Lytinių santykių pamokos žurnaluose paaugliams

Paauglių žurnaluose gvildenamos sekso temos. Livetos Valeikaitės nuotrauka.

Niekam ne paslaptis, kad paauglių žurnaluose entuziastingai gvildenamos sekso temos. Atidžiau pavarčius jaunimo leidinių puslapius, galima pastebėti, kad nevengiama jauniesiems skaitytojams pikantiškai atskleisti lytinių santykių paslaptis. Bet ar reikalinga intymaus gyvenimo peripetijų sklaida paauglių laisvalaikio skaitiniuose?

Populiarumo garantas

Paauglių žurnalo Luka rubrikose „Tarp mūsų merginų“, „Jausmų labirintai“, „Mergaičių paslapčių kambarys“, „N–14“ skiriamas dėmesys lytiškumo temoms. Kaip teigia šio leidinio redaktorė Ana Savicka, rašyti apie seksą paaugliams svarbu, nes tai jiems aktualios temos. Redaktorė įsitikinusi, kad jeigu žurnale nebūtų diskutuojamų temų apie lytinius santykius, tai ir leidinio populiarumas sumažėtų. Be to priduria, kad nemato priežasčių, dėl kurių šiomis temomis žurnalas neturėtų rašyti, juolab, kad informacijos apie tai galima surasti visur: internete, specializuotuose leidiniuose, iš draugų lūpų, lankstinukuose ir t.t. „O norint, kad lytinis švietimas būtų tikslingas, reikia pasirinkti tinkamą kryptį, kaip apie tai kalbėti. Jeigu paauglė rašo „Man 14 metų. Mano vaikinas nori mylėtis. Ką man daryti, nes aš jį labai myliu, nenoriu jo prarasti? Be to, ir pati noriu pasimylėti“, aš visada palieku erdvę spręsti pačiai skaitytojai ir tiesiog atrašau, kad tu neskubėk, palauk, kol sueis bent 18 metų, kai savarankiškai galėsi priimti sprendimus. Gerai pagalvok apie pasekmes, apie tai, ar iš tiesų jį myli, ar po to nesigailėsi. O jeigu to tikrai trokšti dabar, būk tikra, kad tinkamai apsisaugosi“, – savo požiūriu dalijasi redaktorė. Ana sako, kad paaugliai dar neturi kritinio mąstymo, todėl jiems reikia tik padėti susimąstyti, o ne kategoriškai bandyti atkalbinėti nuo sekso, nes galiausiai jie vis tiek priima savo sprendimą.

Žurnalo „Luka“ redaktorė Ana Savicka: „Rašyti apie seksą paaugliams – svarbu“. Ievos Grinevičiūtės nuotrauka.

Tačiau paauglių žurnalo Justė patirtis rodo, kad populiarumo nestokojama, nepaisant to, jog leidinyje, kaip teigia redaktorė Emilija Samuolaitienė, lytinis švietimas nėra vykdomas. Pašnekovė pasakoja, kad žurnale tiesiog atsiliepiama į skaitytojų klausimus ir interesus, todėl sulaukus daug klausimų kokia nors lytiškumo tema, yra parengiamas teminis informacinis straipsnis. Iš tiesų, palyginti su kitų paauglių leidinių tematika, Justės pobūdis šiek tiek skiriasi. Pasklaidžius žurnalo puslapius galima atrasti su lytiškumu susijusių temų: bendravimas su vaikinais, brendimo aktualijos, pirmųjų bučinių paslaptys ir pan. Tačiau akivaizdžių temų apie lytinius santykius čia nėra.

Pokyčiai nepalietė skaitytojų auditorijos

TNS 2011 metų tyrimų duomenimis, populiariausias iš mėnesinių žurnalų yra jaunimui skirtas leidinys Panelė. Dar 2009 metų UAB „Ekspress leidybos“ leidinių pristatyme teigiama, kad šis žurnalas skirtas skaitytojams nuo 15 iki 35 metų. Tačiau Panelės vyriausioji redaktorė Jurga Baltrukonytė pabrėžia, kad šiuo metu leidinys perkopė paauglių žurnalo ribas ir dabar pagrindiniai skaitytojai pagal TNS tyrimus, yra 18–25 metų jaunimas. Nepaisant to, laiškus apie lytinius santykius rašo ir jaunesni. „Kartais į laiškus atsakome ir jaunesniems, kartais elektroniniu paštu, kartais žurnale“, – pripažįsta redaktorė Jurga. Aišku yra tai, kad teoriškai pakeitus žurnalo skaitytojų amžiaus ribas, praktiškai skaitančiųjų šį leidinį auditorija nepasikeitė.

