Teisių grupės pasmerkė smurto išpuolį prieš Azerbaidžano žurnalistą

Ar tikrai egzistuoja spaudos laisvė? Autorės nuotr.

Organizacijos „Tarptautinė amnestija“ (Amnesty International), „Žmogaus teisių stebėtojas“ (Human Rights Watch) ir „Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija“ (Organisation for Security and Cooperation in Europe) paskubino Azerbaidžano institucijas atlikti tyrimą dėl smurto išpuolio, kurį įvykdė policijos ir apsaugos personalas, prieš žurnalistą Idraką Abasovą (Idrak Abbasov).

I. Abasovas buvo primuštas, kai filmavo neteisėtą pastato nugriovimą netoli sostinės Baku. Abasovas vilkėjo geltoną liemenę, identifikuojančią jį esant žurnalistu. Žmogaus teisių grupės pasmerkė smurtą, tvirtindamos, kad ataka parodo Azerbaidžano valdžios panieką žiniasklaidos laisvei. Organizacijos „Žmogaus teisių stebėtojas“ direktorius Europoje ir Centrinėje Azijoje Hju Viljamsonas (Hugh Williamson) kritikavo valdžios reakciją dėl išpuolio: „Faktas, kad apsaugos personalas užpuolė Abasovą dienos metu yra neįtikėtinai žeidžiantis ir rodo galimybę nebaudžiamai vykdyti išpuolius prieš žurnalistus Azerbaidžane. „Europos transliuotojų sąjunga“ (The European Broadcasting Union) neturėtų ramiai stebėti, kaip plinta smurto prieš žiniasklaidą kampanija“.

Džonas Daluzenas (John Dalhuisen), organizacijos „Tarptautinė amnestija“ direktorius Europoje ir Centrinėje Azijoje, taip pat pasmerkė Azerbaidžano valdžią, sakydamas, kad ji „turi gerbti žiniasklaidos laisvę ir dainų konkurso bendrus organizatorius, „Europos transliuotojų sąjunga“ turi nedelsiant stoti ginti žurnalistų“.

„Komitetas žurnalistams ginti“ (The Committee to Protect Journalists) 2012 m. vasario mėnesį paskelbė kasmetinį „Išpuoliai prieš žiniasklaidą“ pranešimą, išreikšdami susirūpinimą dėl 2011 metais padidėjusio žurnalistų cenzūravimo pasauliniu mastu. 2011 metų gegužę žurnalistų teisių grupė „Reporteriai be sienų“ (Reporters without Borders) paskelbė kasmetinį grėsmę žiniasklaidos laisvei keliančių asmenų sąrašą, į kurį buvo įtrauktas ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas (Ilham Aliev).

Parengta pagal užsienio spaudą

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje