Vienintelis Lietuvoje krepšinio muziejus

Joniškio krepšinio muziejaus įkūrėjas Leonas Karaliūnas rankose laiko Maiklo Džordano autografą. Autorės nuotr.

Joniškyje, nedideliame Lietuvos Šiaurės miestelyje, 2009 metais buvo įkurtas pirmas Lietuvoje krepšinio muziejus. Jame lankytojai gali susipažinti su Joniškio ir visos Lietuvos krepšinio istorija.

Muziejaus priešistorė

Keista, kad toks muziejus išvydo dienos šviesą nedideliame meistelyje? 1937 metais Rygoje vykusiame vyrų krepšinio Europos čempionate Lietuvos rinktinė pirmą kartą tapo čempionė. Tada Joniškio gyventojai sutiko čempionus pirmieji Lietuvoje. Po pergalės šiame čempionate Lietuvoje pradėjo kilti krepšinio lygis. Šios pergalės ir sutikimo 70-mečiui paminėti Joniškyje buvo surengta Lietuvos krepšinio rinktinės kelionės inscenizacija. Joniškio vaikinų, visuomeninio sporto klubo „Žiemgalių ainai“, krepšinio komanda keliavo iš Rygos į Joniškį traukiniu, o Joniškio geležinkelio stotyje Lietuvos nacionalinės krepšinio rinktinės, 2003 metais trečiąkart tapusios Europos krepšinio čempionais, treneris  Antanas Sireika atidengė lentelę Lietuvos pergalei atminti.

1938 metais Joniškio gimnazijos berniukų krepšinio komanda laimėjo sidabro medalius Lietuvos moksleivių olimpiadoje Kaune. Tai vienas svarbiausių iš prieškario Lietuvos iškovotų joniškiečių pasiekimų. Šie faktai paskatino muziejaus įkūrėją Leoną Karaliūną padovanoti Joniškiui ir visai Lietuvai tokį muziejų.

Leonas Karaliūnas yra glaudžiai susijęs su krepšiniu. Jis ne tik ilgą laiką žaidė Joniškio rajono krepšinio rinktinėje, bet ir yra parašęs septynias knygas apie Lietuvos ir Joniškio krepšinį. Muziejaus įkūrėjas asmeniškai pažįsta visus krepšinio olimpinius čempionus lietuvius: Arvydą Sabonį, Šarūną Marčiulionį, Rimą Kurtinaitį, Modestą Paulauską, Voldemarą Chomičių ir daugelį kitų. Iš jų L. Karaliūnas muziejui yra gavęs asmeninių daiktų: sportinių batelių, marškinėlių, medalių.

Muziejaus ekspozicijų salė. Autorės nuotr.

Eksponatai verti dėmesio

Muziejuje puikuojasi istoriniai eksponatai iš praeito amžiaus. Muziejaus lankytojai gali išvysti 1926 metų leidimo Stepono Dariaus krepšinio taisyklių knygelę ir įspūdingas nuotraukas: 1923 metų moterų krepšinio komandos, iš 1937-ųjų Lietuvos vyrų krepšinio komandos sutikimo Joniškyje, 1939 metais Lietuvoje vykusio vyrų Europos krepšinio čempionato.

Muziejuje yra daug asmeninių legendinių Lietuvos krepšininkų daiktų ir iškovotų apdovanojimų: olimpinių, pasaulio, Europos čempionų daugumą iškovotų medalių, Modesto Paulausko sportiniai marškinėliai, su kuriais jis žaidė Kauno „Žalgirio“ komandoje, Arvydo Sabonio sportinis batelis, kuriuo avėdamas jis paskutinį kartą žaidė už Lietuvos rinktinę.

Antanas Sireika Joniškio krepšinio muziejui yra padovanojęs Europos krepšnio čempionato aukso medalį (trenerio), kurį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė iškovojo 2003 metais Švedijoje. Įdomu tai, kad muziejuje yra eksponuojama ideali šio medalio kopija, tačiau materialiai kopija yra vertingesnė. Tikrame medalyje išvis nėra aukso, o A. Sireikos draugas juvelyras medalio kopiją padarė iš tikro aukso ir sidabro.

Šiais metais pasaulį palikęs krepšinio istorikas, profesorius, habilituotas mokslų daktaras Stanislovas Stonkus muziejui yra padovanojęs jam dedikuotą Maiklo Džordano autografą. Taip pat šis žmogus yra labai svarbus muziejaus įkurėjui – tai S. Stonkus paskatino L. Karaliūną rašyti knygas apie krepšinį.

Garsiausias Lietuvoje krepšinio sirgalius Tomas Balaišis – Sėkla Joniškio muziejui yra padovanojęs beveik pusantro šimto kvadratinių metrų dydžio Lietuvos trispalvę, kuri yra apkeliavusi septynis čempionatus. Taip pat Sėkla padovanojo muziejui būgną, kurį mušė 2003 metų čempionato Švedijoje finale.

Nors Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė 2011-aisais Lietuvoje vykusiame Europos krepšinio čempionate neiškovojo prizinės vietos, Joniškio krepšinio muziejuje galima išvysti pirmųjų trijų vietų čempionato medalius.

Joniškiečiai krepšinio istorijoje

Muziejuje puikuojasi joniškietės Zitos Bareikytės medalis, ji 1968 metais kartu su SSRS moterų krepšinio rinktine iškovojo auksą Europos čempionate. Joniškio krepšinio istorijai taip pat labai svarbus yra Arvydas Bareikis. Jis yra Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinės kapitonas, 2008 metais išrinktas naudingiausiu Europos kurčiųjų krepšinio čempionato žaidėju. Muziejuje yra visi jo medaliai, apdovanojimai ir marškinėliai su autografu. Joniškiečiai Andrius Šležas (triskart LKL čempionas) ir Vaidotas Pečiukas (LKL čempionas) taip pat padovanojo savo marškinėlius.

Būsimos ekspozicijų salės eskizas. Autorės nuotr.

Muziejų išplės

Leonas Karaliūnas planuoja įrengti dar vieną ekspozicijų salę, kuri vadintųsi „Lietuvos krepšinio auksas“. Ši salė būtų skirta Europos čempionatams, kai šalies krepšininkai tapo čempionais, atminti. Keturios sienos bus skirtos 1937, 1939, 2003 metų vyrų ir 1997 metų Europos moterų čempionatui. Dar dalis sienos atspindės 2011 metų Europos krepšinio čempionatą vykusį Lietuvoje.

Patalpinta: Rašiniai