Muziejus vaikams nuo 3 iki 93 metų

Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės maketas. Autoriaus nuotrauka.

Buvusios Vilniaus miesto centrinės elektrinės pastate įsikūrusį Energetikos ir technikos muziejų kasdien aplanko daugybė įvairaus amžiaus žmonių. Žmones sudomina ne tik pačios ekspozicijos, interaktyvūs eksponatai, bet ir įvairūs renginiai, kurių metu muziejus virsta koncertų sale.

Muziejus — eksponatas

Didžiausią įvairias techninio paveldo sritis pristatantį muziejų Lietuvoje jau ir patį galima laikyti puikiu eksponatu. Jis įsikūręs tikrame elektrinės pastate, kuriame išsaugota autentiška XX amžiaus technika, kuri yra dar visai neseniai veikusi įranga: garo turbinos, garo katilas, generatoriai, įvairūs elektros perdavimo, matavimo ir valdymo prietaisai. Visą techniką supa autentiška industrinė erdvė. Veikiantys Ignalinos atominės elektrinės, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės maketai, vėjo, saulės jėgainės ir kiti eksponatai suteikia pagrindinių žinių apie energiją ir elektrą. Ekspoziciją paįvairina ir smalsuolius džiugina informaciniuose terminaluose pateikiama dokumentinė medžiaga.

Garo katilas. Energetikos ir technikos muziejaus archyvo nuotrauka.

Automobilio ir motociklo raida

Transporto ekspozicija, kurioje lankytojai supažindinami su vidaus degimo varikliais varomomis transporto priemonėmis ir Vilniaus viešojo transporto istorija, ypač pritraukia vyrus ir berniukus, tačiau neretai ekspozicijos salėje galima išvysti ir moterų.

„Šiaip apie mašinas žinau tikrai nedaug, tačiau čia viskas labai įdomu. Seni autentiški automobiliai, kuriuos anksčiau buvau mačiusi tik filmuose, tikrai patraukia akį“, — įspūdžiais dalinosi muziejuje sutikta Lina.

Turbūt didžiausias šios ekspozicijos minusas jaunųjų lankytojų akimis — į senus automobilius negalima įsėsti. Septynmetis Tomas tikino, kad ši muziejaus dalis jam patinka labiausiai, nes jo turimi žaislai — automobilių modeliai yra labai maži, o čia jie dideli ir tikri. Tomo tėtis pasakojo, kad muziejuje su sūnumi lankosi jau ne pirmą, tačiau tikrai ir ne paskutinį kartą. Jo nuomone, vaikams tai daug geresnė veikla už, pavyzdžiui, televizoriaus žiūrėjimą.

Visus sudominanti technika

Ekspozicijos „Technika vaikams“ ir „Technikos mokslas“ — labai spalvingos ir žaismingos, todėl pritraukia labai didelę dalį visų lankytojų. Apsilankiusieji patys gali išbandyti prietaisus, kurių veikimas yra paremtas fizikos dėsniais, sužinoti nemažai apie fizikinius reiškinius, mokslinius metodus. Savotiškai žaisdami žmonės ne tik gerai praleidžia laiką, bet ir nemažai išmoksta. Įdomu tai, kad šiose salėse lankosi ne tik vaikai, bet ir vyresni žmonės.

„Pastebėjome, kad smagu ir įdomu šias ekspozicijаs аpžiūrėti ir kitų аmžiaus grupių lаnkytojаms, pirmiаusiа tiems, kurie išsаugojo tyrėjo ir аtrаdėjo geną“, — kalbėjo muziejaus direktorė Rasa Аugutytė.

„Pagaminta Vilniuje“

Ši Energetikos ir technikos muziejaus ekspozicija kviečia lankytojus susipažinti, kaip per 200 metų industrializacija pakeitė sostinės veidą bei kasdienį gyvenimą. Muziejuje pristatomos svarbios miesto pramonės šakos — tekstilės, stiklo, popieriaus, skaičiavimų mašinų pramonė, lazerinės technologijos.

Kaip teigė muziejaus darbuotoja Dovilė, šia ekspozicija norima parodyti, kad rinkti Vilniaus miesto technikos paveldą ir formuoti  kolekciją yra itin svarbu, nes tai padeda suprasti jo vertę ir reikšmę sostinės gyventojams.

Evaldas Jurkus, studijuojantis aviaciją, pasakojo, kad muziejuje lankosi pirmą kartą ir tikrai nesigaili čia apsilankęs. „Mano studijuojamame dalyke labai daug kas yra susiję su technika, todėl sužinoti apie tai, nuo ko viskas prasidėjo, yra tikrai įdomu ir naudinga“, — kalbėjo būsimasis pilotas.

Ekspozicija „Pagaminta Vilniuje“. Energetikos ir technikos muziejaus archyvo nuotrauka.

Naktinis muziejus

Energetikos ir technikos muziejus sulaukia lankytojų ne tik dienomis (darbo valandomis), bet ir naktimis. Priežastis paprasta — muziejuje organizuojami įvairūs koncertai ir renginiai, į kuriuos susirenka labai daug jaunų žmonių. Visiškai neseniai muziejuje vyko „Elektreggae“ — renginys, sutraukęs nemažai regio muzikos gerbėjų. Tokių ir panašių renginių tikslas — supažindinti vilniečius ir miesto svečius su buvusia Vilniaus centrine elektrine, pasidalinti muziejuje saugomais eksponatais ir sukurti aktyvų santykį tarp šios vietos ir Vilniaus bendruomenės. Didžiausias muziejuje rengiamų renginių privalumas — aktyvių jaunų žmonių pritraukimas.

Po „Elektreggae“ pakalbinti grupės „Ministry of Echology“ nariai Dominyka ir Martynas sakė manantys, jog tokie renginiai labai padeda pritraukti jaunus žmonės į muziejus ir juos sudominti tuo, kas daugumai jų bendraamžių atrodo nuobodu.

Patalpinta: Rašiniai