„Nubo TV“ – televizorius internetu

Karjerą komunikacijos srityje Mantas Mikšys iškeitė į nuosavą interneto televizijos verslą. Asmeninio arch. nuotr.

Nors kai kurias televizijos kanalų laidas galima rasti internetinių svetainių archyvuose, televizorių pakeisti kompiuterio ekranu Lietuvoje dar nebuvo tinkamos galimybės. 2008-aisiais įkurtos svetainės „Mainyk.lt“ autorius Mantas Mikšys šiais metais pateikia dar vieną Lietuvoje atitikmenų neturintį projektą – „Nubo TV“. Internetinė televizija, sparčiai populiarėjanti užsienyje, galėtų atrasti nišą ir mūsų šalyje. Kokios perspektyvos, pasakoja pats projekto sumanytojas.

Sukūrimas ir tobulinimas

„Tuo metu, kai studijavau žurnalistiką, aš kryptingai domėjausi viena tema – vaizdu internete, o konkrečiau, visas viltis dėjau į internetinę televiziją. „Nubo TV“ buvo mano magistrinis darbas. Idėja paprasta: kaip mobilieji telefonai išstūmė stacionarius namų telefonus iš rinkos, taip internetinė televizija laikui bėgant turėtų pakeisti televizorių“, – įsitikinęs idėjos autorius. Taip pat jis pasakojo, kad tam, jog šis projektas virstų realybe, reikėjo pasitelkti teisines žinias, išmanyti programavimą ir technologijas, taip pat prireikė daug diplomatinių savybių. Todėl Mantas Mikšys dirba ne vienas, jam padeda kiti žmonės, kurie tam tikrose srityse gali patobulinti projektą.

Klajokliams ir skubantiems

„Nubo TV“ įkūrėjo paklausus esminio klausimo, kas tokia internetine televizija galėtų susidomėti, buvo gautas labai konkretus atsakymas – studentai ir stabilaus šeimyninio gyvenimo negyvenantys žmonės nuo 18-kos iki maždaug 30-ties metų. „Apie trečdalis mūsų apklaustų studentų neturi televizoriaus – žmonės tolsta nuo televizijos“, – sako M. Mikšys. Kol jaunuolis gyvena kartu su tėvais, jis dažniausiai turi televizorių ir situacija pasikeičia tik išvykus studijuoti į kitą miestą, pradėjus gyventi atskirai. Daugiau galimybių įsigyti televizorių atsiranda, kai žmogus suauga, susiranda stabilų darbą, būstą, sukuria šeimą ir gali pasirašyti sutartis ilgesniam laikui. Jeigu bandytume pažvelgti į pasaulines tendencijas, skaičiai parodytų, kad internetinės televizijos paklausa auga. Daugiafunkcionalumas – taip pat labai svarbus veiksnys, kuris gali padėti „Nubo TV“ veikti pelningai. Nielsen‘s 2011 metų vartotojų naudojimo ataskaitos duomenimis, daugiau nei 60 procentų televizijos žiūrovų tuo pat metu ne tik žiūri televiziją, bet ir tikrinasi el. paštą ar, pavyzdžiui, naršo internete.

Rinkodara ir finansai

Pašnekovas neatskleidė tikslios sumos, investuotos į „Nubo TV“ projektą, bet viskas buvo sukurta savo lėšomis. Kol kas apie internetinę televiziją žmonės žino nedaug, tačiau, pasak Manto, žmones sudominti bus nesunku, nes tokios televizijos poreikis yra. Nors lietuviški kanalai ne itin noriai įsileidžia internetinę televiziją, tačiau su užsienio kanalais yra kiek kitaip – jie suvokia Lietuvą kaip nedidelę rinką, bet įžvelgia perspektyvas. Naujos paslaugos pagrindinė užduotis ir yra bendradarbiauti su kuo daugiau užsienio kanalų, kadangi jie būtų rodomi iš karto, nereikėtų papildomo priedėlio ar ilgalaikių sutarčių – tokie patogumai turėtų pritraukti klientų. Šiuo metu svetainė yra testuojama, tikrinami nesklandumai, taisomos klaidos ir diegiami patobulinimai. „Nubo TV“ įkūrėjas sako, kad mėnesiui užsisakyti tokią paslaugą kainuos maždaug 12 – 15 litų.

Ateitis ir vizijos

M. Mikšys su komanda žada ir toliau sistemingai dirbti tobulinant „Nubo TV“ projektą. Internetinę televiziją pateikti klientams žadama gegužės mėnesį. Įkūrėjas sako, kad bus daugiau kanalų, tiesioginių transliacijų, tikimasi sukurti filmų bazę ir už vieną kainą klientas visomis šiomis paslaugomis turės galimybę naudotis. „Norėčiau įnešti permainų į televiziją“, – lūkesčius atskleidžia Mantas.

Patalpinta: Rašiniai