Žurnalistas atskleidžia tamsiąją sporto pusę

Knygos „Parduotos rungtynės“ pristatymas. Dalyvauja Salomėja Zaksaitė, prof. Egidijus Kūris, LFF prezidentas Liutauras Varanavičius, Mykolas Krivcovas. Autoriaus nuotr.

Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyta Lietuvos krepšinio profesinės sąjungos „Solidarumas“ išleista Kanados žurnalisto Deklano Hilo knyga „Parduotos rungtynės“, kurioje atskleidžiamos neįtikėtino masto aferos vykdomos profesionaliame futbole.

Knygos autorius Deklanas Hilas gyvenime matė daug ko – jam teko ragauti aktoriaus duonos, dirbti radijuje ir televizijoje, kurti dokumentines laidas apie mafiją, neramumus Kosove ir Irake, bet jo specializacija – tirti organizuotą nusikalstamumą sporte. Pirmą kartą į šią problemą dėmesį jis atkreipė 1999 m., kai susitiko su žinomu Rusijos nusikalstamo pasaulio atstovu Anzoru Aksentjevu Kikališviliu ir sužinojo apie Rusijoje vykstančius ledo ritulio žaidėjų papirkinėjimus, tačiau tada net jis pats neįsivaizdavo, kokio didelio masto problemą jam pavyks atskleisti.

Knygoje „Parduotos rungtynės“ D. Hilas aprašo savo trejus metus trukusį žurnalistinį tyrimą apie futbolo rungtynių režisavimą, kurio metu jis aplankė keturis žemynus, kalbino žaidėjus, trenerius, teisėjus, lažybų tarpininkus, nusikalstamo pasaulio atstovus, klastojančius futbolo rungtynių rezultatus. Šio tyrimo rezultatus jis panaudojo Oksfordo universitete rašydamas daktaro disertaciją.

D. Hilas perspėja, kad perskaitę jo knygą, į profesionalų futbolą pradėsite žiūrėti kitaip. Savo tyrimo pradžioje į sukčiavimą sporte jis žvelgė labai skeptiškai ir pats netikėjo, kad aferos gali būti vykdomos didžiausiuose futbolo turnyruose, tačiau po rizikingų susitikimų su nusikaltėliais ir po to, kai savo akimis pamatė, kaip yra tariamasi dėl galutinio rungtynių rezultato, jo nuomonė pasikeitė. Pats autorius prisipažįsta, kad faktai, kuriuos pavyko atskleisti, buvo netikėti jam pačiam. Anot jo, nėra futbolo rungtynių, kurių mafija negalėtų surežisuoti, nesvarbu, ar tai būtų Olimpinės žaidynės, ar Pasaulio futbolo čempionatas, ar Čempionų lyga.

Knygos pristatyme kanadietis tikino nė kiek neperdedantis – po jo knygos pasirodymo buvo pradėta šešiolika policijos tyrimų, vienas iš jų, dėl sukčiavimo aukščiausioje Vokietijos futbolo lygoje. Hilas kaip pavyzdį pateikė ir Aziją, kur, anot jo, sukčiavimo mastai yra gerokai didesni nei Europoje. Ten už sukčiavimą futbolo žaidėjai, teisėjai ir treneriai ne tik sodinami į kalėjimą, tačiau nemažai jų nebeturėdami kito kelio, pasirenka savižudybę. Knyga taip pat sukėlė didelį skandalą Ganoje. Žurnalistas apkaltino Ganos futbolo rinktinę, jog ji parsidavė 2006 metų Pasaulio čempionate ir tyčia pralaimėjo Brazilijos ir Italijos komandoms. Savo knygoje jis pasakojo, jog pats matė, kaip buvo organizuojamos šios rungtynės, paperkamas Ganos rinktinės atstovas. Jis teigė, jog žinojo galutinį rezultatą dar prieš prasidedant mačui.

Vaizdo skambutis su knygos autoriumi Damonu Hilu. Autoriaus nuotr.