Žurnalo pokyčiai yra akivaizdūs. Dar visai neseniai lytinio švietimo rubrikose „Ingos klausk drąsiai“, „Sex failai“, „Raudonasis puslapis“ po skaitytojų laiškais buvo rašomas klausiančiųjų amžius – šiandien redakcija atsisakė šios idėjos. Kodėl? Galima tik daryti prielaidas. Galbūt redakcija savo taktiką pakeitė, nes lytinis švietimas šiame leidinyje sulaukė neigiamų atgarsių dėl suaugusiųjų pasaulio grimasų apnuoginimo paaugliams? Todėl tampa sunkiau nustatyti skaitytojų amžių, tačiau kai kurių klausimų pobūdis leidžia numanyti, kad sekso tema domisi paauglys.

16 metų Panelės skaitytoja Urtė teigia kartais parašanti laišką redakcijai ją dominančia lytinių santykių tema. „Kai kada atsakymai būna išsamūs, tenkinantys, o kai kada pasijuntu negavusi aiškaus atsakymo, tuomet informacijos tenka ieškoti ir kitur“, – pabrėžia mergina. Urtė prisipažįsta, kad nusipirkusi naują žurnalą Panelė visuomet nuo pradžios iki galo perskaito tuos puslapius, kuriuose rašoma apie seksą. Šešiolikametė mano, kad lytinis švietimas žurnale jai teikia naudos, nes sekso temomis nejauku kalbėti su mama ar nedrįstama tiesiogiai ko nors paklausti specialisto, todėl žurnalas yra lengvas būdas be jokios įtampos sužinoti atsakymą rūpimu klausimu.

Mamos žvilgsnis

13 metų Rimvydą ir 16 metų Auksę auginanti mama Loreta taip pat teigiamai vertina lytinį švietimą paauglių žurnaluose, nes mano, kad tai palengvina tėvų pareigą rūpintis atžalų lytiniu švietimu, o ypač tose šeimose, kuriose nėra glaudaus ryšio su vaikais, kur sekso temos yra tabu. Ji prisipažįsta, kad jos santykiai su dukterimi yra glaudūs ir kartais su ja pasikalbanti šiomis temomis. „O sūnus visiškai vengia manęs ko nors klausti apie lytiškumą ir puikiai jį suprantu – tai vyriški reikalai, jam reikia tėčio. O šis, lyg pats dar būtų paauglys, nedrįsta pasikalbėti su savo atžala“, – šypteli mama Loreta.

Moteris savo vaikams dar prieš keletą metų nupirkusi po knygą, kurioje aprašomos brendimo kančios, trumpai ir taktiškai pateikiami lytinių santykių niuansai, ligos, kontracepcija, neplanuotas nėštumas ir panašūs dalykai. „Žurnaluose niekada nebus taip išsamiai pateikta iš tiesų reikalinga informacija, tačiau manau, kad bet kokie teisingi, neiškreipti faktai juose yra geriau, nei draugų pasakojimai ar senelių pamokslai“, – tikina Loreta.

Atsargiai, tai ne pakaitalas

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos (ŠPSSA) projektų koordinatorė Aistė Dačkauskaitė įsitikinusi, kad lytinio švietimo funkcija paauglių žurnaluose yra reikalinga, tačiau pabrėžia, kad vis dėlto toks švietimas negali būti lytinio švietimo mokykloje pakaitalas, nes ne visi paaugliai žurnalus skaito, ne visos temos yra paliečiamos, nėra išsamaus lytiškumo nagrinėjimo.

ŠPSSA atstovė Aistė Dačkauskaitė: „Intymios temos žurnaluose nėra lytinio švietimo mokykloje pakaitalas.“ Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

„Žurnaluose turėtų būti aptariama neplanuoto nėštumo ir lytiškai plintančių infekcijų prevencija, atsakingos ir sveikatą tausojančios elgsenos, tolerancijos ir pagarbos skatinimas. Be to, lytinis švietimas turi būti mokslu grįstas, išsamus, visapusiškas ir nuoseklus“, – tikina specialistė. A. Dačkauskaitė apgailestauja, kad ir mokyklose įgyvendinama rengimo šeimai programa šių kriterijų neatitinka. Moters nuomone, reikalinga alternatyvi, mokslu grįsta reprodukcinės sveikatos mokymo programa mokykloje.

ŠPSSA atstovė teigia, kad lytinis švietimas padeda ugdyti kritinį paauglių mąstymą, sugebėjimą priimti atsakingus sprendimus, atsispirti neigiamai bendraamžių įtakai. Anot A. Dačkauskaitės, tyrimai rodo, kad lytinis švietimas nežadina jaunos asmenybės smalsumo ir neskatina išbandyti lytinio gyvenimo.

Pasitvirtina, kad lytinio švietimo tema žurnaluose reikalinga. Tačiau reikia nepamiršti adekvačiai pasverti leidinių galimybių padėti jaunai asmenybei susidaryti tvirtą nuomonę apie seksą, puoselėti atsakingoje šeimoje propaguojamas vertybes ir jas perimti sau, kuriomis būtų vadovaujamasi gyvenime nepaveikiant aplinkos veiksniams.

Tekstas parašytas lekt. dr. Deimanto Jastramskio vadovaujamam kursui „Žurnalinės žurnalistikos analitinis projektas“

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida