Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečiui – kariuomenių orkestrų ir tautinių šokių ansamblių koncertas

Jungtinis Baltijos šalių kariuomenių orkestrų pasirodymas. Diriguoja kapitonas Egidijus Ališauskas.

„Lietuva – kaip šūvis į krūtinę, Lietuva – kaip skrydis lig dangaus“, – tokiomis lietuvių poeto Jono Strielkūno eilėmis pradėtas Kovo 11–ąją sostinėje, Katedros aikštėje vykęs Baltijos šalių kariuomenių orkestrų ir aštuonių Vilniaus tautinių šokių ansamblių koncertas.

Šokių ansamblių „Voruta“ ir „Vingis“ šokėjai.

Gausus sostinės gyventojų ir miesto svečių būrys nekantravo išgirsti dar prieš koncerto pradžią Katedros aikštėje susirinkusius kariuomenių orkestrų muzikantus. O laukti buvo verta. Koncertą pradėjęs Lietuvos kariuomenės orkestras, vadovaujamas kapitono Egidijaus Ališausko, susirinkusiuosius nustebino ne tik žinomų lietuviškų dainų tokių kaip „Mūsų dienos kaip šventė“, „Kregždutės“ ar „Skinsiu raudoną rožę“ popuri, bet ir tango melodijų ar Italijos atlikėjo Zucchero hito „Baila Morena“ interpretacijomis, kurios linguoti į taktą ar niūniuoti dainos žodžius privertė ir garbingo amžiaus žiūrovus. Pirmąją koncerto dalį vainikavo jungtinis orkestrų pasirodymas, kuriam, pasikeisdami dirigavo jų vadovai: lietuvis Egidijus Ališauskas, estas Peteris Sanas ir latvis Guntis Kumačevs.

Vilniaus Universiteto ir šokių ansamblio „Sietuva“ šokėjų pasirodymas.

Jurgio Zauerveino žodžiais „Lietuvninkai mes esam gimę, lietuvninkai ir turim būt” pradėta antroji koncerto dalis, kurios metu scenoje pasirodė net aštuoni tautinių šokių kolektyvai iš sostinės. Atgaivinti tradicijas ir patrypti liaudišku ritmu pirmiausia pakvietė Vilniaus Gedimino technikos universiteto šokių ansamblio „Vingis“ ir Vilniaus kolegijos šokių ansamblio „Voruta“ vaikinai pristatę šokį Džigūnas. Po jų sekė Vilniaus Universiteto ir Vilniaus statybos ir dizaino kolegijos šokių ansamblio „Sietuva“ merginų pasirodymas. Susirinkusiųjų laukė dar penki šokių ansambliai: Vilniaus universiteto „Alumni“ klubo liaudiškų šokių grupė „Jievaras“, Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės tautinių šokių ansamblis „Neris“, Vilniaus miesto liaudiškos muzikos ir šokių ansamblis „Vilnis“ ir Vilniaus miesto savivaldybės Kirtimų kultūros centro tautinių šokių ansamblis „Vilniaus Pynymėlis“. Apie valandą liaudiškų šokių žingsniu drebinę sceną, šokėjai žiūrovus stebino net ir per šaltį trykštančia energija, muzikalumu, tautinių kostiumų ir šokių įvairove. Nepabūgę šaltoko oro ir susirinkę Katedros aikštėje išvydo tokius šokius kaip Pempel pempel, Verbinės, Šiaudai be grūdų, Rolenderis, Gegužinės polka, Margučiai ir daugelį kitų.

Šokis „Verbinės“, atlieka Vilniaus Universiteto šokėjai.

Autorės nuotraukos

Patalpinta: Rašiniai