JAV žurnalistikos mokyklos atsisako rašybos testų stojantiesiems

Kaip įjungti šito pieštuko rašybos tikrinimo funkciją? www.cartoonstock.com iliustracija.

Pasirodžius naujienoms, kad JAV žurnalistų mokyklos panaikins rašybos testus būsimiems studentams, eReflect.com praneša, kad „kažkas turi būti padaryta“.

Toks pranešimas pasirodė po to, kai kompanijos vadovybę pasiekė žinia, jog Šiaurės Karolinos universiteto žurnalistikos ir masinės komunikacijos mokykla nusprendė panaikinti savo garsųjį rašybos testą. Šis egzaminas, sumanytas dar 1975 metais, buvo privalomas visiems žurnalistikos studentams daugiau nei 35 metus.

Portale thespec.com pranešama, kad Šiaurės Karolinos universiteto žurnalistikos mokykla nusprendė, jog rašyti taisyklingai be jokios pagalbos nebėra būtina, nes rašybą galima pasitikrinti kompiuterių programomis, taip pat išmaniųjų telefonų ir kitų prietaisų pagalba.

Markas Sleiteris, eReflec.com vykdantysis direktorius, paaiškina savo susirūpinimo priežastis: „Nėra jokio pateisinimo, kuris leistų taip sumažinti standartus. Daug žmonių pamiršta tai, kad kompiuteriai, nepriklausomai nuo rašybos tikrinimo funkcijų, iš tikrųjų gali būti naudojami rašybos pagerinimui“, – teigia jis.

eReflect.com turi kaip patvirtinti tokius M. Sleiterio žodžius. Kompanija sukūrė rinkoje lyderiaujančią rašybai skirtą programinę įrangą, kuri, remiantis moksliniais tyrimais, padeda jos naudotojams pagerinti savo įgūdžius. „Pagrindinė rašyba“ (programinė įranga) yra orientuota į vaikus. eReflect.com vykdantysis direktorius mano, kad sukuriant aplinką, kurioje vaikai nori mokytis, neigiamų technologijų padarinių galima lengvai išvengti: „Mes paimame kompiuterį, kurį visi laiko viena iš blogos rašybos priežasčių, ir padarome jį naudingu vaikams. Naudojant kompiuterius mokymo tikslais teigiami rezultatai pasiekiami kur kas lengviau“, — priduria jis.

Kiti universitetai oficialiai nepranešė, jog planuoja panaikinti panašius stojamuosius rašybos testus, tačiau, manoma, kad dauguma jų paseks Šiaurės Karolinos universiteto pavyzdžiu.

Parengta pagal užsienio spaudą

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje