Dainius Radzevičius. Tie patys veidai televizijoje – nusibodo? O man – ne!!!

„O man patinka, kad matau tuos pačius profesionaliai dirbančius žmones“, – rašo D.Radzevičius. S.Paškevičiaus (dainius.org) nuotr.

Šiandien su kolege iš Vokietijos Bettina Ruigies vienoje Biškeko kavinėje kalbėjomės apie naujas tendencijas žiniasklaidoje. Ji atkreipė dėmesį, kad daugelis Vakarų šalių žiniasklaidos priemonių nuolat ieško būdų, kaip atpiginti produkcijos gamybą.

"O man patinka, kad matau tuos pačius profesionaliai dirbančius žmones", - rašo D.Radzevičius. S.Paškevičiaus (dainius.org) nuotr.

Jau kasdienybe tapo žinios apie mažinamą dirbančių žmonių kiekį – anksčiau trijų žmonių darytą darbą dabar atlieka vienas ir tas pats asmuo. Nuolatine praktika tapo priimti „naujus veidus“, kurie sutinka dirbti net be jokių pinigų (iš esmės kaip savanoriai) vien dėl galimybės išgarsėti. Profesionalus keičia mėgėjai. Taip pigiau. Vokietijoje tokie savanoriai-vergai neretai dirba net po metus. Su viltimi gauti nuolatinę darbo vietą. Bettina prisiminė, kad dirbdama vienoje televizijoje kasdien matydavo pundus CV, kuriuose jauni nauji „veidai“ siūlėsi dirbti, dalyvauti projektuose ir pan.

Žinoma, Lietuvoje mes irgi nuolat girdime kritiką dėl žiniasklaidos programų kokybės, nuolatinio (ne)atsinaujinimo. Ypač televizijos kanalų „naujiems sezonams“ pasirodžius pasigirsta dūsavimai: „Ir vėl nėra ką žiūrėti – tie patys veidai“.

O kuo tai blogai? Ar čia toks vartotojiškas požiūris? Tik užėjai į parduotuvę, o ten nuo pat durų sudėtos naujos prekės, naujos pakuotės, naujos akcijos ir t.t. Gal ir televizijos turi būti kaip prekybos centrai?

O man patinka, kad matau tuos pačius profesionaliai dirbančius žmones. Ypač tuos, kuriais pasitikiu, kurie man patinka. Nematau nieko bloga, jei tas pats televizijos aktorius vaidina dešimtyje filmų ir sugeba tai daryti profesionaliai įtaigiai. Jei geras įdomus žurnalistas ir įdomų komentarą parašo, ir pokalbį įdomiai radijuje ir/ar televizijoje veda.

O pas mus kažkodėl jau yra įsigalėjusi nuostata, kad visur turi būti vis nauji veidai ir nauji žmonės – politikoje, teisėsaugoje, žiniasklaidoje ir visur kitur. Nes jei žmogus gerai dirba ilgą laiką – savaime yra blogas, nes jau „nenaujas“. Viską norime keisti – vis naujais, vis geresniais. O gal kada nors atsipeikėsime, kad gyvename vis dėlto tik 3 milijonų gyventojų šalyje. Ir mėtytis „senais“ – neleistina prabanga.

Šaltinis: dainius.org

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida