Mažais žingsneliais per knygų lapus

Fantazija, svajonės, menas, istorija, jausmai… Viskas, ką tik gali sugalvoti ar įsivaizduoti telpa čia. Keli žingsniai skiria naujienas ir tik prisiminimuose bei dokumentuose išlikusius įvykius, rimtas, kartais net skaudžias temas ir vaikiškus džiaugsmus… Mada, politika, dailė, kinas, muzika, šokis, fotografija, žiniasklaida… Viskas, ko tik širdis geidžia susipina čia, nuostabiame knygų pasaulyje, į kurį mielai kviečia jau tryliktąjį kartą vykstanti Knygų mugė.

Nuo pat ankstaus ryto įžengus pro stebuklingas knygų karalystės duris aplanko ramuma. Anksti. Žmonės renkasi lėtai, tingiai, kai kurie dar bando nusikratyti saldžią miego naštą. Tačiau tai trunka neilgai. Su kiekviena minute žmonių gausa vis didėja, kyla šurmulys, akyse mirga spalvingi  žurnalų viršeliai, gerai žinomi literatūros klasikai priskiriamų knygų pavadinimai ir kiti, nauji, dar negirdėti. Renginiai konferencijų salėse ir scenose keičia vienas kitą. Net nespėji susivokti, kaip praeina valanda… dvi… trys… kol aplanko vakaras. Galvoje gausu minčių, matytų renginių prisiminimų, įspūdžių, išgirstų kalbų nuotrupų, o rankos pilnos knygų. Knygų mugė šiandien jau užsidaro. Gaila. Bet tik truputį, nes iš ten išeini puikiai žinodamas, kad nepraleidai laiko veltui, kad galbūt šiek tiek paaugai viduje. Ir nesvarbu, ar nusipirkai romaną, ar enciklopediją, ar dalyvavai diskusijoje, ar su mažaisiais žavėjaisi spektakliu. Vis tiek paaugai.

Taip augti galima kiekvieną dieną. Knygų pasaulio vartai niekada neužsiveria. Šis pasaulis priima visus: nuo mažiausio pyplio, žiūrinčio į viską savo vaikiškomis akimis iki senolio, mačiusio ir išgyvenusio daugiau, nei kas galėtų įsivaizduoti. Kiekvienas ras sau vietą. Kiekvienas ras ką nors įdomaus. Bet kai kurie pamiršta, kad viso šito, ką taip lengva rasti, vis dėlto reikia paieškoti pačiam. Knygų mugė būtent tai ir primena: kiekvienas gali atrasti knygą, o knygoje – save. Tereikia pamėginti tai padaryti.

Skaitykite šiame leidinyje.

Patalpinta: Komentarai, Naujienos