370 – kultūringam jaunimui

Skaitytojams patinka ne tik laikraščio turinys, bet ir stilingas viršelis, kuriuo galima papuošti kambario sieną. Autorės nuotr.

Ryškus viršelis ir intriguojantis pavadinimas 370 iškart patraukia smalsaus skaitytojo akį. Tai nemokamas mėnesinis laikraštis skirtas šiuolaikiškam jaunimui, besidominčiam naujausiomis teatro, kino, muzikos, mados ir kitomis kultūros naujienomis. Balandžio mėnesį leidinio redakcija šventė dvejų metų gimtadienį. Per šį laiką 370 subūrė savo skaitytojų auditoriją, kuriai laikraštis prieinamas Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje. Šiemet gavęs Lietuvos spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo paramą, 370 žada nesustoti ir eiti toliau.

Idėja – skleisti kultūrą

Prieš dvejus metus gimusi idėja leisti kultūros laikraštį jaunimui nesiorientuoja į masinę auditoriją. Tiesa, meno leidinio tiražas, palyginti su panašaus pobūdžio leidiniais, gan didelis – 15000 egzempliorių. Iš pradžių leidinys buvo platinamas tik Vilniuje, o pastebėjus auditorijos susidomėjimą, 370 tapo prieinamas kauniečiams ir klaipėdiečiams.

Laikraščio turinys margas: skaitytojas gali sužinoti meno naujoves, susipažinti su veikliomis Lietuvos asmenybėmis, o taip pat išgirsti apie mieste vykstančius dėmesio vertus kultūros renginius. 370 redaktorė Jurgita Kviliūnaitė mini, kad pagrindinė leidinio idėja – išryškinti naujausius Lietuvos meno įvykius. Skaitytojai domisi Lietuvos kultūros naujovėmis, renginiais,  išskirtinėmis lietuvių kultūrai pasižymėjusiomis asmenybėmis. „370 skaitytoją įsivaizduoju kaip išsilavinusį, smalsų žmogų, kuris domisi, kas šią akimirką vyksta aplinkui“, – leidinio auditoriją pristato J. Kviliūnaitė.

Redaktorė pripažįsta,  jog rengdami naują numerį kūrėjai mąsto ir apie švietėjišką misiją: „Savo skaitytoją auginame kultūriškai. Norime parodyti, koks teatras, kokia muzika yra vertinga, o kas tik paviršutiniška pop kultūra. Stengiamės puoselėti kultūros vertybes ir manome, kad tai mūsų jaunimui yra reikalinga“, – apie leidinio misiją užsimena J. Kviliūnaitė.

Redakcija dirba šiuolaikiškai

Pažvelgus į novatoriško leidinio dizainą, paskaičius straipsnius, nesunku susidaryti pirmąjį įspūdį apie redakciją, kuri kas mėnesį stengiasi Lietuvos jaunimą nustebinti kultūros temomis. Jurgitos Kviliūnaitės teigimu 370 rengia jauni šiuolaikiški žmonės, kurie geriausiai supranta, kas įdomu jų bendraamžiams. Redakciją sudaro literatūros ir muzikos kritikai, knygų recenzentas, žurnalistai ir savanoriai. Leidinio komanda neturi griežtų darbo taisyklių.  Laikraščio kūrimas vyksta pasitelkiant šiuolaikiškus metodus. „Mūsų komanda nėra apribota darbo valandomis, tad nesame priversti per dieną tūnoti redakcijoje. Darome kūrybinius susitikimus, mąstome apie naujas temas, idėjomis dalinamės tiesiog paštu ar pasitelkdami socialinius tinklus – taip šiais laikais dirbti paprasčiau“, – apie kūrybos virtuvę užsimena J. Kviliūnaitė.

Redaktorė mini, jog pastaruoju metu 370 narių vis gausėja: „Norinčių rašyti žmonių niekada netrūksta. Manau, tai yra puiku, nes tarp žurnalistų atsiranda sveika konkurencija, skatinanti paieškoti vis įdomesnių temų. Taip pat laikomės nuomonės, kad į 370 gali rašyti kiekvienas, jei tik galvoje turi netikėtų minčių“. Kalbai pasisukus apie ateitį, J. Kviliūnaitė teigia, kad pagrindinis 370 tikslas, žinant šiuolaikinę laikraščių situaciją, išlikti popieriniu leidiniu. „Žinoma, norėtųsi kuo ilgiau gyvuoti spausdintiniame variante. Taip pat norėtųsi išlaikyti dabartinį dizainą, popieriaus kokybę“, – siekiamybes vardina redaktorė. Nemokamą leidinį skaitytojai gali rasti ir internete. Kiekvieną naują numerį redakcija patalpina savo internetinėje svetainėje.

Skaitytojų nuomonė

Paklausus apie kritiką, kurios sulaukia iš auditorijos, J. Kviliūnaitė atsako, jog skaitytojai labiausiai pastebi laikraščio pokyčius. „Kai keičiamės, vienos rubrikos išnyksta, o kitos atsiranda, iškart sulaukiame skaitytojų laiškų, pasigendančių jiems patikusių temų“, – pasakoja J. Kviliūnaitė. Patys skaitytojai sako, jog patinka leidinyje atrasti kampus, kurių nepastebi didesnieji šalies leidiniai. Skaitytoja Milda teigia, kad 370 pateikia interviu su asmenybėmis, kurios žinomos palyginti nedidelei šiuolaikiniu menu susižavėjusiai auditorijai: „Žinau, kad žmones, kurie į Lietuvos kultūrą atpučia naujausius vėjus, surasiu viename ar kitame 370 numeryje. Šio leidinio žurnalistai iškapsto visus užsislaptinusius Lietuvos talentus“, – pastebi skaitytoja.

Gatvėje sutikta studentė Gintarė po paranke nešėsi naujausią 370 numerį. Pasirodo, mergina į rankas šį leidinį paėmė pirmą kartą: „Iškart patraukė šio leidinio pavadinimas, pradžiugino rubrikos: žirklės, scena, ūsai. Man patinka viršelio dizainas, tokiu galima ir sieną pasipuošti“, – kalbėjo mergina. Skaitytojo Tado nuomone 370 panašus į kitus kultūros leidinius, skirtus jaunimui. „Meno leidinius palaikau, jie reikalingi mūsų visuomenei. Tačiau negalėčiau pasakyti, kad 370 kažkuo išsiskiria iš kitų panašaus pobūdžio jaunimo leidinių. Temomis ir turiniu 370 panašus į konkurentus“, – savo nuomonę išsakė Tadas.

Kaip ir priklauso šiuolaikiniam leidiniui, 370 pavartyti galima universitetuose, kavinėse, kino teatruose ir kitose jaunimo dažnai lankomose erdvėse.

Patalpinta: Rašiniai