Kaip šiandiena tampa istorija

Dažnas mūsų muziejų įsivaizduoja kaip pastatą, pilną po spindinčiais stiklais paslėptų senienų. Monotoniškas gido balsas pasakoja mintinai išmoktą visų tų daiktų istoriją. Atėjai, paspoksojai ir išėjai. Tačiau ar tai tiesa? O gal tiesiog stereotipas, glūdintis galvose?

Retas susimąsto apie tai, kad tai, ką matome muziejuose, kažkam kažkada buvo „šiandiena“. Visi tie daiktai, įrengimai, mechanizmai, aparatai… Kažkam tai buvo, o gal ir tebėra, įprasta. Ir tai, kas mums yra kasdienis gyvenimas, vieną dieną atsidurs muziejuje, kuriame lankysis ateities kartos.

O ir muziejų juk būna pačių įvairiausių. Kodėl užsidarome savo mažame kiaute, šventai įsitikinę, kad muziejus yra būtent toks, o ne kitoks. Praplėskime akiratį, pasinaudokime periferiniu matymu ir bent trumpam atsiplėškime nuo stereotipinių minčių. Pasaulis visko pilnas ir įdomus, jį tyrinėti gali visą gyvenimą, ir vis tiek nesugebėsi atrasti atsakymų į visus rūpimus klausimus. Bet pabandyti niekas nedraudžia, o ir verta. Pradėkite pasivaikščiodami kartu su mumis po muziejus. Galbūt būsite nustebinti jų įvairovės, galbūt apsidžiaugsite, galbūt sužinosite ką nors, ko dar nežinojote… Jei Jums kas sakė, kad muziejai – tai tik apdulkėjusios lentynos su senais eksponatais – klydo. Pasauliui modernėjant ir augant, tobulėja ir šios istorijos saugyklos. Moderniosios technologijos ir šimtmečius skaičiuojantys eksponatai – puikiai suderinama. Netikite? Keliaujam kartu…

Skaitykite šiame leidinyje.

Patalpinta: Komentarai, Naujienos