Susitikimas su Gustavu: enciklopedija, pasakos ir dainos

Audrius Rakauskas su mažaisiais laidos gerbėjais. Autoriaus nuotr.

Sekmadienį LRT studijoje mažuosius televizijos žiūrovus ir jų tėvelius sutelkė susitikimas su „Gustavo enciklopedijos“ vedėju, laidos autoriumi Audriumi Rakausku, geriausiai žinomu Gustavo vardu. Vaikai iš arti pamatė pamėgtus personažus įkūnijantį laidos kūrėją – A. Rakauskas akimirksniu buvo apsuptas mažųjų gerbėjų. Jis buvo pasiruošęs atskleisti kai kurias „Gustavo enciklopedijos“ kūrybines paslaptis, o vaikai su tėvais puikiai pasinaudojo šia proga – laidos vedėjui surengė tikrą spaudos konferenciją, kadangi smalsuoliai uždavinėjo klausimus viso susitikimo metu.

A. Rakauskas pokalbį su žiūrovais pradėjo paaiškinimu, kad laidoje yra susipynę du pasauliai: realusis, paremtas tikrais faktais, ir išgalvotas, kurio pagrindas – pasakos ir legendos. Jis paminėjo, kad yra sulaukęs priekaištų dėl fantazijų kupino laidos turinio, tačiau paklausęs susirinkusios auditorijos, ar pasakos laidoje reikalingos, sulaukė aiškaus teigiamo atsakymo. Kūrybinę laidos grupę sudaro tik du žmonės – A. Rakauskas, baigęs VU Žurnalistikos institutą, yra ir autorius, ir redaktorius, ir tekstų kūrėjas, ir dailininkas, ir vaidmenų atlikėjas, bei jo padėjėjas režisierius Vaidas Lekavičius. Galbūt susirinkę vaikai tikėjosi išvysti profesorių Kalėdauską, nykštuką Beną ar pusbrolį Gustavsoną, tačiau A. Rakauskas paaiškino, kad visi šie personažai gyvena pasaulyje, telpančiame televizijos ekrane: „Tame pasaulyje yra skraidantys vėjo malūnai, žmogėdrų pilis, pasakų veikėjai, tačiau susitikimuose su žiūrovais negaliu viso šito parodyti“.

Vaikams buvo įdomu viskas, kas susiję su laida ir jos autoriumi. Jie klausinėjo ir apie Gustavą, ir apie A. Rakauską. Laidos gerbėjai išsiaiškino, kokias knygas skaito „Gustavo enciklopedijos“ vedėjas, ką mėgsta veikti laisvalaikiu. Tačiau paklaustas, kur tiksliai galima rasti „Gustavo enciklopedijos“ apylinkes, autorius atsakė kaip tikras pasakininkas: „Reikia eiti tiesiai, ketvirtadienį pasukti į dešinę, dar paėjus porą dienų pasukti į kairę ir antradienį ryte atsidursite vietoje“. Dar viena dominanti tema – Gustavo virtuvėlė. A. Rakauskas prisipažino, kad dažniau sulaukia klausimų ne apie pačią laidą, jos formatą ir pažintinę dalį, o apie receptus ir kritimą nuo kėdės, paragavus pagaminto gardumyno. Jis patikino vaikus, kad kiekvieną kartą krisdamas jis nesusižeidžia. „Ant grindų yra padėta čiužinių“, – profesinių užkulisių paslaptį atskleidė laidos vedėjas.

Pasimatymui su gerbėjais A. Rakauskas buvo paruošęs vaizdinės medžiagos, tačiau dėl techninių kliūčių jos parodyti nepavyko. Susitikimas dėl to nenukentėjo – žiūrovai toliau uždavinėjo klausimus, o Gustavas stengėsi visiems išsamiai atsakyti. Kompensuodamas tai, kad nepavyko įgyvendinti visko, ką planavo, A. Rakauskas padainavo keletą dainų iš savo laidos muzikinio repertuaro. Šmaikštaudamas sakė, kad nori įrodyti, jog gali dainuoti gyvai. Žiūrovai kartu su A. Rakausku dainavo apie laivelį „Aurorą“, o apie aveles, nugraužusias vilkui ausis, dainavo jau nebe su Gustavu, o su pačiu profesoriumi Kalėdausku. A. Rakauskas dainuodamas parodė savo aktorinius sugebėjimus greitai persikūnyti į naujus vaidmenis.

Susitikimas su Gustavu linksmai nuteikė ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius, lydėjusius savo atžalas. Norintys galėjo įsigyti „Gustavo receptų“ knygą ar pasikalbėti su laidos autoriumi asmeniškai.

Patalpinta: Rašiniai