Nacionalinė dailės galerija – koja kojon su šiuolaikiškumu

Nacionalinė dailės galerija – modernumo pavyzdys. Autoriaus nuotr.

Daugelis jaunų žmonių, išgirdę žodį muziejus, susiraukia. Jiems atrodo, jog muziejus – nuobodi vieta, kurioje lankosi tik vyresni žmonės. Dažniausia muziejus jauniems žmonėms asocijuojasi su senienomis, girgždančiomis grindimis ir neįdomiais eksponatais.

Norėdama paneigti šį tarp jaunuolių įsivyravusį stereotipą, apsilankiau Vilniaus Nacionalinėje dailės galerijoje, kurioje nėra nei senienų, nei girgždančių grindų, vien tik modernybė ir šiuolaikiškumas.

Interjeras, alsuojantis modernumu

 Vilniaus ,,dangoraižių rajone” įsikūrusi Nacionalinė dailės galerija – neabejotinai šiuolaikiškiausia meno ir kultūros erdvė Lietuvoje. Galerijos interjeras – modernus ir minimalistinis. Gal kiek šaltokas, nes tokį įspūdį suteikia metalo ir stiklo konstrukcijos, kurių muziejaus viduje apstu. Galerija visiškai nepanaši į daugelį Lietuvos muziejų todėl, kad yra naujai pastatyta ir sumoderninta.

Nuolatinė ekspozicija – gausi ir įvairi

Nuolatinė Nacionalinės dailės galerijos ekspozicija – XX a. Lietuvos dailininkų darbai. Ji išsidėsčiusi per keturis aukštus ir stebina paveikslų gausa. Pirmajame aukšte – Lietuvos ir Lenkijos menininkų paveikslai, antrajame – 1920 m. įsteigtų Piešimo kursų mokytojų bei jų mokinių darbai. Šioje salėje eksponuojami garsių dailininkų Petro Kalpoko, Adomo Varno paveikslai, skulptoriaus Juozo Zikaro darbai. Trečiame aukšte lankytojus pasitinka naujasis menas, kurio pagrindiniai autoriai – Ars grupės nariai, dar kitaip vadinami arsininkais. O štai ketvirtajame aukšte eksponuojami visiškai priešingi naujajam dailės stiliui paveikslai. Tai sovietinės ideologijos suvaržytų menininkų darbai, kuriuose ryškiai atsispindi Lietuvos dailės nuosmukis. Kone kiekviename paveiksle galima įžvelgti sovietinės atributikos, propagandinių detalių.

Nuolatinė Nacionalinės dailės galerijos ekspozicija. Autoriaus nuotr.

Išskirtinis arsininkų menas

Labiausiai akį traukiantys paveikslai – arsininkų darbai. Ko gero, arsininkai labiausiai žavėtų ir jaunąją kartą, nes menininkų požiūris – jaunatviškas ir laisvas. Arsininkų branduolį sudarė tapytojai Antanas Gudaitis, Viktoras Vizgirda, skulptorius Juozas Mikėnas, grafikas Vytautas Kazimieras Jonynas. ,,Meno kūrinys – nauja gyvenimo realybė. Mes trokštam praturtinti mūsų gyvenimą naujomis vertybėmis ” – štai ką tvirtina arsininkai, ir šiuos žodžius puikiai iliustruoja jų paveikslai. Jie pasižymi naujomis formomis ir įmantriomis kompozicijomis, o kai kurie paveikslai, rodos, rėkia: ,,Tai aš, naujasis menas, ir manęs negalima nepastebėti! “.

Dabartinė ekspozicija – būdas pažinti modernųjį meną

Šiuo metu Nacionalinėje dailės galerijoje yra eksponuojama garsaus Europos menininko Michal Budny paroda ,,Didelė šalis“. Ši paroda išskirtinė tuo, jog joje nerasime nei paveikslų, nei skulptūrų – visa ekspozicijos esmė yra filosofinis mąstymas. Pagrindiniai parodos eksponatai – didelė metalinė lenta, kartoninis stalelis ir permatoma juostelė. Rodos, šiuose daiktuose neįmanoma įžvelgti meno, tačiau Michal Budny kūryba tuo ir įdomi, jog prasmė slypi ne fiziniame, bet filosofiniame pavidale. Ekspozicija – puikus šiuolaikinio meno pavyzdys, todėl jaunają kartą turėtų sudominti savo nauja forma ir išskirtinumu.

Michal Budny ekspozicija. Autoriaus nuotr.
Patalpinta: Rašiniai