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius, dalyvavęs knygos pristatyme, neslėpė džiaugsmo, jog šis kūrinys pagaliau išleistas lietuvių kalba. „Parduotos rungtynės“ turėtų atkreipti ne tik visuomenės, bet ir Lietuvos pareigūnų dėmesį į sukčiavimo sporte problemą. Jis sakė, kad šią knygą jau išsiuntė, kai kuriems aukštiems valstybės pareigūnams, kad jie galėtų suprasti, jog į sukčiavimą sporte reiktų žiūrėti rimtai. Vis dėl to L. Varanavičius mano, kad problema nėra tokia milžiniška, kokią ją vaizduoja autorius. Lietuvoje per metus dėl suklastotų rungtynių rezultatų pradedami tik keli tyrimai. Bet jis neneigė, kad ši problema yra aktuali ir su ja būtina kovoti. Jo nuomone nėra tokių rungtynių, kurių nebūtų galima nupirkti dideliais pinigais.

Knygos pristatymą vedęs buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas, Vilniaus universiteto profesorius Egidijus Kūris, „Parduotas rungtynes“ apibūdino kaip įdomią, prikaustančią, šokiruojančią ir pribloškiančią. Anot jo, ši knyga bus įdomi ir žmonėms, kurie visiškai nesidomi sportu, nes ji ne tik atskleidžia sukčiavimo sporte problemą, tačiau yra parašyta kaip detektyvas, todėl ją skaityti – vienas malonumas. Pats E. Kūris sakė, jog nėra aistringas sporto mylėtojas, tačiau knyga jį domina kaip teisininką, kadangi ji kalba apie problemas, kurios peržengia sporto ribas. Nelegalūs lošimai ir sufabrikuoti rungtynių rezultatai padeda nusikalstamoms grupuotėms plėsti savo tinklus, plauti nelegaliai uždirbtus pinigus. Todėl E. Kūris yra įsitikinęs, kad šios knygos išleidimas lietuviškai padės Lietuvoje besikuriančiai sporto teisei.

Knygos vertėja Salomėja Zaksaitė, kurios specializacija yra kriminalinė ir sporto teisė, pritarė E.Kūriui ir L. Varanavičiui, jog šios knygos pasirodymas bus naudingas tolesnėje kovoje su nelegaliais lošimais. S. Zaksaitė šiemet apgynė teisės mokslų daktaro disertaciją tema „Sukčiavimo sporto srityje paplitimas ir prevencijos problemos“. Prof. E. Kūrio nuomone, šios srities ekspertų Lietuvoje labai trūksta, todėl S. Zaksaitė ir jos darbas yra išskirtinis, svarbus ir turėtų būti vertinamas.

Knyga „Parduotos rungtynės“ jau išversta į 16 kalbų ir susilaukė didelio dėmesio visame pasaulyje. Ją rekomenduoja perskaityti garsių dienraščių „The Guardian“ ir „Financial Times“ apžvalgininkai, sporto pasaulio atstovai. Anot Deklano Hilo, sukčiaujama sporte buvo visais laikais, šį reiškinį galima pastebėti net antikinių Olimpinių žaidynių metu. Tačiau ši knyga yra pirmoji, kuri taip išsamiai, įtikinamai ir argumentuotai parodo šios problemos mastą. Vis dėl to tai tik pirmas žingsnis iškeliant į viešumą šią problemą. Knyga pateikia daug atsakymų, tačiau palieka dar daugiau klausimų.

Skaitant kartais kyla abejonių, kiek tiesos yra nusikaltėlių ar korumpuotų žaidėjų pasakojimuose, kiek tikslios yra pateikiamos istorijos. Perskaičius knygą norėtųsi, kad Deklanas Hilas būtų neteisus, kad žiūrėdamas sporto rungtynes galėtum būti ramus, jog žiūri garbingą dviejų komandų dvikovą. Tačiau autorius pateikia gausybę argumentų, interviu, ir smulkiai aprašo, kaip gavo visą pateikiamą informaciją, todėl tenka pripažinti, kad jo iškelta problema iš tikrųjų egzistuoja.

Patalpinta: Rašiniai