Septyni klausimai redaktoriams. Atsako L.Dapkus

„Daugeliu atvejų žmogus arba gali gerai rašyti, arba ne“, – įsitikinęs L.Dapkus. Nuotr. lrytas.lt

Liudas Dapkus – redaktorius, savo kailiu išbandęs pačias įvairiausias žurnalistikos sferas. Jis spėjo pabūti ir karo korespondentu, siuntusiu reportažus iš Čečėnijos, Dagestano ar Libano karinio konflikto, ir didžiausio šalies dienraščio „Lietuvos rytas“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoju, ir lietuviškojo „Playboy“ redaktoriumi.

Daugeliu atvejų žmogus arba gali gerai rašyti, arba ne“, - įsitikinęs L.Dapkus. Nuotr. lrytas.lt

Pastaruoju metu L.Dapkus sustojo ties internetine žiniasklaida – vadovavo „15min“ dienraščio ir portalo žurnalistų komandai, o dabar šias pareigas atlieka naujienų svetainėje lrytas.lt.

1. Kokį profesinį įspūdį Jums palieka VU žurnalistikos programas baigę studentai?

– Įvairūs žmonės ateina. Daugelis paruošti gerai, kiti nelabai pritampa, bet dėl asmeninių savybių, o ne žinių.

2. Jei išgirstumėte abiturientą sakant, kad nori tapti žurnalistu, ką jam pasiūlytumėte daryti: stoti į VU žurnalistikos bakalauro programą? rinktis kitas studijas universitete? rekomenduotumėte kaip A.Čekuoliui paplaukioti po pasaulį? Dar ką nors?

– Siūlyčiau pakeliauti po pasaulį, pažinti įvairių kultūrų žmones, o po to dar pasimokyti rašymo – šiame [Žurnalistikos] institute, arba kitame, tam neteikčiau didelės reikšmės. Mat daugeliu atvejų žmogus arba gali gerai rašyti, arba ne.

3. Įsivaizduokite situaciją: pas Jus ateina du jauni žurnalistai ir paaiškėja, kad vienas skaito I.Kanto veikalus, bet net nėra girdėjęs apie Facebook, o kitas – priešingai, puikiai gaudosi tarp naujausių medijos formų, bet išgirdęs I.Kanto pavardę, klausia: Čia kokia nors Twitter pamaina?. Kurį žurnalistą rinktumėtės ir kodėl?

– Rinkčiausi tą, kuris yra skaitęs Kantą, ir paprašyčiau susikurti FB profilį – tai padaryti man būtų paprasčiau, nei trumpai išdėstyti grynojo proto kritikos principus.

4. Kokių savybių ar gebėjimų neturinčių žurnalistų tikrai nepriimtumėte į darbą?

– Neturinčių humoro jausmo, savikritikos ir smalsumo jausmo.

5. Ką atsakytumėte žurnalistikos studentui, kuriam atrodo, kad didžioji dalis Lietuvos žiniasklaidos yra nupirkta, o dirbti sąžiningai faktiškai neįmanoma?

– Kad jis blogai atliko namų darbus, nes bet kokie apibendrinimai yra klaidingas kelias, pasibaigiantis aklaviete.

6. O jeigu žurnalistikos studentas pasitaikytų užsispyręs ir dar pridurtų, kad didžioji dalis Lietuvos žiniasklaidos yra bulvarinė ir redaktoriams nerūpi rimtosios temos?

– Paklausčiau, ką tuomet reiškia portale lrytas.lt nuolat publikuojami pokalbiai su mokslininkais, religijos, sociologijos ir kitų gyvenimo sričių tekstai.

7. Kokią knygą (žurnalą, laikraštį, interneto svetainę, tinklaraštį?) rekomenduotumėte perskaityti ar paskaityti studentui? Kodėl?

– Tai, ką skaitau pats – „Wired“, FT („Financial Times“ – red. past.), „Business Insider“, „Huffington Post“, „National Geographic“. Iš knygų – lietuvių klasikus, kad pajustų, kaip galima vartoti mūsų kalbos žodžius, taip pat – šiuolaikinę skandinavų, rusų, prancūzų literatūrą, kad suvoktų, kur link krypsta dabartinio žmogaus gyvenimas, mintys ir lūkesčiai.

Patalpinta: Interviu, Naujienos