Knygos „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ pristatyme – garbingi svečiai

E. Knispelis pozuoja fotografams. Gintės Bulytės nuotr.

Nors knygos pristatyme turėjo dalyvauti tik pats autorius Egidijus Knispelis, susirinkę žmonės išvydo nemažai aukšto rango teisėsaugos pareigūnų. Autorius dėkojo šiems pareigūnams už geranoriškumą ir pasitikėjimą ir sakė, kad be jų pagalbos nebūtų turėjęs, ką papasakoti.

E. Knispelio kvietimu į renginį atvyko buvęs kriminalinės policijos darbuotojas Nikita Maliuninas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius, kriminalistas Nikolajus Urbanovičius ir du specialieji pareigūnai, tyrę kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą – Aidas Mažeika ir Rolandas Tilindis.

Pristatymą pradėjo leidyklos „Obuolys“ vyr. redaktorius Linas Ruzgys. Jis pasidžiaugė, kad TV laida tokiu pačiu pavadinimu buvo perkelta į knygą, skaitytojui pateikiant daugiau informacijos. Jo manymu, leidinys yra svarbus istoriškai, padėsiantis nepamiršti šių kraupių įvykių, nuskambėjusių visoje Lietuvoje. L. Ruzgys žadėjo, kad kiek vėliau bus išleista antroji knygos dalis.

E. Knispelio knygos pristatyme – teisėsaugos atstovai. Iš kairės: Nikita Maliuninas, Egidijus Knispelis, Nikolajus Urbanovičius, Aidas Mažeika, Rolandas Tilindis, Algirdas Matonis, Ramutis Jancevičius. Gintės Bulytės nuotr.

Pats E. Knispelis teigė, kad knygos išleidimą paskatino žmonių reakcija ir susidomėjimas televizijos laida. Jis dėkojo atvykusiems teisėsaugininkams už geranoriškumą, atsakytus klausimus, didžiulį palaikymą, padrąsinimą: „Kiekvienam iš čia esančių pareigūnų aš esu asmeniškai dėkingas. Jeigu ne jų geranoriškumas, pasitikėjimas tiek manimi pačiu, tiek tuo, ką aš darau, aš nebūčiau turėjęs, ką papasakoti“. Vieną savo svečių, N. Urbanovičių, dėl jo padarytų darbų E. Knispelis pavadino lietuviškuoju Džeimsu Bondu.

Teisėsaugininkai teigiamai atsiliepė tiek apie knygą, tiek apie jos autorių. Jie dėkojo už rimtą ir objektyvų leidinį, nesivaikant pikantiškų detalių ir pateikiant viską taip, kaip ir buvo.  Daugiausia gerų žodžių žurnalistas išgirdo iš R. Jancevičiaus. Jo manymu, E. Knispelis savo darbu pastatė paminklą pareigūnams, dirbusiems prie įvykių, aprašytų knygoje: „Noriu nulenkti galvą prieš tave, pasakyti didelį „ačiū“ ne tik savo vardu, bet ir didelės mūsų grupės vardu. Kolegos neleis man pameluoti, kad pastatei paminklą policijos pareigūnams, prokurorams“.

TV žurnalistas, Vito Lingio premijos laimėtojas E. Knispelis pristatė knygą „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“. Gintės Bulytės nuotr.

Renginiui artėjant prie pabaigos, fotografų buvo paprašyta nefotografuoti salėje sėdinčių žmonių, kadangi tarp jų yra du specialiųjų tarnybų pareigūnai, negalintys atskleisti savo tapatybės. Pabaigdamas renginį E. Knispelis sakė nelaikantis savęs rašytoju: „Aš nebuvau, nesu ir tikrai nemanau, kad kada nors būsiu rašytojas. Aš esu žurnalistas jau daugiau nei 20 metų, tuo džiaugiuosi, tuo esu patenkintas. Patikėkit, žurnalistai taip pat kartais parašo knygas“.

Skaitytojai knygoje ras jau gerai žinomas, papildytas istorijas apie serijinį žudiką Antaną Varnelį, Vito Lingio nužudymą, Boriso Dekanidzės mirties nuosprendį, Mindaugo Daunoro įvykdytą tėvažudystę, pakelių maniaką Kazį Jonaitį bei kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą.

Patalpinta: Rašiniai