Knygų mugėje – žavios savanorės istorija

Žavios savanorės knygų mugėje. Autoriaus nuotr.

Pastaruoju metu Lietuvoje žaibišku greičiu populiarėja altruistinė jaunimo veikla – dirbti visuomenei naudingą darbą be atlygio. Skamba nerealiai? Savanorystė, itin pamėgta Europos jaunimo, pastaruoju metu vis labiau žavi veiklius lietuvius. Kiekviename didesniame renginyje pastebime grupelę žmonių, kurie aktyviai padeda renginio lankytojams, atsako į visus iškilusius klausimus.

Knygų mugė sutraukia šimtus lankytojų, todėl savanoriai privalo būti pasirengę padėti kiekvienam. Savanorė Monika Janilionytė studijuoja leidybą Vilniaus universitete, todėl darbas knygų mugėje – didžiausiame su leidyba susijusiame renginyje – yra puiki galimybė įgauti praktinės patirties. Monika džiaugėsi, jog yra renginio sūkuryje ir padeda žmonėms: „Aš manau, kad esame puikūs darbuotojai. Mes palydime senolius, randame ieškomas knygas, įkrauname mobiliuosius telefonus ir fotoaparatus. Netgi atidarėme „radinių skyrių“ – padedame pasiklydusiems vaikams rasti jų tėvelius“. Monika neįsivaizduoja savo gyvenimo be knygų, todėl darbas knygų mugėje jai tampa malonumu. Savanorė teigė pastebėjusi tendenciją, jog į knygų mugę šįmet rinkosi dvejopa auditorija – žmonės, kurie atkeliavo į mugę tik todėl, kad tai populiarus renginys, ir žmonės, kurie norėjo stebėti knygų pristatymus, pabendrauti su rašytojais. Monika linkėjo keliauti į knygų mugę kaip į kultūrinį renginį, domėtis rašytojais, jų kūriniais ir, svarbiausia, nepaversti šio renginio tik dar vienu mados klyksmu.

Mergina savanoriauja vaikų ir jaunimo stovykloje „Lietuvos atgaja“. Monika yra vadovė-savanorė ir ji prisideda prie stovyklos organizavimo, bendrauja su vaikais bei yra jiems lyg mama.

Patalpinta: Rašiniai