Knygos pristatyme nestigo muzikos

„N. Paltinienė knygos pristatyme neapsiėjo be dainų“. Autorės nuotr.

Kasmet tarptautinė Vilniaus knygų mugė tampa erdve, kurioje galima ne tik įsigyti knygų, bet ir artimiau pabendrauti su jos herojais ar autoriais. Šiemet šią erdvę užpildė į rekordų knygą įrašyta kaip ilgiausiai dainuojanti solistė Nelė Paltinienė. Užsuko ji ne tik kaip skaitytoja, o kaip knygos herojė: buvo pristatoma jos sceniniam 60-mečiui skirta knyga-albumas „Nelly. Kol plaks manoji širdis“.

Daininga pradžia

Kiekvieną koncertą pradedanti „Ave Marija“ Nelė Paltinienė ir šįkart su savo gerbėjais pasisveikino tradiciškai – daina. Po tokios pradžios pasisakyti prie mikrofono buvo pakviestas kunigas Arūnas Peškaitis. Jis negailėjo gražių žodžių dainininkei: „Nelė yra viena iš nedaugelio, kuri niekada neatsisakė dainuoti labdarai“. Džiaugdamasis knyga apie Nelę, kunigas sakė, kad tai knyga apie iškilią asmenybę, epochą, legendą.

Pirmajame knygos-albumo lape įrašyti žodžiai „Kol plaks manoji širdis“. Pasiteiravau dainininkės, kaip ji pratęstų šią mintį. „Kol plaks manoji širdis, tol aš būsiu su jumis, mielieji mano“, – šypsodamasi atsakė N. Paltinienė.

Nelės Paltinienės dainai „O kaip norėčiau atgalios“ neliko abejingi ne tik susirinkusieji, palaikę ją plojimais, bet ir aktorė bei renginio vedėja Virginija Kochanskytė, padėkojusi likimui, Dievui, kunigui A. Peškaičiui ir N. Paltinienei už atliktą giesmę gyventi.

Knygos-albumo atsiradimas

Apie idėją išleisti šią knygą kalbėjo leidyklos „Žara“ direktorė Ramutė Žandarienė: „Tokia idėja atsirado 2000 m., kai buvo nuspręsta dainininkės sceninį kelią parodyti vaizdais. Kadangi praėjusiais metais N. Paltinienė šventė sceninį jubiliejų, ta proga atsirado šis albumas“, – pasakojo direktorė. Ji taip pat prasitarė, kad nuotraukų per šitiek sceninės karjeros metų buvo prikaupta tiek daug, kad į vieną albumą jos nesutilpo, dėl to galima laukti ir antrojo albumo tomo. Šią R. Žandarienės mintį lydėjo aplodismentai.

Nelė Paltinienė, paklausta, ką jai reiškia turėti knygą, ant kurios puikuojasi jos vardas, atsakė: „Aš niekada nenorėjau nei knygos apie save, nei kad apie mane apskritai rašytų, bet šituo pasirūpina mano draugai. Kai paėmiau pirmąją savo plokštelę ir ant jos buvo parašyta „Dainuoja Nelė Paltinienė“, aš panorau verkti. Nuo šitos knygos aš nenoriu verkti“, – kalbėjo N. Paltinienė.

Pasidomėjau, kodėl knygos pristatymui pasirinktas sekmadienis – Šeimos diena. „Knyga ką tik pasirodė. Aš pati tik pristatymo išvakarėse pirmą kartą ją pamačiau. Norėjome suspėti į knygų mugės traukinį“, – atsakė ji.

Po knygos pristatymo dainininkė dalijo autografus gerbėjams. Autorės nuotr.

Nuotraukų galia albume

Pristatyme dalyvavusi etnologė Gražina Kadžytė irgi negailėjo gražių žodžių N. Paltinienei. „Biografijos knygoje visai netrūksta ir nereikia, nes viską pasako nuotraukos“, – šnekėjo G. Kadžytė. Išsakiusi menką pastabą, jog knygoje pasigedusi posmelių iš atlikėjos repertuaro, tuoj pat pati suskubo pasitaisyti: „Kita vertus, galima užsidėti plokštelę ir vartyti knygą“, – kalbėjo. G. Kadžytė. Etnologė pridūrė, jog jai įsiminė N. Paltinienės frazė „dainuok, mylėk ir niekam nepavydėk“. „Visi šiais laikais švaistosi savo receptais, patarimais, o šie žodžiai man skamba kaip energijos ir jaunystės receptas“, – pasisakė etnologė.

Paklausiau dainininkės, kaip ji sugeba nuolat išlaikyti šypseną veide. „Dievas man davė šypseną. Visą gyvenimą gyvenu su meile. Štai todėl nuolat šypsausi“, – atsakė.

N. Paltinienei atlikus dar keletą paskutiniųjų dainų, renginio vedėja palydėjo jas savo komentaru: „Žmonėms rūpi ilgaamžiškumas, o esantiems scenoje – sceninis ilgaamžiškumas“. V. Kochanskytė pristatymo pabaigai tepasakė, kad N. Paltinienė liepsnoja meile kūrybai. Plojimais pritarė visa salė.

Į 45 min. pristatymo laiką sutilpo daug N. Paltinienės knygą-albumą, talentą bei energiją giriančių žodžių, nestigo plojimais palydėtų dainų.

Patalpinta: Rašiniai