100 metų po Titaniko katastrofos: 10 dalykų, kurių dar nežinojote

Titanikas. Freedigitalphotos.net nuotr.

2012 metų balandžio 15-oji – data, žyminti šimtąsias garsiojo Titaniko katastrofos metines. Štai 10 faktų, kurių iki šiol turbūt nežinojote apie šį prabangų laivą, nuskendusį savo pirmosios ir paskutinės kelionės metu iš Soutamptono (Southampton) Anglijoje į Niujorką (New York) Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Balandžio 14-osios vakarą pirmos klasės keleiviai mėgavosi dešimties patiekalų vakariene, kurioje buvo tokių gėrybių kaip austrės, virta lašiša, jautienos nugarinė, ėriena su mėtiniu padažu, šokoladinių eklerų (pyragaičių) su Valdorfo pudingu. Kaip rašoma armchair.com, skirtingų rūšių vynas patiektas su kiekvienu patiekalu, kava ir cigaretės kartu su portveinu (portugališku vynu) ir stipriaisiais gėrimais patiekti su paskutiniu patiekalu.

Titanike buvo leidžiamas ir laikraštis. Pagal Grynsboro gamtos mokslų centrą, „The Atlantic Daily Bulletin“ buvo leidžiamas kiekvieną dieną, jame pateiktos svarbiausios naujienos, naujausios akcijų kainos, žirgų lenktynių rezultatai, įvairiausi aukštuomenės plepalai ir netgi tos dienos valgiaraščiai.

Laive egzistavo ir negirdėtų malonumo oazių. „Discovery“ kanalas pabrėžia, jog laive buvo turkiška pirtis, bibliotekos, skvošo aikštelė ir šildomas plaukimo baseinas. Prabangiausias to meto laivas turėjo netgi ligoninę su operacine.

Prabangusis laivas galėjo didžiuotis keletu turtingiausių pasaulio žmonių, plaukiančių juo, tačiau  du patys žymiausi to meto žmonės kelionėje nedalyvavo. Anot discovery.com, finansininkas J. P. Morgan ir garsus šokolado konditeris Milton S. Hershey planavo keliauti Titaniku, tačiau to atsisakė paskutinę minutę.

Mažiau negu mėnesiui po tragedijos, „tyliųjų filmų“ aktorė ir Titaniko katastrofos liudininkė Dorothy Gibson vaidino filme „Išsigelbėję iš Titaniko“ (Saved from the Titanic). Sageclick.com teigimu, aktorė atkartojo savo asmeninę tragedijos istoriją, užsidėjusi tikro balto šilko vakarinę suknelę, kuria vilkėjo ir tą lemtingą naktį. Filmas tapo populiariu Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje, tačiau abu žinomi įrašai sudegė po dvejų metų, 1914 –aaisiais.

Nemažai daiktų vis dėlto pavyko išgelbėti iš skęstančio laivo. Masačiusetse esančiame laivo vardo muziejuje yra saugoma Titaniko istorinė aukštuomenės daiktų kolekcija, kurioje yra gelbėjimosi liemenių, gelbėjimosi valties vėliava, pusryčių ir pietų meniu, kvadratinis pirmos klasės iškilmių salės kilimas, laiškai ir atvirukai, kurie buvo rašyti laive, bridžo varpelis.

Mirror.co.uk rašo, kad smuikas, kuris tariamai priklausė Titaniko orkestro lyderiui Valesui Harliui (Wallace Harley), buvo neseniai surastas. Kol kas vykdomi tyrimai nustatyti, ar šis instrumentas tikrai priklausė pirmajam orkestro smuikui.

Buvę vienos iš žymiausių Titaniko pirmos klasės keleivių Margaret Brown (dar kitaip žinoma neskęstančios Moly Brown vardu) namai dabar tapo Titaniko atminimo muziejumi. Jame rengiamos ekskursijos ir įvairios dirbtuvės lankytojams.

Paskutinis žmogus, išgyvenęs Titaniko katastrofą, mirė 2009 metais. Jauniausia Titaniko keleivė Millvana Dean, išgelbėta lemtingą naktį, tuo metu buvo vos devynių savaičių kūdikis. The Guardian teigia, jog ji mirė praėjus tik mėnesiui po to, kai Leonardo DiCaprio ir Kate Winslet padėjo sumokėti jos slaugos išlaidas.

Nemažai šaltinių tvirtina, jog paskutinė orkestro grojama daina prieš laivui nuskęstant buvo „Dieve, arčiau manęs“. Tačiau 1912 metais katastrofą išgyvenęs įgulos narys Harold Bride interviu New York Times dienraščiui yra  tvirtinęs, jog orkestras grojo kūrinį „Ruduo“.

Parengta pagal užsienio spaudą

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje