaimietę, kaip tu. Jeigu tu nenori būti tokia, tu susitvarkyk… Kas su tavim pasidarė? Daraisi kaip šlepetė. Nudrožta visų. Ir tai nėra juokinga… Merginos, man tikrai gėda už jus“.

„Jei ne Jūsų paraginimas ateiti į laidą, tikrai niekada nebūčiau jos žiūrėjusi, nes pakanka anonsų. Komentuoti yra labai sudėtinga, nes tai, ką aš pasižiūrėjau internetu, yra taip atgrasu, kad tu net negali įgyti kažkokios objektyvios distancijos, kad galėtum racionaliai komentuoti. Yra daromas šou iš visiškai tiesioginio žmogaus žeminimo, ir tai yra pateikiama kaip kažkas siektina: merginos skatinamos kautis dėl tariamo princo. Aš įsivaizduoju, kad joms yra sakoma – esą jeigu tu pasistengsi, įtiksi prodiuseriams, gerai pasirodysi, galimai įgysi kažkokį šansą, ateities perspektyvų. Ir dėl to galima visiškai paminti žmogišką orumą.

Mes puikiai suvokiame, kad nei tas Radžis žmonos ieško, nei jis tikrai tuoksis. Ir nemanau, kad merginoms patinka, kai jas vadina šlepetėmis, tačiau pripažinkime, kad tai yra režisūros dalis. Panaudojama tikra žmonių situacija, nes merginos tiki, kad tokiu būdu jos įgis kažkokias perspektyvas: jei tu prasimuši, rasi kažkokių būdų patekti į pramoginį verslą, tavo darbinė karjera ir pinigai bus visai kitokie negu dirbant prekybos centre“, – laidoje svarstė Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė.

Ekspertė pažymėjo, kad tokioje situacijoje labai dažnai atsakomybė perkeliama ant pačių dalyvių pečių – esą pačios merginos renkasi, jos sutiko ateiti į šou. Tai esą neteisinga.

„Mes iš karto permetame atsakomybę silpnajai pusei, kuri yra neapginta, nes iš to, kokios merginos parenkamos, mes matome, ne tik asimetrišką lyčių aspektą, kai personažas, kuris pats sunkiai verbalizuoja ir tikrai neblizga nei intelektu, nei giliomis įžvalgomis, leidžia sau daryti remarkas merginų atžvilgiu – vadinti jas kaimietėmis, šlepetėmis ar dar kažkuo. Čia labai vaizdžiai matomas ir klasinis aspektas – atkreipiant dėmesį, iš kokios aplinkos merginos parenkamos. Jos yra pažeidžiamos. Gal kažkas pasakys, kad aš labai sutirštinu spalvas sakydama, kad mes praktiškai turime parengiamąją situaciją, parengiamąją dirvą, kai toliau jau galėtų būti lytinis išnaudojimas ar net prekyba žmonėmis. Jeigu tu žmogų pradedi laikyti daiktu, toliau jau sunku suvokti ribą, kurios nereikėtų peržengti“, – tikino M. Jankauskaitė.

L.Slušnys: kai mergina renkama kaip karvė turguje, peržengiamos visos normos

Vaikų psichiatras, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas Linas Slušnys buvo dar labiau kategoriškas. Anot jo, laida pilna patyčių, kurios siejasi ne tik su lytimi, bet apskritai su žmogiškumu.

„Aišku, tai nėra žurnalistinė laida ir etikos komisijai ji nėra labai įdomi – tai daugiau pačios televizijos atsakomybė, ką ji išleidžia į eterį. Bet aš, kaip vaikų psichiatras ir kaip žmogus, žinantis, kas dedasi Lietuvoje, pamatęs keletą epizodų, iš tiesų pykstu. Mes išleidžiame po kelis milijonus patyčių prevencijai mokyklose, kuriame programas, kurios kažkaip slopintų patyčias, ir staiga matome laidą, kurioje tyčiotis iš žmogaus ir per tai rinkti reitingus yra visiška norma. Kai eteryje mergina pastatoma ir renkama kaip karvė turguje, bet kuriuo atveju peržengiamos tam tikros normos. Pagrindinis laidos dalyvis renkasi žmoną, nors net sunku suvokti, kad šitokiu būdu ją galima rinktis. Vadinasi, mes priimame standartą, kad eteryje galima tai daryti ir šį pakankamai privatų ir intymų procesą paverčiame gyvulišku turgaus principu. Tarsi eitume į turgų kaip nusipirkti mėsos, šuniuko ar dar kažko“, – laidoje piktinosi L. Slušnys.

Laidos vedėjo Aurimo Perednio paklaustas, ar toks požiūris nėra pernelyg dramatiškas, vaikų psichiatras pabrėžė, kad šios laidos žiūrovas – gana jaunas žmogus, o tai kelia papildomų grėsmių.

„Nėra taip, kad šią laidą žiūrėtų subrendęs, labai raštingas žmogus. Tokiems ši laida mažiau įdomi. Jeigu mes kalbame apie jaunus žmones, ypač apie paauglius, ekrane rodomą vaizdą jie priima tiesiogiai. Juk niekas nepasakė, kad čia tik žaidimas, kad Radžis iš tiesų neves. Žiūrovui tai tikras realybės šou, kuriame ieškoma žmona. Taigi mes tiesiai pasakome, kad šitaip galima daryti. Prodiuseriai puikiai šitai žino. Todėl man kyla klausimas: kur yra suaugusių žmonių, kurie sukūrė šitokį „kliedesį“ eteriui, atsakomybė. Ir kai kitą kartą kažkas užduos klausimą, kodėl pas mus yra tiek daug patyčių tarp vaikų, kodėl tyčiojamasi tiesiog gatvėje, aš atsakysiu: mielieji, mes tyčiojamės eteryje, mes leidžiame žiūrėti tokias laidas, mes leidžiame jas sukurti, vadinasi, mes neturime jokių šansų, kad mūsų vaikai turės galimybę būti kitaip išauklėti. Televizija visgi turi milžinišką įtaką ir prodiuseriai tai puikiai žino“, – tikino „Aktualaus interviu“ pašnekovas.

Kodėl tyli moterų organizacijos, Seimo pirmininkė, prezidentė?

Paklausta, kodėl nevyriausybinės moterų organizacijos tyli, M. Jankauskaitė pasvarstė, kad kartais labai pravartu patylėti, kad visa likusi visuomenės dalis atsitokėtų.

„Moterų organizacijos ne kartą yra kėlusios klausimus, susijusius su reklamomis, įvairių internetinių svetainių kūrimu, tačiau mes turime stereotipinį požiūrį, kad tai, kas išeina iš moters lūpų, nėra taip svarbu. Esą kelios išprotėjusios moteriškės, kurios nesupranta jumoro ir neturi kuo daugiau užsiimti, kelia kažkokias bangas, o iš tiesų viskas čia yra normalu, žaisminga, seksualu, patrauklu, visiems patinka. Tad galbūt stebėkime, kur link mes ritamės, kol pasieksime tokį absurdo lygį, kad jau ir kitiems bus aišku.

Aš labai norėčiau paklausti prodiuserių, ar jie norėtų, kad jų dukros, seserys, žmonos, mamos atsidurtų tokioje situacijoje? Šimtu procentų jie sakytų, kad jų dukros ar seseris čia neatsidurtų, nes pačios merginos tai pasirinko. Savo moterims jie to nenorėtų, tad kodėl drįsta kitus žmones statyti į tokią padėtį? Iš esmės tai psichologinis smurtas, kuris ilgainiui galėtų pavirsti sunkiu fiziniu smurtu. Lietuva ES pirmauja smurto srityje. „Eurobarometro“ duomenimis, 48 proc. respondentų asmeniškai pažįsta smurto auką pačioje artimiausioje aplinkoje, 45 proc. pažįsta smurtautoją. Tokios laidos tiesiog natūralizuoja tokią situaciją ir gresia labai skaudžiomis pasekmėmis, apie kurias negalvojama. Manoma, kad mes čia pažaidėme, pašnekėjome, ir viskas praeis. Bet visuomenėje viskas glaudžiai susiję“, – tikino lygių galimybių ekspertė.

L. Slušnio manymu, šios laidos kontekste reikėtų kelti klausimą, kokius mes norime matyti savo vaikus. Mat vaikai, kurie yra ir būsimi vyrai, mato tam tikrą šoumeno elgesį.

„Vienas aspektas man labai svarbus – kad tyli ir tos moterys, kurios užima rimtus postus. Taigi viena ranka priimama sprendimas finansuoti patyčių prevencijos programas, kita ranka ramiai leidžiama tyčiotis iš tų pačių žmonių eteryje. Norėtųsi, kad valstybė, suvokdama, kad skiria tam priemones, reaguotų – tiek moterys, tiek vyrai. Nesvarbu, kas – ministras pirmininkas, Seimo pirmininkė, prezidentė, bet kuris iš šitų žmonių turėtų sureaguoti, nes jie deda pastangas, kad patyčios mokyklose mažėtų. Visuomeninės organizacijos šitoje vietoje yra per silpnos ką nors paveikti“, – teigė vaikų psichiatras.

Visos diskusijos klausykite 17.05 val. per Žinių radiją

LNK atstovas: tai realybės šou, kuriame žmonės elgiasi taip, kokie jie yra

Tuo tarpu LNK programų direktorius Aivaras Prancūzevičius DELFI teigė kaltinimus patyčiomis girdintis pirmą kartą, tad prieš kalbant apie tai pirmiausiai reikėtų įrodyti, kad iš tiesų tai yra patyčios. Pašnekovo teigimu, ši tema nebuvo svarstoma nei prieš paleidžiant laidą, nei vėliau, kadangi laidos koncepcija – realybės šou, o tai reiškia, kad viskas, kas čia vyksta, didele dalimi priklauso nuo pačių susirinkusių dalyvių.

„Laidos koncepcija labai elementari – realybės šou su koncepciniais intarpais. Pasaulyje tokių realybės šou yra daugybė. Ir natūralu – kokie žmonės yra, tokie jie ir yra. O tie, kuriems tai nepatinka, man primena „intelektualus“, kurie visais būdais bando atsikratyti savo tėvų ar senelių mėšlinų batų. Jie vis bando nusimesti šitą naštą, kad patys yra iš kažkokio kaimo, ir stengiasi vaidinti elitą. Šiuo atveju mes šnekame apie pseudointelektualų pretenzijas“, – svarstė A. Prancūzevičius.

Beje, laida „Radžis ieško žmonos“ patenka į populiariausių Lietuvos laidų penketuką. Vien internete laidos įrašai per savaitę peržiūrimi daugiau nei 30 tūkst. kartų. Jau nuo pat laidos pasirodymo ją stebėjo per 9 proc. Lietuvos gyventojų.

Paklaustas, kokia laidos populiarumo paslaptis, A. Prancūzevičius teigė, kad tai tik įrodo, kad Lietuvai tokių laidų reikia.

„Tokia yra Lietuva – Lietuvai reikia tokių laidų, todėl mes tokias laidas ir rodome. Mes esame komercinė televizija, o ne iš mokesčių mokėtojų mintanti televizija, kuri privalo rodyti labai „dvasingus“ dalykus. Jeigu Radžis pritraukia tiek auditorijos, kad labai stipriai kenčia kelių paskutinių sezonų lyderis „Šok su manimi“, vadinasi, jis Lietuvoje iš tiesų populiarus. Kita vertus, nemanau, kad žiūrovus pritraukia tik jo vardas, manau, kad veikia visas kompleksas – kaip laida daroma, kokios merginos susirinkusios, kaip jos elgiasi. Šioje laidoje mes matome tam tikrą Lietuvos socialinį pjūvį. Jis gali kažkam nepatikti, bet nieko čia nepadarysi. Kai žmonės išlipa iš savo automobilių ir įsėda į troleibusą, jiems iš tiesų tai nepatinka, bet Lietuva yra autobusinė ir troleibusinė“, – teigė LNK atstovas.

Jis patikino, kad laidoje tikrai nėra jokios prievartos. Kiekviena mergina bet kada gali išeiti iš šou. Jei mergina nusprendžia, kad kažkuri užduotis jai nepriimtina, jos dalyvavimas laidoje baigiasi – ir tai ne kartą buvo parodyta.

„Patyčios yra tada, kai vaikai užspeičia kokį nors vieną vaiką, kuris yra kiek menkesnio sudėjimo ar nesugebantis labai greitai atsakyti, ir jį žodžiais ar kitaip talžo. Štai kas yra patyčios. O laidoje patyčių nėra. Tai laisvų žmonių, be jokios prievartos atsidūrusių vienoje vietoje, elgesys“, – tikino A. Prancūzevičius.

Šaltinis: www.delfi.lt
Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos