Apdovanoti patriotiško žodžio skleidėjai

Tarp Lietuvos valstybei įsimintiniausių ir tautos patriotiškumą bei vienybę atspindinčių Vasario 16 – osios ir Kovo 11 – osios datų simboliškai įsiterpė, pamažu tradicija tampantis patriotų premijos teikimas. Jau antrąjį kartą Knygų mugėje Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos leidėjų asociacijos įsteigta premija teikiama rašytojams, savo kūriniuose skleidžiantiems patriotinę dvasią ugdantį žodį.

Knygų laureačių fone - Rūta Sepetys.

Suaugusiems skirtų knygų kategorijoje laureate tapo Amerikos lietuvių rašytoja Rūta Šepetys, parašiusi knygą „Tarp pilkų debesų“,  vaikams skirtų knygų kategorijoje – Nomeda Marčėnaitė parašiusi kūrinį „Lėlė“.

Komisiją sudarė septyni Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos leidėjų asociacijos deleguoti nariai.  Komisijos pirmininkas, poetas ir vertėjas Antanas Gailius pasakojo, kad iš viso vertinimui buvo pateiktos trisdešimt trys – šiek tiek mažiau nei praėjusiais metais – knygos. Dvidešimt aštuonios priklausė suaugusiųjų kategorijai, penkios – vaikų. Anot A. Gailiaus, netinkančių knygų eliminacija buvo pats lengviausias dalykas. Antrajame etape liko dešimt knygų, o trečiajame – trys. Pasirinkimas tarp trijų knygų R. Šepetys „Tarp pilkų debesų“, Klaudijaus Driskiaus ir Gintaro Dručkaus „Sutemų keleiviai“ ir Petro Venclovos „Kartybių taurė – iki dugno“ buvo sudėtingiausia ir daugiausia diskusijų susilaukusi vertinimo proceso dalis, pareikalavusi komisijos balsavimo. Renkant vaikams skirtą knygą komisijos nuomonė sutapo – vienbalsiai išrinkta Nomedos Marčėnaitės knyga. Vertinant knygas buvo atsižvelgiama į jų patriotiškumą, pilietiškumą, meninę, edukacinę, išliekamąją vertes.

R. Šepetys teigė, kad niekuomet šios istorijos nebūtų parašiusi be lapteviečių, kuriems ir atidavė gautą dviejų tūkstančių keturių šimtų litų premiją. Ji sakė, kad tai, ką rašė, yra mūsų, mūsų šeimų istorija, kuri turi būti pasakojama. Tai, rašytojos manymu, ir yra svarbiausia.

N. Marčėnaitė sakė, kad šios knygos įvetinimas ją labai nustebino. Taip pat pabrėžė, jog prie patriotizmo temos prisilietė labai atsargiai ir švelniai, kadangi nemėgsta pompastikos. Anot jos, esminė meilė Tėvynei prasideda nuo pat gimimo dienos.

Ant scenos įspūdžiais gavus apdovanojimą dalijasi Nomeda Marčėnaitė.

Apdovanojimų ceremonijos metu žodį tarusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė aptarė abi knygas. Kalbėdama apie N. Marčėnaitės knygą, R. Juknevičienė samprotavo, koks svarbus yra patriotizmas šeimoje: „Patriotizmas be šeimos neįmanomas. Jeigu vaikas šeimoje negaus tam tikrų žinių ir jausmo, net ne žinių, o jausmo, tai kalbėti apie patriotizmą per visuomenę, per mokyklas, per kažkokį socialinį gyvenimą bus labai sunku.“ Ministrė džiaugėsi, kad visos trys knygos, konkuravusios tarpusavyje suaugusių knygų kategorijoje, yra skirtos tai pačiai Sibiro tremtinių temai, kuri tik dar atranda vietą Lietuvoje ir, svarbiausia, pasaulyje. Kalbėdama apie laureatės R. Šepetys knygą ji negailėjo pagyrų ir sakė šios akimirkos laukusi ilgus metus: „20 metų laukiau, kada į pasaulį bus išnešta žinia, ką ištvėrė lietuvių tauta ir kas gi įvyko šimtmečio viduryje.“ Ministrė knygą metaforiškai vadino ledlaužiu. Pro tarptautinėje erdvėje pralaužtus ledus šią žinią lengviau nešti galės ir kitos knygos.

Lietuvos Genocido tyrimų centrų generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė kalbėdama apie Rūtos Šepetys knygą sakė, jog ji yra greičiau ne ledlaužis, o į sąmonę nutupiantis sparnuotas paukštis. T. Birutė Burauskaitė užsiminė ir apie gana svarbią knygų atrankos leidyklose problemą. Ji pasakojo, jog dvylikai leidyklų ši tematika pasirodė neįdomi ir neverta investicijų. Vis dėlto, vienai leidyklai sutikus, knyga netruko išpopuliarėti, pasiekė 29 šalis ir net pateko į New York Times bestselerių sąrašą. JAV ambasadorei Anne E. Derse, kuri taip pat kalbėjo apdovanojimu metu, pranešus šį faktą salėje nuvilnijo ovacijos.

Renginį muzika pradėjo ir baigė KASP grupės solistas Jurgis Brūzga ir gitaristas Mindaugas Paulikas.

Renginį pradėjo ir baigė KASP grupės solistas Jurgis Brūzga ir gitaristas Mindaugas Paulikas.
Patalpinta: Rašiniai