Svetingiausias muziejus Lietuvoje – energetikos ir technikos pasiekimų lobynas

Ignalinos atominės elektrinės maketas. ETM nuotr. (www.emuziejus.lt)

Elektrinių gaminama energija vartojama kasdien , tačiau ne kiekvienas žino, kaip ji gaunama, kokią reikšmę turi valstybei, kur ji eksploatuojama: nuo namų ūkio iki transporto priemonių. Apsilankius Energetikos ir technikos muziejuje (ETM), galima surasti atsakymus į šiuos klausimus, o ir prioritetinis šiandienos Lietuvos energetikos politikos klausimas dėl statomos Visagino atominės elektrinės (VAE) tampa kiek aiškesnis.

Ignalinos atominės elektrinės maketas. LET nuotr.

Energetikos ekspozicija

Energetikos ir technikos muziejus įkurtas buvusios Vilniaus centrinės termofikacinės elektrinės patalpose jos šimtmečiui paminėti. Autentiškoje elektrinėje galima susipažinti su dar neseniai veikusia įranga – vien pasivaikščiojęs tarp turbinų, generatorių ir garo katilų lankytojas gali  pajusti senosios elektrinės galią ir svarbą miestui. O paskaitinėjus paaiškinimus ir naujo sužinai.

Energetikos ekspoziciją papildo veikiantys Ignalinos atominės ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinių maketai bei informaciniai terminalai, o besidomintiems alternatyviąja energetika muziejus siūlo apžiūrėti ant stogo esančią saulės ir vėjo jėgainę.

Muziejuje pateikiama  informacijos ir apie planuojamą statyti VAE, kurios statyba šiandien yra vienas iš prioritetinių Lietuvos energetikos uždavinių.

VAE – nepriklausomybės link

Energetikos ir technikos muziejuje galima sužinoti, kad Visagino atominę elektrinę planuojama statyti Ignalinos atominės elektrinės trečiojo (nugriauto) reaktoriaus vietoje. Pasidomėjus plačiau planuojama statyti elektrine, interviu metu VAE išorinių reikalų direktorius Rimantas Vaitkus tikino, kad Lietuva turės nemažiau trečdalį akcijų.

VAE projektas reikalauja ne tik investuotojų, bet ir nemažos dalies Lietuvos lėšų. Paklausus, iš kur bus imamos Lietuvos dalies lėšos, R. Vaitkus tiksliai atsakyti negalėjo, tačiau teigė, kad dalis pinigų bus skolinama iš įvairių verslo įmonių.

Paklaustas apie darbo jėgą, kuri bus naudojama naujos elektrinės statybai,  VAE išorinių reikalų direktorius nurodė, kad reikės maždaug 5 tūkst. darbuotojų, tačiau apie „Hitachi“ ketinimus atsivežti savus specialistus, o ne apmokyti vietinius plačiau kalbėti negalėjo.

Taigi liko dar daug neatsakytų klausimų apie naujosios elektrinės statybą, bet viena yra aišku – darbai pradėti. O tai yra Lietuvos kelio pradžia energetinės nepriklausomybės link.

Technikos ekspozicija

Po 2008 metais vykusios rekonstrukcijos muziejus tapo didžiausiu technikos eksponuotoju Lietuvoje. Vilniaus transporto ekspozicija siūlo sužinoti, kaip industrializacija keitė miestą, pažinti pramonę, technologijas – pradedant amatais ir baigiant sovietmečio pabaigos darbais. Čia eksponuojami senieji automobiliai, dviračiai, motociklai ir jų aksesuarai, trumpai peržvelgiama Vilniaus viešojo transporto istorija. „Pagaminta Vilniuje“ – tai speciali muziejaus edukacinė programa, siūlanti susipažinti su sostinės technikos ir pramonės istorija.

Technikos ekspozicija. ETM nuotr. (www.emuziejus.lt)

Kuo ETM išskirtinis?

Muziejus neįprastas ne tik dėl savo reto turinio, tačiau ir dėl naujų technologijų taikymo edukaciniams muziejaus tikslams vykdyti. Pavyzdžiui, Ignalinos atominės elektrinės aprašas bei nemažai kitos įdomios informacijos yra pateikiama prisilietimams jautriame ekrane – tai greitas ir patogus būdas rasti norimą informaciją. Naujųjų technologijų taikymą edukaciniams tikslams patvirtina ir interaktyvių mokslo ekspozicijų salė. Paskaičius atsiliepimus muziejaus svečių knygoje, matosi, kad didžiausią įspūdį įvairaus amžiaus lankytojams ir palieka interaktyviosios mokslo ekspozicijos, jose atliekami fizikiniai bandymai.

Dar vienas išskirtinumas – tai muziejaus transformacija į įvairių festivalių, akcijų, koncertų, parodų ar konferencijų vietą. „Tikimės, jog centrinės miesto elektrinės patalpose įsikūręs muziejus taps ne tik istorinio paveldo, bet ir energetikos įmonių bendravimo vieta, kurioje bus aptariamos ir šiandieninės energetikos problemos“, – 2003 metais., muziejaus atidarymo metu teigė Nacionalinės elektros energetikos asociacijos prezidentas Rimvydas Rukšėnas (Autoriaus pastaba. Šaltinis: www.delfi.lt). Viltys pasiteisino – čia vyksta ne tik energetikos įmonių konferencijos, tačiau buvo surengti kino festivalių „Nepatogus kinas“ ir „Žiemos ekranai“ seansai, muziejaus globota senų telefonų perdirbimo akcija „Atiduok savo plytą perdirbti“, tarptautinė paroda „Keliaujančios raidės 2011”, metų automobilio rinkimai „Metų automobilis 2010” ir daug kitų renginių. Ne veltui Energetikos ir technikos muziejus 2011 metais pripažintas svetingiausiu muziejumi Lietuvoje.

Patalpinta: Rašiniai