Kovo 11-oji Saulės mieste

Visi puikiai žinome ir matome, kokie renginiai, skirti svarbioms valstybei datoms paminėti, organizuojami Vilniuje. Juos transliuoja nacionalinė televizija, jie apžvelgiami spaudoje ar per radiją. Jei sėdėsime namie prie televizoriaus ekrano, tai atrodys, jog Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetis švenčiamas tik sostinėje. Tačiau paskambinkit draugams, gyvenantiems kitame mieste ar seneliams kaime – jie patikins, kad kiekvienas miestas, miestelis ar bendruomenė taip pat mini šį įvykį.

Miesto meras Genadijus Mikšys sveikina šiauliečius. Autorės nuotr.

Keliaukime pustrečio šimto kilometrų nuo Vilniaus, į Lietuvos šiaurę, ketvirtą pagal gyventojų skaičių miestą, minimą nuo Saulės mūšio – Šiaulius. Kaip Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų pasitiko Saulės miestas?

Oficialioji dalis

Oficialus Kovo 11 dienos minėjimas Šiauliuose prasidėjo istoriniame miesto centre – Prisikėlimo aikštėje, kur vidurdienį iš Šv. Petro ir Povilo bažnyčios buvo atnešta Lietuvos trispalvė. Vėliavą pakėlė šiaulietis dvidešimtmetis, Lietuvos jaunimo regbio rinktinės kapitonas Žygimantas Radžius. Susirinkusius į renginį miestiečius pasveikino miesto meras Genadijus Mikšys. Kaip ir vilniečius, taip ir Šiaulių miesto gyventojus su Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo švente sveikino Baltijos šalių oro erdvę saugantys Prancūzijos kariai, praskridę virš Prisikėlimo aikštės savo naikintuvais.

Viso minėjimo metu keturios Šiaulių universiteto studentės pynė rekordinio ilgio – 20 metrų trispalvę juostą, kurią renginio pabaigoje įteikė miesto merui, o gyventojams buvo dovanojamos simbolinės apyrankės.

Pramogos

Akimirka iš lietuviškos dainos festivalio „Ir aš iš to krašto“. Autorės nuotr.

Pasibaigus minėjimui Prisikėlimo aikštėje, šiauliečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į Šiaulių miesto kultūros centrą, kur vyko jau devintasis lietuviškos dainos festivalis „Ir aš iš to krašto“. Dainas, skirtas tėvynei, atliko Šiaulių miesto jaunimas, o jų klausėsi daugiausiai pagyvenę žmonės.

Povilo Višinskio biblioteka keturis mėnesio antradienius kvietė skaitytojus į kino seansus. Juose buvo pristatomas Jono Meko režisuotas filmas „Lietuva ir Sovietų Sąjungos žlugimas“, pasakojantis apie 1989 – 1991 metų įvykius.

Nebuvo pamiršti ir krepšinio gerbėjai. Šiaulių arena surengė krepšinio turnyrą „3×3“, kuriame galėjo dalyvauti visi iki renginio užsiregistravę šiauliečiai. Varžybos vyko trijose grupėse: vyrų/vaikinų/berniukų, moterų/merginų/mergaičių, šeimų. Komandos neliko neapdovanotos: nugalėtojams buvo įteiktos taurės, o dalyviams, nepelniusiems prizinių vietų – medaliai bei rėmėjų prizai.

Istorija

Šiaulių „Aušros“ muziejui Kovo 11-oji – dviguba šventė. Šiemet šis didžiausias Lietuvoje regioninis muziejus švenčia 87-ąsias metines. Tokia proga Chaimo Frenkelio viloje vykusiame renginyje buvo įteikta tradicinė muziejaus įkūrėjo Pelikso Bugailiškio premija. Ji atiteko Akmenėje gyvenančiam žurnalistui ir kraštotyrininkui Leopoldui Rozgai.

To paties renginio metu buvo atidaryta ir paroda „Šiauliečiai – parlamentarizmo tradicijų puoselėtojai“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-osioms ir Steigiamojo Seimo 90-osioms metinėms paminėti.

Be vykusių renginių, Šiaulių „Aušros“ muziejus dovanojo galimybę visą dieną nemokamai lankyti savo padalinius: Ch. Frenkelio vilą, Aušros alėjos rūmus, Dviračių bei Radijo ir televizijos muziejus.

Konkursas

Kovo 11-13 dienomis Šiauliuose vyko kūrybinės architektų dirbtuvės, kurių tikslas – sukurti Šiaulių miesto centre esančios Prisikėlimo aikštės viziją. Aikštės pagrindinis akcentas bus paminklas ar skulptūra Tautos laisvės ir nepriklausomybės gynėjams pagerbti. Darbuotis šiose dirbtuvėse panoro pusšimtis šalies architektų. Iš jų buvo atrinkta dešimt dalyvių, kurie tris dienas Šiaulių viešbutyje rengė projektus. Jų darbus peržiūrės ir išrinks nugalėtoją dvylikos narių komisija ir trys recenzentai. Organizuojamų kūrybinių dirbtuvių prizinis fondas – 10 tūkst. litų.

Turbūt nė nereikia įrodinėti, kad ne vien sostinė švenčia valstybines šventes – renginių gausa ir gyventojų aktyvumas juos lankant puikiai parodo, kad ir Saulės miestas mini Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų. Nors pristatyti buvo ne visi renginiai, tačiau galima teigti, kad tiek jauni, tiek seni, tiek sporto, tiek meno, tiek muzikos, tiek kino gerbėjai turėjo iš ko rinktis.

Patalpinta: Rašiniai